Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львівщина отримає гроші на шахти з міністерської кишені

Заступник директора з комерційних питань ДП «Львіввугілля» Олександр Коптюк: Петро Олійник особисто звертався до Сергія Тулуба щодо прискорення виділення коштів для львівських шахт.

 

- У 2006 році в ДП «Львіввугілля» з Міністерства вугільної промисловості мали надійти 23 млн грн на закупівлю обладнання вуглевидобувних вибоїв на шахтах, що входять до складу «Львіввугілля». Чи надійшли вже ці кошти і чи покриють вони всі потреби львівських шахт?
 
- Всього за програмою «Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) та торфу» на 2006 рік ДП «Львіввугілля» передбачено виділити не 23, а 39,1 млн гривень. Ці кошти підуть на придбання вуглевидобувного обладнання, в тому числі 12,1 млн грн на шахту „Великомостівська”, 11 млн грн на шахту „Відродження”, 3,055 млн грн – на „Зарічну”, 9,65 млн грн - на „Червоноградську”. Дані обсяги фінансування визначені за результатами конкурсу бізнес-планів, проведеного Мінвуглепромом України. А 6,7 млн грн – це дофінансування минулого року.
Наразі ми отримали 17,7 млн грн з цих коштів. Частина їх пішла на обладнання, яке вже змонтували у вибої лави №423 шахти „Відродження”. Крім того, зараз чекаємо механізоване кріплення, яке вже відвантажене з заводу і наразі перебуває у дорозі. Також ми отримали і використали кошти для закупівлі додаткового обладнання для лави №355 на шахту «Зарічну». Цю лаву вже введено в роботу з навантаженням  понад 1000 тонн на добу. Шахта „Великомостівська” буде профінансована в листопаді (12,1 млн грн), а фінансування „Червоноградської” (9,362 млн грн) заплановано на грудень.
Фінансування у зазначені терміни планувалось з розрахунку планових термінів відробки діючих на зазначених шахтах очисних вибоїв. У зв’язку з підвищеними добовими навантаженнями на діючі лави достроково будуть відроблені запаси вугілля. Відтак виникла необхідність прискорити отримання бюджетних коштів на закупівлю обладнання лав на шахти „Великомостівська” та  „Червоноградська”  у жовтні. Тендер щодо визначення постачальників обладнання зараз проводить Мінвуглепром, і орієнтовно 10 жовтня 2006 року ми вже матимемо договори на поставку обладнання.
Щоб прискорити виділення бюджетних коштів, ми звертались напряму до Мінвуглепрому і до голови облдержадміністрації. Петро Олійник особисто звертався до міністра вугільної промисловості про прискорення виділення коштів. Всього нам ще необхідно отримати 21,4 млн грн.
Якщо говорити про прохідницьке обладнання, то із запланованих 10,3 млн грн отримано 5,8 млн грн. За ці гроші ми придбали два комбайни ГПКС, які вже працюють на шахтах „Великомостівській” та „Відродження”. Крім того, у вересні ми отримали 2,6 млн грн на закупівлю комбайна КСП -32 для шахти «Лісова». Представники шахти виїхали на завод для прийому комбайна, і до кінця місяця він буде відвантажений на адресу шахти „Лісова”. Крім того, ми ще маємо отримати 4,5 млн грн на закупівлю стрічкового конвеєра для шахти „Лісова” та прохідницького комбайна КСП-32 для шахти «Степова».
Щодо фінансування заміни випрацюваного стаціонарного обладнання, то з початку 2006 р. ми мали отримати 1,6 млн гривень. Проте кошти до сих пір ще не надійшли. На капітальне будівництво отримано 1,6 млн грн та чекаємо на 1,2 млн грн на нові вентилятори головного провітрювання для шахти «Червоноградська» та для проведення розрахунку з ВАТ «Укрзахідвуглебуд» за виконані роботи.

- Коли востаннє проводилась модернізація львівських шахт і який їхній стан? Кошти на них вдалося „вибити” лише у цьому році?

- Ні, в останні чотири роки фінансування здійснюється майже постійно, втім, все одно державного фінансування не вистачає. Є випадки невиконання плану фінансування. Так, у 2004 році було заплановано виділити 39,3 млн грн на шахти «Великомостівська», «Лісова» та «Степова», а фактично ми отримали 32,6 млн грн. У 2005 році при плані 70,7 млн грн ми фактично отримали 68,7 млн на шахти „Великомостівська», «Межирічанська», «Відродження», «Зарічна» і «Червоноградська». Шахти «Відродження» та «Зарічна»  були недофінансовані.
Коштів дійсно не вистачає. Наприклад, щоб обладнати лаву новим сучасним механізованим комплексом, вуглевидобувним комбайном, транспортним обладнанням необхідно 34 млн грн. Адже на даний час десять лав з тринадцяти діючих оснащені  механізованими кріпленнями, випуск яких розпочато понад 30 років тому. Але і з використанням такої техніки окремі вуглевидобувні бригади досягають позитивних результатів по навантаженню на лаву – 1200-1700 тонн на добу. Щоб зарядити лаву хоча б такою технікою нам необхідно 13-14 млн грн на придбання механізованого кріплення, комбайна вуглевидобудівного, лавного та стрічкових конвеєрів, силових кабелів, пускової апаратури.

- Ви кажете, що відчуваєте брак дофінансування з боку держави, а чи займається «Львіввугілля» пошуком інвесторів? Чи, можливо, наразі ніхто не виявляє бажання вкладати гроші у вуглевидобування? 

- Ми працюємо більше по кредитних лініях, зокрема зараз плануємо взяти банківський кредит в 25 млн грн. Щодо інвесторів, то реальних інвесторів, які вкладали би гроші у шахти, немає.

- На жаль, аварії на шахтах Донецького вугільного басейну стали звичайною справою. Чи часто трапляються аварії на львівських шахтах?

- Остання була в 2004 році на шахті «Лісова», а за останні два роки аварій не було. Цьому сприє те, що на шахтах впроваджуються сучасні інформаційні аерогазові комплекси КАГІ, системи загального шахтного аварійного оповіщення ІГАС. Їхня закупівля здійснюється відповідно до державної програми «Охорона праці та підвищення техніки безпеки на вугільних шахтах».
Фінансування закупівлі засобів індивідуального та колективного захисту здійснюється у повному обсязі.

- В енергетичній стратегії України на 2007 рік вуглевидобувна галузь виокремлюється як стратегічна. Чи є конкретні плани розвитку галузі на Львівщині? Чи запущено вже проект відкриття нової шахти, про що говорилось ще рік тому?

- На початку вересня в Донецьку проводилась виставка гірничошахтного обладнання та форум представників вугільної промисловості і там міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб заявив про те, що в планах Мінвуглепрому - розпочати проектування трьох нових шахт – в Донецькій та Луганській областях однозначно,  а от щодо третьої, то місце її будівництва під питанням. ДП «Львіввугілля» спрямувало звернення до міністра та голови облдержадміністрації Львівщини з пропозицією розпочати проектування третьої шахти у Львівській області, а саме на Тяглівському родовищі. Крім того, нами було підписано протокол намірів з польською фірмою «KОРЕКС» про проектування шахти сучасного рівня. Зараз це питання є «на контролі» у міністра, адже для початку проектних робіт та будівництва необхідне його рішення та постанова Уряду. Друге питання, яке необхідно буде вирішити, питання фінансування. Невідомо, за чий рахунок будуватиметься шахта: інвесторів чи держави. Загалом, якщо говорити про перспективи вуглевидобутку у Львівській області, то це Любельське та Тяглівське родовища, а також розвиток заскидової частини на шахті «Степова».


Розмовляв Валентин Концевич, «Гал-info»

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ