Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ідея Великої України здатна не тільки змінити наше життя, але й наше місце в історії, – Роман Безсмертний

Український політик і майбутній кандидат у Президенти Роман Безсмертний минулого тижня відвідав Львівщину.

Він провів зустрічі з мешканцями та представив свою ідею Великої України.

Журналісти вже встигли охрестити цього претендента на президентську посаду «кандидатом розумних». Вочевидь, скоро він отримає ще одну характеристику – «кандидат сміливих», адже Роман Безсмертний є сьогодні єдиним політиком, який має сміливість пропонувати українцям дискусію про Велику Україну. Більше того, він переконаний, що Велика Україна можлива, а поточні питання війни, тарифів, зарплат і пенсій вирішаться тоді, коли ми відповімо собі на найперше питання: хто такі українці і для чого ми живемо на світі.

Львівська область стала першою, куди Роман Безсмертний завітав із зустрічами «Велика Україна можлива!». Вірогідно, через те, що Галичина завжди була тим краєм, якому боліла єдина та успішна Україна, за яку ми були готові битися з будь-яким ворогом. І навіть сьогодні втрати Львівщини від війни на Донбасі є серед найбільших поміж інших регіонів країни…

Саме тому ми маємо зберігати єдність, адже щоденно платимо за неї свою велику ціну. Єдність вдома – це запорука незалежності назовні, говорить Роман Безсмертний. Тільки будучи сильними всередині, ми подолаємо ті небезпеки, які чатують на нас по контуру кордонів.

Велика мета дозволяє вирішити поточні проблеми

Роман Безсмертний відрізняється від інших політиків вже тим, що не робить популістських заяв, а навпаки – задає високу планку дискусії. Говорить, що тільки по дорозі до великої мети вирішуються буденні проблеми, а не навпаки.

«Велика мета – це не надхмарна річ, - наполягає Безсмертний. – Наявність такої мети полегшує дорогу, тому що перетворює буденні проблеми на інструменти. Ми не маємо права занурюватися у дрібниці, якщо це відбудеться – тоді все, ми в них і потонемо».

Він говорить, що велика мета схожа на ліхтар, який освітлює дорогу, і без світла якого ми приречені блукати в пітьмі. Власне, щось подібне і відбувалося протягом останніх двох десятиліть, коли українці шукали себе. Але, говорить Роман Безсмертний, у нас є такий «ліхтар». Просто про нього не вигідно говорити політикам, тому що він дуже швидко зробить неможливим популізм і «гречку». Це ідея Великої України. Бо хіба можна гречкою купити голос людини, яка живе такою ідеєю?!

Роман Безсмертний на Львівщині закликав будувати Велику Україну

Велика Україна – всюди, де ми

З певним подивом Роман Безсмертний зазначає, що часто, коли він починає говорити про Велику Україну, то бачить в очах людей нерозуміння. І це знову ж таки правда, бо поточна українська політика, яка давно перетворилася на шоу, не мислить такими категоріями. А відтак, і не залучає громадян до творення великих ідей. Всі сусідні народи не стидаються говорити про свою велич, не треба цього боятися і нам.

«Увесь світ живе власною величчю, - наголошує Безсмертний. –  Увесь світ прагне не підлаштовуватися під обставини, а піднятися над ними. Увесь світ живе власними розумом, потребами та інтересами. А ми? На сході у нас «Рускій мір». Тут – на західних кордонах – «Велика Угорщина» і «Велика Румунія», Польща «від моря до моря». Далеко за океаном «Велика Америка», могутній Китай. А де ми з вами? Ніхто не замислюється над цим. А треба витворити власну велику мету, яка об’єднає нас і зробить сильними та успішними. Такою метою має стати ідея Великої України».

На переконання Романа Безсмертного, ідея Великої України – не територіальна, хоча і беззаперечно наполягає на поверненні країни в кордони 2013 року. Велика Україна є скоріше тим простором єдиної родини, яка об’єднує українців незалежно від місця їхнього проживання. Формула Безсмертного звучить так: Україна знаходиться всюди, де є українці. І це дійсно розширює наші кордони ледь на цілу землю, адже, як відомо, нашого цвіту по всьому світу.

Цінності Великої України

Головною цінністю Великої України є українець. Не держава, а людина, довкола якої ця держава утворюється. Звісно, що в існуючих умовах такі слова звучать фантастично, оскільки ми давно звикли, що наша держава в кращому випадку байдужа до громадян, а в гіршому ще й ворожа. Роман Безсмертний знає, як це змінити. Говорить, потрібне повне перезаснування держави в інтересах людини. Тому що яку проблему сьогодні не візьми – від війни до тарифів, міграції й корупції – вона існує тому, що держава живе сама для себе й ігнорує потреби громадян.

«Провина за цю ситуацію лежить на владі, - підкреслює Безсмертний. –  Бо це вона імітує процеси докорінних змін, яких ми вимагаємо. Отже, вона не працює в інтересах людей. Держава, партії, політики вичерпали всі можливі кредити довіри. На сьогодні – це баласт для суспільства. Тому держава має бути перезаснована. Інструментом перезаснування є прийняття нової Конституції, в якій центральне місце буде відведене правам та інтересам людини».

Роман Безсмертний пропонує три головні принципи, на яких має базуватися Велика Україна. Це єдність у різноманітності, свобода у відповідальності та сумлінність у діях.

«Ми маємо усвідомити, що наша відмінність є нашою силою і що свободи не буває без відповідальності. Подивіться, сьогодні українцям байдуже який закон не виконувати. Пересічний перехожий палить в громадському місці, хоча не можна. А президент займається бізнесом, хоча це теж не можна. Кожний не виконує закон в міру своїх можливостей. І так само його не виконали командири кримських частин в березні 2014 року, коли вони мали не чекати наказів з Києва, а виконувати закон та присягу і застосовувати зброю проти агресора. Що стосується сумлінності в діях, то скажу так: жити і працювати потрібно не по «новому», а по правді», - резюмує політик.

Політика спілкування з людьми

Роман Безсмертний відвідав три міста Львівщини – Червоноград, Стрий та Дрогобич, і взяв участь у Львівському Безпековому Форумі. Каже, із задоволенням би заїхав і в інші, але фізично не має такої можливості. Тому звернувся до журналістів, як «майстрів пера», з проханням якомога точніше донести слова про Велику Україну до галичан. Говорить, що є тільки одна політика – це політика спілкування з людьми і пошук спільних відповідей на існуючі питання.

Коментуючи питання Томосу, яке сьогодні у всіх на вустах, Роман Безсмертний знову ж таки запропонував дивитися на нього через ідею Великої України.

«Отримання Томосу надзвичайно важливе, але можливість для України тут набагато більша. Отримавши свою православну церкву, ми не просто станемо найбільшою православною країною.  Тут співіснують православні і католики, а значить з’являється можливість до об’єднання всього християнства і подолання того розколу, який стався майже тисячу років тому. Україна може стати центром єднання світового християнства. А це історична місія такого масштабу, який одразу виведе нас на зовсім інший рівень буття», - зазначив Роман Безсмертний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ