Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голодні ігри на ринку праці: що нас очікує після карантину

Засновниця Lviv HR Solutions Оксана Щур-Шахова в ексклюзивному коментарі Гал-інфо розповіла, які зміни відбуватимуться на ринку праці після карантину.
Засновниця Lviv HR Solutions Оксана Щур-Шахова

Яка на вашу думку ситуація на ринку праці зараз, у зв'язку з оголошеними в Україні заходами карантину?

Зараз треба розуміти, що коли говорять про сильну кризу і біду – це не зовсім так. Це більше загальна паніка. Ми нещодавно робили вебінар зі спеціалістами HR з різних галузей і наприклад одна з компаній набирає спеціалістів зараз. У них збільшилось роботи. Усе, що стосується фармакології буде працювати, на це є попит. Так само буде працювати все, що стосується харчування. І я думаю, що вони будуть працювати навіть у посиленому режимі. Також додається така штука як доставка. Зараз треба розуміти, що позакривалось все, лишились тільки фарма, їжа, доставка і логістика. До того ж, логістика зараз шалено набирає персонал, тому що такої кількості доставок не було ще ніколи. Людям треба розуміти, що робота буде, але можливо вона буде іншою.

Заробити на хліб можливість буде завжди, тим більше, що зараз трохи люди адаптуються і ринок почне далі відкриватися і працювати. Багато піде в онлайн торгівлю – це означає, що з’явиться багато вакансій, які стосуються клієнт-менеджменту, продажів телефоном.

Також важливо усвідомити, що за тиждень ринок перетворився на ринок роботодавців. Донедавна це був ринок кандидатів, які могли встановлювати свої умови. Зараз люди знову будуть боротися за місце під сонцем. Це означає, що треба буде подбати про свій рівень компетентності. Як на мене, останнім часом цей рівень компетентності впав, тому що роботу можна було знайти завжди і HR-спеціалісти і рекрутери бігали за працівниками. Зараз навпаки роботодавці будуть відбирати кандидатів, і для компаній це буде вигідніше, тому що можна буде найняти кращого спеціаліста.

Як сьогодні зберегти роботу?

Для того, щоб зараз залишитися у компанії, є декілька навичок, які потрібно розвивати. Це гнучкість і адаптивність. Будуть звільняти тих, хто не готовий перекваліфіковуватися. Якщо ти був наприклад офіціантом, і тепер ти не можеш працювати, то ти або перекваліфіковуєшся і доставляєш продукцію або ти не потрібний. Ті функції, які відмерли на період карантину, вони будуть перекваліфіковуватись. Якщо людина готова швидко адаптуватися, то їй обов’язково знайдуть роботу.

Зараз стараються перекваліфіковувати спеціалістів, які не мають роботи. Їх перекидають на інші завдання. І тут питання у тому, що спеціалісти, які не хочуть цього робити, бо це не їх функціонал, ризикують залишитися без роботи.

Крім того, зараз головна стратегія бізнесу – вижити, а потім зберегти персонал. Тому що, якщо не виживе бізнес, персонал теж не вдасться зберегти. Звільняти не будуть лояльних. Карантин показав лояльність, тобто готовність йти на зустріч компанії і думати не лише як вижити самому, але і як допомогти вижити компанії.

Як трансформуватися зараз і які нові навички треба засвоювати, щоб після карантину не лишитися без роботи?

Зараз кожному треба передивитися себе і свій кар’єрний план. Кожен має глянути на свої сильні і слабкі сторони. Ідеально це робити зі спеціалістом. Але найголовніше – треба розуміти, що розвиватися зараз треба всім. Однозначно треба розвиватися в сторону гнучкості, адаптивності, діджиталізації. Виявляється у нас є дуже багато діджитал неграмотних людей, які не вміють користуватися необхідним програмним забезпеченням. Якщо зараз ти не вмієш користуватися комп’ютером, телефоном, інтернетом на хорошому рівні і ти не можеш працювати з будь-якого місця, ти не мобільний у своїй роботі – тобі буде складно. Також дуже важливе зараз вміння швидко вчитися. Деякі компанії будуть відкривати нові напрямки, і якщо ти готовий розвиватися у цьому напрямку, то це величезний плюс.

Також зараз критично важливо вчитися. Але є одна проблема - те, що було актуально пів року назад, тепер не працює. Тому важливо вчитися у живих людей, практикуючих спеціалістів. Зараз спеціаліст, який працює, може сказати нам, що вчора їхня компанія прийняла певне рішення, а сьогодні отримала такий результат. І на цьому ми можемо ефективно вчитися. І це треба робити терміново, поки у нас є час для навчання, щоб бути в ринку і розуміти, куди рухатися. Коли закінчиться карантин, усе почне змінюватися, ми вийдемо в критично інший світ. Багато людей будуть вивільнені з ринку, будуть шукати роботу і почнуться своєрідні голодні ігри на ринку праці. Перемагатимуть ті, хто буде кращим і готовим працювати у нових умовах. У той момент вже не буде часу вчитися, треба буде стартувати.

Якщо людина хотіла перекваліфікуватися, то зараз чудова можливість. Якщо людина відчувала, що вона не там, де має бути, то карантин - це знак згори. Ви вже і так вдома, невідомо чи повернетесь на попередню роботу, шукайте себе там, де вам подобається. Зараз момент перекваліфікації. Навіть якщо ти класний спеціаліст, тобі теж треба перекваліфікуватися. Авторитети всі попадають. Лише той, хто готовий вчитися з нуля, буде потрібен. Буде звільнятися ринок у деяких моментах, і легше буде перекваліфікуватися. Усі почнуть щось вчити заново - це хороший момент стартувати.

Що нас очікує по закінченню карантину? Чи повернемось ми до звичайного режиму, до офісів?

Я думаю, що 50 на 50. Однозначно, що більшість власників, навіть ті, які були жорстко налаштовані проти онлайн роботи, зараз набагато лояльніші. Але все одно буде момент відкладеної потреби у бізнесі. Тобто спочатку люди дуже захочуть вийти на роботу, бо їм бракуватиме живого спілкування, але загалом усе буде вирівнюватися. Частина функцій залишиться онлайн. Зараз карантин зробив набагато більше для переходу на діджитал, ніж ми за багато років.

Які спеціалісти будуть найбільше потрібні після карантину?

Основна характеристика ринку наразі – це невизначеність. Зрозуміло, що бізнес буде далі все більше переходити на діджитал і прості виконавці будуть непотрібні. Якщо щось можна буде замінити роботом чи програмою, це буде замінятись. А сьогоднішня ситуація це набагато швидше втілить у життя. Люди будуть потрібні там, де треба мислити, гнучко підходити до ситуації, аналізувати, де потрібні специфічні знання. Такі люди будуть завжди потрібні. І ще важливий момент: відкладена потреба, дуже добре спрацює після карантину. Наприклад будуть потрібні організатори подій. Те у чому був сильний голод, воно має вистрілити.

Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ