Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Міліцію Львівщини очолила людина з команди Кучми? А генерал-лейтенант Віталій Максимов попрощався зі Львовом

У міліції Львівщини гряде хвиля кадрових змін. Уже за декілька днів у своє нове крісло переїде новий начальник УМВС області Михайло Цимбалюк, а колишній головний правоохоронець Львівщини Віталій Максимов відтепер слідкуватиме за дотриманням правопорядку на теренах Закарпаття. Таке рішення було прийняте на колегії МВС, яка відбулася 17 січня. Як пояснює Київ, масові кадрові ротації серед керівників обласних УМВС пов’язані із приходом в уряд нового міністра внутрішніх справ, який, цілком зрозуміло, хоче укріпити свої позиції на місцях. Таким чином, з усіх керівників обласних управлінь міліції перепризначили на свої посади лише трьох правоохоронців — начальників Донецького, Сумського та Херсонського управлінь МВС. Львівщина ж потрапила до списку тих регіонів, в яких міліцейська влада змінилася.
До виконання обов’язків начальника УМВС області Михайло Цимбалюк приступить вже з наступного тижня. До призначення на Львівщину він працював начальником департаменту кримінальної поліції у справах неповнолітніх МВС України. Взагалі ж трудова діяльність пана Цимбалюка є доволі насиченою. Свого часу він очолював автогосподарство УМВС України в Тернопільській області, потім був начальником Державтоінспекції на Тернопільщині, згодом — заступником начальника УМВС України цієї ж області, начальником УМВС Рівненщини, потім головою Тернопільської ОДА, й нарешті начальником департаменту кримінальної поліції у справах неповнолітніх.
Михайла Цимбалюка називають людиною старої команди. В минулому член СДПУ (о), а згодом людина Кучми на посаді губернатора Тернопільської області, — так його характеризують. Ім’я Михайла Цимбалюка також не раз згадували у світлі скандалів із фальсифікаціями першого туру президентських виборів 2004 року на Тернопільщині. Як повідомляли тоді ЗМІ, голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк особисто давав команду збирати в області відкріпні талони. Із приходом Цимбалюка в Тернопільську облдержадміністрацію також пов’язують призначення на посади в ОДА декількох одіозних в минулому фігур на Тернопільщині. З таким от не зовсім позитивним для Львівщини багажем приступить до виконання свої обов’язків новий правоохоронець області. Але все це буде завтра, а наразі зі Львівщиною прощається колишній керівник обласного управління МВС Віталій Максимов.
Екс-начальник УМВС області генерал-лейтенант Максимов, якому почали пророкувати звільнення ще в кінці 2005 року — після вбивства Степана Сенчука — і щоразу активніше наголошували на цьому після кожного резонансного злочину, яких останнім часом в області скоєно немало, протримався на посаді без двох днів півтора року. Головним правоохоронцем Львівщини Віталія Вікторовича призначили 22 липня 2005 року. Заяву на звільнення з посади начальника обласної міліції Віталій Максимов написав 17 січня на колегії Міністерства внутрішніх справ. За його словами, це було вимогою міністра і майже всі начальники УВМС та керівники транспортної міліції поклали на стіл Володимиру Цушку свої заяви. Отож новий головний правоохоронець області готується приступити до виконання своїх обов’язків, а колишній — збирає свої речі, щоб перебратися на Закарпаття.
Наразі ж, сьогодні, 19 січня, Віталій Максимов востаннє зустрівся з львівськими журналістами як керівник обласної міліції. Із офіцерською пунктуальністю свою прес-конференцію він розпочав рівно о 12.00, як було анонсовано, ні на секунду раніше чи пізніше. Як і завжди, до цього він вийшов зі свого кабінету, привітався з журналістами і одразу ж почав свою доповідь. Про своє звільнення і про нову посаду розповідав, не видаючи жодних емоцій. Поряд з тим, якщо на своїх попередніх прес-конференціях пан Максимов завжди намагався бути максимально зібраним, то сьогодні попри, здавалося б навіть хороший настрій, він виглядав дещо розгублено, а очі правоохоронця видавали його втому. Привернула увагу також ще одна деталь, яка зовсім нехарактерна Максимову. Чи не вперше за час своєї діяльності на посаді начальника обласної міліції він похвалив львівських журналістів і подякував їм за співпрацю. У той час, як раніше, навпаки, завжди нарікав на те, що проти нього ведуть „інформаційне кілерство”.
„Насамперед я хотів би детальніше розказати про Колегію УМВС, яка позавчора відбулася в Києві. Львівська область, якщо сказати загалом, виглядає зовсім непогано. В цілому динаміка розкриття злочинів є позитивною. Є, звичайно, деякі проблеми, на яких наголошував і міністр внутрішніх справ, що ми недостатньо відпрацювали по виявленню наркотиків, а також неналежно перевірили аптеки на предмет вільного продажу медпрепаратів, які мали б відпускати тільки за рецептом. А так, загальна оцінка роботи львівської міліції зовсім непогана. Звичайно, не все, що я хотів зробити на посаді начальника УМВС Львівської області, вдалося, однак я намагався роботи все, що від мене залежало для покращення іміджу львівської міліції”, — розпочав Віталій Максимов.
За словами Максимова, його думки щодо нової посади ніхто не питав — просто поставили перед фактом. Однак, як переконаний правоохоронець, Закарпаття — це не такий складний регіон, як Львівщина, отож працювати там вочевидь буде легше. Перше, що планує зробити генерал-лейтенант Максимов на посаді начальника УМВС у Закарпатській області — це позакривати „чорні коридори”, які працюють на кордоні, а робитиме він це через очищення лав міліції від нечистих на руку правоохоронців.
„Ні для кого не секрет, що без кришування правоохоронцями ніякі „чорні коридори” працювати не можуть. Отож я зроблю все для того, щоб очистити міліцію від негідних працівників”, — зазначив Віталій Максимов.
Перед тим, як відбути на Закарпаття, екс-керівник обласної міліції планує передати всі справи новому начальнику УМВС області, а також поділитися з ним напрацюваннями і думками щодо роботи львівської міліції. Як наголосив Віталій Максимов, із Михайлом Цимбалюком він говоритиме не тільки про справи, а й про конкретних людей і обіцяє по прізвищах назвати тих правоохоронців, які, на його думку, скомпрометували себе, працюючи в міліції. Хоча прислухатися чи ні до порад свого попередника — це особиста справа нового керманича обласної міліції. Поряд з тим, як зазначив Віталій Максимов, Михайла Цимбалюка він знає вже давно і досить добре, адже останній свого часу був заступником Максимова на посаді начальника Тернопільного управління МВС, і загалом бачення роботи міліції у них не дуже відрізняються.
„Перш за все я хочу побажати своєму наступникові, щоб і надалі, як це було за мене, міліція залишалася абсолютно аполітичним органом. Щоб теза: всі рівні перед законом — залишалася основним принципом і його роботи, — зазначив Віталій Максимов. — Мені б також не хотілося, щоб із зміною керівництва міліції в правоохоронні органи повернулися старі кадри, яких я звільнив. Повірте, всі звільнення, які я провів, були вкрай необхідними і абсолютно ніхто не був звільнений незаконно”.
Поряд з тим, із приходом нового начальника обласного управління міліції кадрові ротації в УМВС області все одно неминучі. Прийшовши на Львівщину, Віталій Максимов привів зі собою свою команду у складі п’яти осіб і, буде цілком логічним, якщо хоча б частина із цих людей піде разом із Максимовим. Зрештою, він сам зазначив журналістам, що проситиме міністра внутрішніх справ перевести в закарпатську міліцію деяких своїх людей. Проте частина із тих, хто прийшов на Львівщину разом із Максимовим, була саме із Тернопільщини, і спрацюватися з новим керівником УМВС області їм може й не становити великої проблеми. Наразі ж першою „жертвою” зміни керівництва обласної міліції став начальник ЦГЗ УМВС України у Львівській областей Валерій Козлов. Як наголосив Віталій Максимов, він повністю завалив інформаційну політику правоохоронних органів і абсолютно не дбав про належне висвітлення діяльності міліції у засобах масової інформації. Валерій Козлов пішов з посади ще за часів Максимова, наступні ж звільнення в міліції проводитиме вже новий головний правоохоронець області…
Кореспондент „Гал-info запитала у Віталія Максимова про його враження  на посаді начальника обласного управління міліції.
 
– Віталію Вікторовичу, ходять чутки, що Ваше призначення на посаду начальника УМВС у Закарпатській області активно лобіював голова Секретаріату Президента, колишній губернатор Закарпаття Віктор Балога. Чи правда це?
 
– Ні, я також інформації не знаю. Вчора засідала Колегія Міністерства внутрішніх справ і саме вона прийняла рішення призначити мене начальником обласної міліції Закарпаття.
 
– До приходу на Львівщину Ви працювали і на посаді начальника УМВС Тернопільщини, і на посаді начальника УМВС Чернівецької області, заступником начальника УМВС Закарпаття. Якщо порівнювати особовий склад правоохоронних органів цих областей із правоохоронцями Львівської області, то як Ви оцінюєте львівську міліцію?
 
– Я вже про це говорив і ще раз можу сказати, що із всіх чотирьох областей, де я працював, питома вага зрадників, дійсно, найбільша саме серед правоохоронців Львівщини. Йдеться саме про питому вагу, адже не можна порівнювати кількість особового складу міліції Львівщини, де близько 10 тисяч правоохоронців, із них 7,5 тисячі атестованих міліціонерів, із, скажімо, кількістю особового складу Тернопільської міліції, де працює 3,5 тисячі правоохоронців, тобто вдвічі менше. Ясно, що по кількості я порівнювати не можу, але питома вага зрадників, дійсно, найбільша у львівській міліції. Особливо це було відчутним перші дні, перші місяці, коли я тільки почав працювати на Львівщині.
 
– Як Ви оцінюєте свою співпрацю на посаді начальника управління МВС у Львівській області з міської владою Львова, з обласною владою, прокуратурою та судами?
 
– На жаль, якщо говорити про співпрацю із міською владою, то хочу підкреслити, що абсолютно ніякої співпраці не було. На жаль! На одній із останніх сесії Львівської міської ради я сказав, що це єдина міськрада України, яка за останніх два роки жодної копійки не виділила на покращення матеріально-технічної бази міської міліції. Я спеціально брав аналіз всіх міст України і дивився, скільки в кожному з них мерія виділяла міській міліції. Там 600 тисяч, там 500 тисяч… а в нас нічого… Ніхто ж не вимагав виділяти грошей особисто Максимову чи особисто Попову, вони ж мали це виділити для людей. На жаль, нуль копійок.
Що ж стосується взаємодії з іншими правоохоронцями, то загалом вона була нормальною. Були деякі нюанси, які можна було відчути за публікаціями в пресі, зокрема, після того, як ми затримали підозрюваних у справі замаху на гендиректора ринку „Шувар” Романа Федишина, однак це були робочі тертя, які пройшли, і тому ніяких проблем не було.
            Обласна влада, натомість, досить плідно співпрацювала з міліцією. Хочу також відзначити, що за півтора року моєї роботи жодного замовлення від Петра Олійника щодо зумисного „наїзду” та того чи іншого підприємця, на ту чи іншу структуру до мене не надходило.
Львівська обласна рада, хоча і мало, але все ж таки кожного року старалася виділяти нам якісь кошти. Минулого року виділили 800 тисяч гривень, в цьому вже 600 тисяч. Звичайно, хотілося б все-таки, щоб виділи трохи більше, але добре, що було хоч це.
 
– Ви часто наголошуєте на недостатньому фінансуванні міліції. Поряд з тим, багато із правоохоронців мають досить дорогі власні автомобілі. Чи не є, на Ваш погляд, це однією із ознак наявності корупції у правоохоронних органах?
 
По-перше, хочу сказати, що у начальника УМВС нема власного автомобіля. Це я вам офіційно заявляю і можете перевірити по МРЕВ не тільки Львівської області, а й Тернопільської та всіх інших областей.
            Що ж стосується особового складу, то можу сказати, що тієї зарплати, яку отримують правоохоронці, особливо на перших роках служби — 600 чи 620 гривень —зовсім недостатньо для того, щоб мати змогу купити собі хороше авто. Те, що деякі мають автотранспорт, можна трактувати по-різному, в тому числі і як корупцію, але все-таки багато міліціонерів мають родичів, які їздять закордон заробляти гроші, і вони можуть дозволи собі дорогі авто. Тут треба розбиратися у кожному конкретному випадку. Якщо людина має певний життєвий рівень, пропрацювала 20 років в міліції, що вона не може заробити на автомобіль? А якщо, скажімо, людина тільки прийшла у правоохоронні органи, рік пропрацювала, батьки пенсіонери, а тут в нього з’явилася машина — це вже питання до працівників внутрішньої безпеки, щоб вони подивилися звідки міліціонер взяв гроші на придбання цього авто.
 
– І наостанку… Пане Віталію, чи відомо Вам, чи залишиться на своїй посаді начальник УМВС у Львові Олег Попов?
 
– Це вже питання до Михайла Цимбалюка… Мені невідомо.
 
 
Оксана ЛАБОЙКО
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ