Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Хто стане головою Львівської ОДА та якою буде політика нового Президента щодо Львівщини?

Політологи прогнозують «регіонального» губернатора та особливий підхід – репресій не буде, – опитування Гал-інфо.

  

 – На вашу думку, хто стане новим головою Львівської ОДА ?

 

Анатолій Романюк: Якщо Віктор Балога ввійшов в коаліцію, то можна передбачити, що однією з умов його входження буде губернаторська посада у Львові, вплив на призначення губернатора в Закарпатті. Варіант, що теперішній губернатор Микола Кміть залишиться на своїй посаді, я не відкидаю. Можливо, він залишиться не на весь строк повноважень Президента Януковича, а на певний період. Микола Кміть був призначений головою Львівської ОДА з подання саме екс-голови Секретаріату Президента Віктора Балоги. Разом з тим шанси кандидата від Партії регіонів зайняти посаду губернатора є дуже високі і, можливо, найкращими. Серед можливих кандидатів – Петро Писарчук.

 

Петро Жук: Якщо Миколу Кмітя й залишать на посаді губернатора, то тільки через якісь неузгодження всередині самої Партії регіонів. Для Президента Януковича немає сенсу залишати Миколу Кмітя, коли є свої кандидадти на посаду губернатора Львівської області від Партії регіонів. Тим більше, коли є підстави вважати, що вони будуть досить ефективно будуть працювати. Йдеться, зокрема, про Петра Писарчука, Олександра Сендегу.

 

Крім того, Миколу Кмітя не залишать ще й тому, що він не є представником певної впливової політичної сили, з якою можна домовлятися. Віктору Януковичу не варто шукати на посаду губернатора людину, яка сприймалася б як компромісна фігура, бо немає небезпеки, що хтось із представни кіл Партії регіонів може бути несприйнятим на Львівщині. Адже той же Писарчук нормально сприймається – у Львові він має 14% підтримки. Зрозуміло, це ж не тільки проросійське населення, а передовсім виборці Писарчука. Щодо компромісу, то компромісною має бути фігура губернатора не для БЮТу і уламків «Нашої України», а для самої Партії регіонів.

 

Юрій Шведа: Можливо, губернатор Микола Кміть та його оточення й хочуть залишитися, але морально  було б подати у відставку, оскільки вони представляють команду старого Президента, який програв. Абсолютно нелогічно було б, коли новий глава держави залишив адміністрацію, сформовану старим Президентом для виконання програми, що є протилежною за своєю суттю, ніж та, що була у його попередника. Це нелогічно, нераціонально, неморально.

 

Політичну відповідальність несе не тільки Президент, але й вся структура влади на місцях, яку він сформував. Люди на минулих президентських виборах давали оцінку не тільки Президенту, а й сформованим ним адміністраціям на місцях. Таким чином виборці висловили недовіру не тільки минулому Президенту, але й його командам на місцях. Тому має прийти нова команда, яка повинна реалізовувати програму нового Президента. Губернатор є одним із представників виконавчої влади, що має своїм завданням реалізовувати програму Президента, з якою він йшов на вибори. Тому найліпший варіант для реалізації цієї програми – це команда людей, що брала у часть у її розробці, сповідує її, в ході виборчої кампанії долучилася до агітації, а відтак і перемоги чинного Президента, і може реалізувати програму нового глави держави. Губернатором має бути призначена людина з оточення Президента. Скоріше за все, це буде Петро Писарчук, який очолював виборчий штаб Віктора Януковича на Львівщині. Крім того, це людина, яка має навколо себе досить фахову команду, тому зможе реалізовувати президентську програму.

 

Посада губернатора Львівщини є більш значимою, ніж міського голови Львова. Петро Писарчук висловлював бажання балотуватися на посаду міського голови Львова, але враховуючи те, що місцеві вибори скасовані, невідомо, коли вони будуть мати місце, а питання губернаторства – питання найближчого часу, то розпочати свою діяльність з реалізації програми Президента він міг би з посади губернатора області.

 

 Якою буде політика Президента Януковича щодо Львівщини?

 

Анатолій Романюк: Політика Президента Януковича щодо Львівщини буде особливою. Це не буде карально-репресивна політика, Львівську область будуть виділяти з інших областей. Це надасть певні шанси керівництву області вирішувати важливі питання через центральну владу. Янукович буде змушений виробляти свою політику щодо Львівщини через те, що тут була найбільша кількість виборців, що проголосувала проти нього. З іншого боку, політика Януковича буде спрямована на вирішення загальнонаціональних питань, спрямованих на зміни в економіці України. Львівська область буде йти в контексті тих змін, що відбуватимуться в усій Україні.

 

Петро Жук: Львівщина є ключовим регіоном для кожного Президента. Так було і для Кравчука, і для Кучми з Ющенком, так буде і для Януковича. Ситуація на Львівщині має вплив на всю Західну Україну, Львівська область – це ворота в Європу, комунікації із західними сусідами відбуваються через Львів, тому Президент Янукович буде зацікавлений у тому, щоб Львівщина, по-перше, досить лояльно ставилася до нього, по-друге, контролювати ситуацію тут.

 

Підтримку електорату Львівщини Янукович може отримати вже на місцевих виборах, якщо не виправдаються побоювання, що політика нового Президента призведе до негативних результатів для української мови, питання УПА. Тим більше, що на місцевих виборах представник Партії регіонів Олексій Радзієвський має шанси стати міським головою Дрогобича, і, можливо, регіонали матимуть шанси й в інших містах. Роль Львівщини в часи правління Януковича не повинна зменшитися.    

 

Юрій Шведа: Місце Львівщини у загальноукраїнському контексті значною мірою залежатиме від того, яке місце собі відводить Президент Янукович, як він буде намагатися себе позиціонувати – як Президент усієї України, чи її частини. Якщо Віктор Янукович буде себе позиціонувати як регіональний лідер, який захоче реалізовувати обіцянки, що він давав своїму електорату, то він так і залишиться лідером свого регіону, а не Президентом всієї України. Таким самим, як був Віктор Ющенко. Питання реалізації державної політики для Віктора Януковича – це питання чистого аркуша. Вибори закінчилися і треба себе позиціонувати певним чином. Янукович повинен прислухатися до інтересів тої частини, яка не голосувала за нього, старатися завоювати її симпатію. Якщо він це зробить, то зможе зняти певні питання, які не сприймаються в Галичині. Якщо ні – то буде посилюватися політична конфронтація. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ