Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Ми у Львові – надовго і всерйоз» - Holger Krieg, інвестор будівельної компанії bauhausen

Появою нових будівельних майданчиків у місті сьогодні нікого не здивуєш. Втім, 2019 рік таки ознаменувався своєрідною «міні-сенсацією» у будівельній галузі Львова: сюди прийшли німецькі інвестиції.

Німецько-українська компанія bauhausen («баухаузен») почала реалізацію низки проектів у Львові і передмісті. Звертає на себе увагу нетиповий для українського будівельного бізнесу факт: компанія власними коштами (а не залученими від покупців квартир грошима) гарантує стовідсоткове втілення будівельних проектів.

Holger Krieg, інвестор компанії bauhausen

Інвестор bauhausen – Хольгер Кріг (Holger Krieg), засновник найбільшого німецького постачальника шин — компанії Reifen Krieg GmbH. Компанія заснована 12 років тому. Річний оборот за 2018 рік — 330 млн євро.

Нам вдалося поспілкуватися з Хольгером Крігом під час його нещодавнього візиту до Львова. Він розповів про те, чому вирішив інвестувати гроші в Україну, що таке «довгі інвестиції» і чи варто українцям боятися майбутнього…

– Чому німецький бізнесмен такого рівня звернув увагу на можливість вигідно вкладати гроші в українську економіку?

– Інвестиції – природня потреба бізнесу. Німецька економіка дуже надійна, це не секрет. Втім, якщо ти маєш гроші і просто тримаєш їх на банківському рахунку – ти втрачаєш: оплачуєш банківські послуги, до того ж гроші «з’їдає» інфляція. Якщо не інвестувати, не пускати гроші в роботу  – щороку втрачатимеш до 3 % заощаджень.

– Ок, але чому саме Україна?

– Тому що я бачу тут серйозну перспективу. Українці хочуть жити у комфорті європейського рівня. Готові за нього платити, якщо вірять забудовнику. Ми можемо їм це забезпечити. Саме тому створили компанію bauhausen .

Коли я перший раз приїхав в Україну – мені сподобалася і країна, і люди. Я бачив багато речей, достойних інвестицій. Але поки що ми зупинилися на будівництві житла і комерційної нерухомості – бо впевнені, що можемо принести в цю галузь нову якість. І завдяки цьому люди будуть мати комфортні умови життя. А значить - більше віритимуть своїй країні, любитимуть її.    

Уже зараз будь-хто може побачити переваги наших житлових комплексів. Вони – поряд з великою кількістю зелені. Поряд нема інших багатоповерхівок. Біля них багато простору і вже можна зрозуміти, якими будуть види з вікон.

Так будують в Німеччині. І так будуємо ми у Львові. Це є така комбінація німецьких стандартів і нашого розуміння якісного житла.

– Ви говорите про нову якість житла. Ви знайомі з тим, як будували в Україні раніше?

– Так, повірте, я достатньо добре знаю українські реалії. Теперішній мій візит – далеко не перший і не другий за рахунком. Я купував тут квартири, бо пов’язую з цією країною свою діяльність і хочу мати тут власну нерухомість. І просто був шокований, коли бачив нерівні стіни чи неякісно встановлене вікно, яке випускало тепло на вулицю.

Holger Krieg, інвестор компанії bauhausen

– На вашу думку, яка головна відмінність України від Німеччини?

– Відмінностей багато… З того, що перше приходить на думку: я бачу, що українці мають більшу кількість клопотів, проблем, які щодня повинні вирішувати. Втім, одну з їхніх проблем – потребу жити у приміщенні, за якість якого можна бути спокійним – ми готові для українців вирішити.

– Засновник компанії bauhausen Віктор Куксхаузен (Victor Kukshausen) раніше заявляв, що ця компанія будує будинки за власні кошти, чим гарантує успішне завершення проектів. Втім, для українського будівельного бізнесу це нетипово: тут розраховують передусім на гроші клієнтів, за які можна буде завершити будівництво. Чому у вас – інший підхід?

– Одна з ознак серйозного підходу до бізнесу – розрахунок на «довгі» інвестиції.  Адже, аби щось отримати – ти маєш не тільки вкласти гроші, а й зарекомендувати себе, довести, що надійний і з тобою можна мати справу. Компанія bauhausen зацікавлена в успіху, а значить - в «довгих» інвестиціях, у стабільному шляху. Це не в наших інтересах – заробити якісь гроші за короткий час.

– Українському покупцеві житлової нерухомості властива недовіра до нового забудовника. Нічого дивного: час від часу тут спалахують скандали навколо будівництв, де «гроші з людей зібрали, а будинок не добудували». Як ви можете переконати людей, що вас можна вірити?

– Перше: ми відкриті. Недобросовісні забудовники, наскільки я розумію, не стали б оприлюднювати імена своїх засновників та інвесторів. Але ж ви зі мною спілкуєтеся, правда? Люди можуть прийти в наші офіси, побачити наші будівництва, поговорити не тільки з менеджерами, а й з керівниками компанії. Засновник bauhausen Віктор Куксхаузен Віктор постійно мешкає у Львові і готовий відповідати на усі питання клієнтів.

Друге: ми заснували фінансову компанію, яка є гарантією того, що будинки будуть добудовані. Ми почали будувати тільки тоді, коли були впевнені, що готові інвестувати у 100% будівництва. Ми маємо ці кошти.

Третє: наш принцип – ретельне дотримання усіх дозвільних процедур. Абсолютно законна і прозора робота  в усіх деталях. Це – одна з причин того, чому в Німеччині нема недобудованих будинків – бо там серйозно ставляться до усіх процедур. У нас буде так само. Інакше і бути не може.

– Ви не вперше сьогодні говорите про німецький підхід і німецькі стандарти. Що, крім згаданих сьогодні вами простору і зелені, робить будинки bauhausen схожими на німецькі?

– Якість будівництва. Це найголовніше. Матеріали. Після завершення будівництва – рівень сервісу. Якісні енергозберігаючі технології. Безпечна територія.

Усе це – стандарт для Німеччини. А значить – і для bauhausen.

– Ви згадували, що купували квартири в Україні. А не маєте наміру купити собі житло в одному з будинків компанії bauhausen?

– Я вже купив!

Співзасновники компанії bauhausen Володимир Олійничок (ліворуч), Victor Kukshausen (праворуч), інвестор компанії Holger Krieg (у центрі)

– Де, якщо не секрет?

– У «Waldhausen».  Я виріс у селі. І тому цей будинок для мене дуже підходить: там мало квартир, мало людей, тихо і затишно. Це мені подобається.

– Будівельний бізнес – єдина українська галузь, у якій ви зацікавлені як інвестор?

– Ні, я маю намір інвестувати і в інші галузі.  Сьогодні я мав зустріч з начальником управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романом Матисом. Я озвучив свої ідеї щодо майбутніх проектів, які я б хотів, як інвестор, реалізувати на території Львівщини в майбутньому. І що я, як іноземний інвестор, потребую підтримки місцевої влади. А вона, я впевнений, зацікавлена у розвитку регіону, тому я вірю в успіх. Ми у Львові надовго і всерйоз.

– Дуже цікаво. Можете детальніше все таки розповісти про ці проекти, які хочете реалізувати на Львівщині?

– Маю дві ідеї: Логістичний центр і Центр догляду за літніми людьми. Другий проект - це соціальний проект, на якому я не маю наміру заробляти грошей.

Сподіваюся, через 3-4 місяці я зможу розповісти вам набагато більше про наші проекти.

– Насамкінець, дозволю собі запитати у  вас ще раз. Чому ви – успішний європейський бізнесмен –  вирішили вкладати гроші в українську економіку? В економіку не найбільш стабільної і успішної країни? Країни, де часто самі громадяни бояться її майбутнього…

– Українцям не треба боятися майбутнього – вони самі його формують. А відповідаючи на ваше питання, не скажу нічого нового: інвестую, тому що бачу добру перспективу. І в Україні, і в інших країнах, куди я інвестую.

bauhausen  - не перша і не єдина моя інвестиція.  Гроші, які ми інвестували в Україні (за офіційною інформацією  близько 4,5 млн. євро – авт.) – це біля 5 % від усього об’єму інвестицій. До речі, це  ще одна причина того, чому я впевнений на 100 %, що ми без проблем завершимо усі наші будинки.

– Добре, а чому саме Львів?

– Я був в Харкові, Києві, Луцьку, інших містах. Але Львів мені подобається найбільше.  Львів – це особливе в Україні місто. Це Європа. Я тут дуже чітко бачу присутність європейських традицій. Столітніх європейських основ. І тому знаю, що сьогоднішні інвестиції дадуть результати в майбутньому. І нам, і нашим клієнтам.

Розмовляв Юрій Ричук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ