Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львівщина готується до нового навчального року планово — Павло Хобзей

Незважаючи на те, що літо є порою відпусток, це не заважає головним освітянам нашої області готуватися до нового року, щоправда, навчального. Про те, як проходить підготовка шкіл Львівщини до 2006/2007 навчального року, про те, чи вистачає нашим школярам навчальних та художніх книг, і в яких умовах перебувають гуртожитки наших студентів читайте в ексклюзивному інтерв’ю кореспондента «Гал-info»  із начальником Управління освіти та науки Львівської ОДА Павлом Хобзеєм.

Павле Кузьмовичу, розкажіть будь ласка як проходить підготовка шкіл Львівщини до нового навчального року?

Цими днями я звітував у Міністерстві освіти та науки України з цього питання і підготовка була визнана задовільною. У нас ще залишаються проблеми, що стосуються аварійності приміщень. На сьогодні ми маємо 15 шкіл, які знаходяться в аварійних приміщеннях. У порівнянні з минулим роком таких шкіл було 19. Найбільше аварійних шкільних приміщень є у Турківському районі, зокрема, там школи знаходяться ще в старих австрійських дерев’яних будинках. Санстанція ще дозволяє проводити навчання, але проблема полягає у тому, що там пічне опалення і коли немає доброї теплої ізоляції стін і є сильні морози, не завжди вдається втримати температуру, яка відповідає санітарним нормам. Це велика проблема, оскільки найголовнішим для нас є здоров’я дітей, і тому ми плануємо будівництво нових шкіл, але все впирається у кошти, оскільки такі проекти є дорогими і тривалими, але це вже початок розв’язання цієї проблеми.
Загалом ми плануємо у цьому році покращити умови учням десяти шкіл. До 1 вересня будуть здані перша або друга черги у семи школах, зокрема, у с. Завадка Сколівського району, де ми готуємо тільки класні приміщенні, без їдальні, без спортзалу, не проводимо в цьому році каналізації, і водопостачання, де буде тепло і світло і діти будуть навчатися у нормальних умовах. Згодом зможемо відкрити другу чергу приміщень, тобто спортзал, їдальню, проведемо каналізацію до школи.
Загалом підготовка до нового навчального року проходить планово. Під час літніх канікул ми робили акцент на модернізації котелень, систем опалення, а також енергозбереження. У зв’язку з подорожчанням цін на енергоносії наш бюджет може цього не витримати. Тому в цьому напрямку зроблено дуже багато, зокрема, модернізовано близько 70 котелень; 25% котелень винесено з півпідвальних приміщень і цей процес триває.
У Мостиському та Жовківському районах реалізовуються проекти підтримані Фондом соціальних інвестицій (Світовий банк), де громади визначали пріорітетні об’єкти роботи, 10% коштів на які надає громада, а 90% — це гранд Світового банку, але при цьому проект не має перевищувати 750 тис. грн.
Я оглянув нову котельню у селі Шегині Мостиського району. У цьому районі ще кілька котелень буде побудовано до початку опалювального сезону. Що стосується Жовківського району, то там також приступають до реалізації таких проектів, бо спочатку йшло фінансування Мостиського району.
Оскільки бюджетних коштів не вистачає, то дуже допомагають батьки та громада, адже в протилежному випадку ми б не змогли підготувати школи до опалювального сезону та навчального року. Є цікаві випадки, коли випускники школи, які вже чогось досягли у житті, вкладають свої кошти на ремонт школи.   

Павле Кузьмовичу, якою є на сьогодні ситуація із шкільними підручниками, а також художньою літературою?

Початкова школа у нас практично повністю забезпечена шкільними підручниками; 5-ті класи також, оскільки підручники залишилися з минулого року; 6-ті класи, які йдуть за новою програмою, на сьогодні завезено 23% від загальної кількості, проте коли я був у Міністерстві освіти, то мені пообіцяли, що книги на 1 вересня будуть, оскільки вони надруковані, але стоїть питання їх доставки по всій Україні. Гірша ситуація із забезпеченням підручниками учнів 7-8 класів у зв’язку з тим, що на наступний рік вони будуть вчитися за новою програмою, тому в Міністерстві прийняли рішення не додруковувати підручники для цих класів, і там рівень забезпеченості становить 75%. У 9-11 класів рівень забезпеченості підручниками становить 90%.
Що стосується художньої літератури то безумовно, книжковий фонд дуже мало поповнюється, таких книг є недостатньо, бо основний акцент робиться на забезпеченість шкільними підручниками.

Наступне питання стосується вчительських кадрів. Якою є забезпеченість шкіл вчителями, зокрема, у сільській місцевості. Чи погоджуються випускники вищих навчальних закладів йти працювати у село?

Я вам хочу сказати, що у нас, на превеликий жаль, є проблема працевлаштування молодих вчителів. Є 50 вакансій, але це дуже мало, якщо враховувати, що у нас є 37 тисяч вчителів. Є частина вакансій психологів, соціальних педагогів, а також вакансії вчителів англійсько та німецької мови.
Є питання — наскільки якісним є педадогічний склад колективу шкіл. Ми працюємо на тим, щоб покращити якість роботи вчителів. Дуже часто трапляється так, що вчителі англійської мови або інформатики, пропрацювавши у школі, змінюють її на фірму з вищою зарплатою.
Стосовно вчительських кадрів у сільській місцевості, то тут немає проблем. У нас є постанова Прем’єр-міністра Юрія Єханурова, що з 1 січня 2007 року будуть виплачуватися спеціальні виплати молодому спеціалісту, який йде працювати у село, у розмірі 5 прожиткових мінімумів.
Відповідаючи на запитання, можу сказати, що сільські та міські школи є забезпечені вчителями, оскільки вчителі довго не йдуть на пенсію, бо важко прожити за таку низьку пенсію. З другого боку, зменшується кількість дітей, а відповідно й класів.

Чи є заборгованість вчителям по виплаті заробітньої плати?

Ні. Заборгованості вчителям немає, так як і немає заборгованості за проплату енергоносіїв. Заробітна плата і відпускні, а також проплата енергоносіїв — це тверді позиції, які є під пильним контролем управління.

Тепер, що стосується вищих навчальних закладів. У якому стані пербувають сьогодні студентські гуртожитки, і чи достатньо їх?

Є державна програма розвитку гуртожитків, яка стосується як системи професійно-технічної освіти так і ВНЗ, проте Львів ще не отримав жодної копійки на реалізацію цієї програми. Можна сказати, що зразковими є гуртожитки Національного університету «Львівська політехніка» та гуртожитки Львівського банківського інституту.
Думаю, що на початку навчального року ми проведемо рейд, щоб визначити у якому стані знаходяться наші гуртожитки.

Відомо, що ви звітували у Міністерстві освіти та науки України. Як оцінили вашу роботу та роботу вашого управління?

Претензій до нас не було. На сьогодні, я вважаю, що робота є задовільною, а оцінка буде пізніше, зокрема, на розширеному засіданні Колегії Міністерства у Києві.


Розмовляла Ірина Курій, «Гал-info»

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ