Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Із призначенням Януковича прем’єр-міністром України принципових змін в українсько-російських стосунках не відбудеться — Григорій Явлінський

Із приватним візитом у Львові перебуває відомий російський політик, лідер демократичної партії «Яблуко» Григорій Явлінський. Пан Явлінський, який народився і виріс у нашому місті, щороку відвідує Львів. «Гал-info» вдалося поспілкуватися із російським політиком і почути його думку про політичну ситуацію в Україні, про те, як вплине прихід Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра на українсько-російські стосунки, а також про політичну ситуацію у Російській Федерації. Детальніше про це в ексклюзивному інтерв’ю Григорія Явлінського інформаційній агенції «Гал-info».

— Григорію Олексійовичу, скажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте сьогоднішню політичну ситуацію в Україні?

— Схоже на те, що Україна вийшла із серйозної кризи. Є всі передумови стабілізації ситуації в державі, перш за все я маю на увазі політичну ситуацію. Сформований уряд, працює Верховна Рада, знайшли спільну мову два головних політичних опоненти — Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Підписано Універсал, який, я вважаю, є дуже важливим документом, в ньому є багато принципових моментів і те, що під Універсалом національної єдності поставили свої підписи майже всі парламентські політичні сили, — це правильно. У ситуації, яка склалася в Україні, Віктор Ющенко зробив правильний вибір, не розпустивши парламент. Насправді для цього не було жодних юридичних підстав і у вашого Президента не було іншого виходу, як тільки погодитися на призначення Віктора Януковича главою українського уряду.

— Як, на Вашу думку, вплине на стосунки України і Росії призначення прем’єр-міністром нашої держави Віктора Януковича, який є відверто проросійським політиком, зокрема у вирішенні газового питання?

— Я думаю, що ніяких принципових змін у стосунках України і Росії не відбудеться. Справді, є багато енергетичних питань, які залишилися Віктору Януковичу в спадок від попереднього уряду і йому їх треба буде вирішувати. Чи може Янукович вирішувати ці питання з Росією? Росія знає його як прем’єр-міністра, отож я думаю, що в нього є шанси вирішити ці проблеми. Однак, всі повинні розуміти, що насамперед це питання великої політики, це не є питання господарські, тому лише на господарському рівні їх, звичайно ж, вирішити не вдасться. Отож, тут справа не тільки в персоні Януковича, а й великою мірою у тому, який курс вестиме Україна в цілому, ваш Президент і Верховна Рада.

— Пане Григорію, в одному із своїх останніх інтерв’ю Ви заявляли про те, що доля України вже ніколи не вирішуватиметься у Москві, чи зміниться ця ситуація із приходом в Кабмін Віктора Януковича?

— Ні, я думаю, що після подій 2004 року — після Помаранчевої революції, доля України в першу чергу завжди вирішуватиметься в Києві, потім в Європі і насамкінець уже в Москві. Прихід Януковича, скоріш за все, це суттєво не змінить. Певний вплив Росії на Україну є неминучим не через політиків, а через те, що всі ваші політичні еліти мають серйозну проблему — зв'язок з бізнесом, і в більшості — це зв'язок із російським бізнесом, тому так чи інакше, але наші держави будуть пов’язані завжди.

— Чи втручався Кремль в політичні події в Україні?

— Я цього не бачив. Мені здається, що всі свої провальні кроки українські політики зробили самостійно, адже що у вас відбулося? На виборах перемогла помаранчева коаліція, потім вона пересварилась, утворилася нова коаліція і у Президента не залишилося іншого виходу, як тільки погодитися на того прем’єр-міністра, якого запропонувала новостворена коаліція. Росія тут ні до чого.

— На Ваш погляд, прихід Януковича на посаду прем’єр-міністра України сприятиме приходу російського інвестора в нашу державу?

— Це буде залежати від того, чи буде відчуття стабільності в Україні. Якщо Янукович зможе стабілізувати ситуацію, то інвестори, звичайно, приходитимуть. Якщо ж це буде нестабільний уряд, якщо будуть політичні конфлікти між президентською частиною Кабміну і прем’єрською його частиною, то стабільності не буде і інвестори, в тому числі російські, боятимуться вкладати свої гроші в економіку України.

— Григорію Олексійовичу, як Ви вважаєте, чи мають шанс демократичні сили перемогти на наступних президентських виборах в Росії, які відбудуться у 2008 році? Чи збираєтеся Ви балотуватися на пост Президента РФ, адже Ви уже двічі боролися за це крісло?

— Це питання залишається поки що відкритим, адже зовсім незрозуміло, за якою схемою і яким чином взагалі відбуватимуться наступні вибори глави держави в Росії. Якщо будуть альтернативні, тобто чесні вибори, тоді у демократів буде свій кандидат. Чи це буду я, чи хтось інший, ми вирішуватимемо на партійних з’їздах. На сьогодні ж у нас просто нема демократичних справедливих виборів, отож демократу боротися за крісло президента нема сенсу.

— Пане Григорію, Ви, як колишній львів’янин, я знаю, досить часто приїжджаєте до нашого міста. Цей Ваш візит є суто приватного характеру, чи все-таки у Львові ви матимете якісь офіційні зустрічі? Якщо так, то які?

— Я буду проводили у Львові лише приватні зустрічі, навіть зустрічі з офіційними особами також проходитимуть у форматі неформального спілкування.

— Що для Вас є Львів і як часто Ви відвідуєте наше місто?

— Раз у рік буваю, я ж тут народився, тут мешкає мій брат, тут поховані мої батьки. Для мене Львів завжди був і залишиться малою Батьківщиною - і цим все сказано.

 

Розмовляла Оксана Лабойко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ