Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майже дві третини угод на будівництво амбулаторій у Львівській області укладені з порушеннями

Експертний аналіз, проведений Центром громадського моніторингу та досліджень, демонструє, що серед 40 тендерів на будівництво сімейних амбулаторій, проведених Управлінням капітального будівництва Львівської ОДА, 27 переможців торгів вибрали з порушеннями.

За даними експертів "Центру громадського моніторингу та досліджень", які проаналізували дотримання тендерного законодавства у всіх проведених закупівлях, основні проблеми – невідповідність документів тендерній документації та змова на торгах.

"Після проведеного аналізу закупівель на будівництво амбулаторій, у нас склалося враження, що замовник, а це Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації, не готовий до такого великого об’єму закупівель, які треба було провести одномоментно", – переконаний голова правління ЦГМД Мирослав Сімка.

Нагадаємо, в Україні, зокрема і у Львівській області, реалізується програма з будівництва сімейних амбулаторій. Загалом на Львівщині планують побудувати 43 амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Будуються вони за уніфікованими проектами і повинні стати сучасними медичними закладами, що мали б забезпечити медичними послугами мешканців сільської місцевості всієї області.

Будівництво здійснюють за кошти субвенції з державного бюджету, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 р. Фактично, реалізація програми розпочалась з літа 2018 року. В бюджеті Львівської області на реалізацію програми станом на серпень 2018 року було передбачено 377 млн грн, про це повідомляла директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

На сьогодні загальна сума укладених угод на будівництво амбулаторій становить 327,06 млн грн. З них угоди на суму 214,74 млн грн були укладені з порушеннями закупівельного законодавства. Найбільше "проблемних" підрядів отримало ТОВ "Грифон Груп". П’ять угод, укладених з цією фірмою на суму 43,59 млн грн, на думку ЦГМД не відповідають тендерному законодавству. У всіх випадках документи учасника не відповідали кваліфікаційним вимогам замовника-УКБ щодо наявності працівників та спецтранспорту, що ставить під сумнів спроможність підприємства виконати необхідний об’єм робіт.

Та сама проблема і з другим за кількістю підрядів переможцем торгів ТОВ "Домус Еліт", яке планує освоїти 34,19 млн грн. А от ТОВ "Літос", з яким уклали угод на загальну суму 33,48 млн грн, має сумнівні докази наявності достатньої кількості кваліфікованих працівників.

У низки підприємств також відсутні необхідні ліцензії на встановлення пожежної сигналізації. Наприклад, у ПП "Валенс груп" та вже згаданого вище ТОВ "Домус Еліт". А в ТОВ "Інтрата-плюс" немає дозволу Державної служби України з питань праці на виконання робіт підвищеної небезпеки.


Крім того, експерти ЦГМД неодноразово фіксували змови на торгах в УКБ. Як ми вже раніше повідомляли, під час торгів на будівництво амбулаторії в селі Краковець (Яворівський район) червоноградські підприємства "Багор" та "БК Градобуд" подали документи з однаковими помилками та дефектами друку, тобто документи ймовірно були підготовлені тими ж самими людьми та видрукувані на одному принтері. Також з’ясувалось, що обидві фірми орендують однакову техніку в однієї компанії – ТОВ "Енергія", а також планували залучати до виконання робіт одного і того ж самого субпідрядника – червоноградське ТОВ ТВП "ІТК".На торгах з будівництва амбулаторії в селі Конюхів (Стрийський район), де переможцем стало МПП "Фірма Західбуд", на думку експертів ЦГМД, було незаконно відхилено дешевшу на 150 тис. грн пропозицію іншого учасника ТДВ "Будівельно-монтажна фірма "Стрийбуд".

"Ми ще минулого року надсилали в УКБ свої зауваження щодо помилок в тендерній документації та тендерних пропозиціях сумнівних учасників торгів, зокрема, щодо фірми "Багор", але, на жаль, в УКБ нас ніхто не почув", – констатує Мирослав Сімка.

Тому на сьогодні експерти ЦГМД оскаржують неправомірно проведені закупівлі на будівництво амбулаторій до Західного офісу Держаудитслужби.

Окремо "Центр громадського моніторингу та досліджень" вивчає питання залучення до державних торгів сторонніх консультантів, що стало останнім часом дуже популярним у чиновників та мало б сприяти покращенню якості проведення тендерів. Натомість, на думку експертів ЦГМД, поява консультантів спричиняє неабиякі корупційні ризики.

"Ми все частіше фіксуємо випадки, коли, так званий, незалежний консультант пов’язаний з одним із учасників торгів та водночас консультує замовника щодо проведення торгів. Це ставить під питанням об’єктивність такої закупівлі та несе потенційні корупційні ризики", – пояснив голова правління ЦГМД.

При цьому він зауважив, що в більшості проведених закупівель щодо будівництва амбулаторій тендерний комітет УКБ залучав для проведення торгів стороннього консультанта.

"Сторонні консультанти, як і члени тендерного комітету, чомусь не зауважили невідповідності у пропозиціях учасників-переможців торгів. При цьому слід зазначити, що оплата їх послуг лягає переважно саме на переможця торгів", – каже Мирослав Сімка.

Розслідування проведено за підтримки Європейського Союзу в рамках виконання проекту "Боротьба з корупцією та впровадження реформ на регіональному рівні", який впроваджується “Центром громадського моніторингу та досліджень”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ