Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Муза Пікассо: детектив знайшов втрачений 20 років тому портрет Дори Маар

Голландський детектив, якого називають "Індіаною Джонс у світі мистецтва", знайшов картину Пабло Пікассо, викрадену 20 років тому. Про це повідомляє ВВС Україна.


Артур Бренд каже, що портрет ходив по руках в голландському кримінальному світі протягом багатьох років після того, як його викрали з яхти саудівського шейха в 1999 році.

Картина Buste de Femme (або "Дора Маар") була написана у 1938 році, зараз її вартість оцінюють в 28 млн доларів.

Дора Маар була коханою та музою Пабло Пікассо протягом семи років. Картина висіла в будинку майстра до самої смерті в 1973 році.

Детектив Бренд потрапив до заголовків новин після того, як простежив візантійську мозаїку Святого Марка, викрадену з церкви на Кіпрі у 1970-х роках.

У 2015 році він завоював міжнародне визнання після того, як знайшов "коней Гітлера" - дві бронзові статуї, зроблені нацистським скульптором Джозефом Тораком.

За даними AFP, картина Пікассо передавалася з рук в руки багато років, у кримінальних колах її часто використовували як заставу.

"Всі думали, що її знищили - це те, що відбувається з 90% всіх викрадених творів мистецтва, адже їх не можна продати", - сказав він голландській газеті De Volkskrant.

Як він її знайшов?

Артур Бренд почав шукати втрачений портрет у 2015 році після того, як почув про картину Пікассо, яку викрали з корабля. Згодом він з'ясував, що мова йде про портрет Дори Маар.

Ця жінка народилася у 1907 році, мала стусунки із Пікассо з 1936 по 1943 рік. Вона померла у віці 89 років.

З'ясувалося, що картину викрали з розкішної яхти судівського мільярдера, шейха Абдула Мохсена Абдулмаліка Аль-Шейха.

Зрозумівши, яку картину він шукає, детектив дав оголошення, в якому закликав надати інформацію про те, де може бути портрет. І в березні йому надійшла відповідь.

"Двоє представників голландського бізнесмена звернулися до мене, сказавши, що їхній клієнт має цю картину", - повідомив він.

При цьому, за словами детектива, власник цього витвору мистецтва не знав про незаконне минуле полотна.

Поліція Франції та Нідерландів заявила, що не переслідуватиме останнього власника картини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ