Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

IV форум підприємців «Влада і бізнес — партнери» не має бути останнім

Відкриття IV форуму підприємців «Влада і бізнес — партнери» похитнуло впевненість підприємців у дієвості такої форми діалогу із владою. Очевидно, тому, що педставники бізнесу – це не ті люди, яким достатньо просто поговорити про наболілі теми й очікувати на лобіювання своїх інтересів. Неспроста з вуст голови Комітету підприємців Львівщини, депутата облради та одного з ініціаторів проведення форуму «Влада і бізнес — партнери» Ярослава Рущишина пролунали нотки зневіри:  «Влада, яка завжди декларує про те, що готова допомагати бізнесу, практично нічого в плані лобіювання інтересів підприємництва не робить. Тож якщо форум і надалі існуватиме в такому форматі, то КПЛ у ньому участі не братиме».

Емоційний виступ Ярослава Рущишина під час відкриття форуму продемонстрував також і те, що проблеми бізнесу неможливо вирішити на регіональному форумі, тому необхідно звужувати та, навпаки, глобалізувати формат такого діалогу — від міських, сільських та селищних форумів і до всеукраїнського форуму. Це дасть змогу заповнити щілини відповідальності і справді отримати оперативний результат.
Форум як формат діалогу ні в якому разі не варто відкидати. Можливо, навіть і тому, що на сьогодні немає більш практичної альтернативи. Для аналізу «Гал-info» пропонує коментарі дотичних до форуму експертів, представників влади та бізнесу.   

Ярослав Рущишин, голова КПЛ, депутат облради
 
- Співпраця влади і бізнесу називається корупцією, тому на форумі ми не говоримо про співпрацю. Для підприємців важливо, щоб влада виконувала статтю 43 Конституції України про створення рівних умов для всіх легальних суб’єктів підприємницької діяльності. 
Форум був задуманий для того, щоб влада могла почути про проблеми підприємців і взятися за їхнє вирішення. Натомість, проведення вже трьох форумів «Влада і бізнес — партнери» довела те, що цей захід не те, що не дав ефекту, а й допоміг продемонструвати незацікавленість чи то неспроможність влади вирішувати проблеми підприємців.
Серед більш дієвих шляхів розв’язання проблем підприємців є обговорення на громадській колегії при Львівській облдержадміністрації, на колегії ЛОДА та робота у сесійному залі облради 17 депутатів з Комітету підприємців Львівщини. Треба виходити за межі області, оскільки проблеми в нас є не стільки суто львівські, скільки загальнодержавні.

Микола Князевич, перший заступник голови ДПА  у Львівській області

- Я був присутній на відкритті форуму. Оскільки КПЛ разом із владою започаткували ідею проводити форум «Влада і бізнес — партнери»,  Ярослав Рущишин, очевидно, вважає, що владі не вдасться вирішити їхні наболілі проблеми. Йому не зовсім імпонує такий формат роботи, як «Влада і бізнес — партнери», думаю, Рущишину ближчий формат «Влада і бізнес перебувають у діалозі». За таких обставин податковій службі можливо дещо простіше працювати, позаяк вона має більшу практику гострої дискусії, чи то навіть гострого діалогу з бізнесом, ніж інші державні органи влади.
Однак я не думаю, що варто категорично відкидати такий формат роботи як форум. Напевно, слід за нього ще поборотися. На сьогодні практично немає іншого альтернативного варіанту, де можна про це поговорити. Я розумію, що люди бізнесу цінують свій час і якщо захід не приносить їм миттєвого ефекту, звичайно, до нього вони ставляться холодніше.
Зрештою, проблеми,  які може вирішити регіональна влада, становлять незначну частку тих проблем, що стоять перед бізнесом. Решта проблем можна поділити на дві частини: половина з них належить до рівня центральних органів влади, а половина стосується дозвільної системи, єдиного реєстраційного вікна, проблеми міста. Форум започаткований на регіональному рівні, а можливо, такі форуми треба проводити на місцевому та всеукраїнському рівнях. Регіональний рівень — це лише рівень моніторингу та контролю, тому варто розширити коло діяльності.
Думаю, причина такої реакції Ярослава Рущишина — недовиконання рішень минулих форумів, бо, не завершивши попередній етап, не варто приступати до наступного.      

Мирослав Сеник, голова Львівської обласної ради

- Форум буде ефективним, якщо влада буде дійсно партнером і відповідатиме за свою ділянку роботи та обіцянки.  От, наприклад, митниця під час форуму «Влада і бізнес — партнери» належно підготувалася до діалогу, чого не можна було сказати про Управління внутрішніх справ. Дієвість форуму буде забезпечена тоді, коли буде якісний контроль з боку ЛОДА за виконанням рішень. А сам форум безумовно потрібний.
 
Зеновій Бермес,  голова Асоціації роботодавців Львівщини
     
- Треба було, щоб в обговоренні на форумі присутніми були всі, кого стосується обговорювана проблематика. Якраз цього на минулому форумі ми не побачили.  Всім дотичним до справи структурам необхідно не лише резюмувати, що є такі проблеми, а й виходити на конкретні пропозиції та проекти рішень. Форум не буде дієвим доти, доки на ньому просто будуть говорити про проблеми підприємців.
Для результативності треба принаймні виконувати попередні рішення.


Тарас Атаманів, «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ