Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Мирон Маркевич: Від "Карпат" нічого не очікую, але продовжую за них вболівати

У новому сезоні Львів у змаганнях професійних клубів представлятимуть три клуби: винниківський «Рух» гратиме у Першій лізі, а «Карпати» та ФК «Львів» змагатимуться за найвищі місця Прем’єр ліги.

Першими з відпустки вийшли представники другого за силою дивізіону. Винниківська команда зібралася 12 червня, а просто зараз перебуває на других зборах у Словаччині. Перший етап, що відбувався у Харкові, підсумували нічиєю 0:0 з аматорським ФК «Вовчанськ»  та перемогою 2:1 над «Металістом-1925». На других зборах у Словаччині «Рух» зіграв три матчі: обіграли 3:2 «Жиліну», 5:0 ФК «Єднота Банова» та поступилися 0:1 у матчі з «Нітрою». Ще один матч, проти ФК «Красно», заплановано на 19 липня.

На тиждень пізніше підготовку розпочав ФК «Львів». З відпустки команда вийшла 18 червня. В рамках підготовки до нового розіграшу чемпіонату УПЛ «синьо-золоті» провели три матчі: зіграли в нічию 0:0 з друголіговою «Нивою» з Тернополя, видали надрезультативний матч із волочиським «Агробізнесом» та поступилися 0:2 «Прикарпаттю» з Івано-Франківська. У п’ятницю, 19 липня, команда Богдана Блавацького проведе спаринг з луцькою «Волинню».

Найпізніше з відпустки повернулися гравці «Карпат» - 20 червня. Втім, це не завадило їм провести найбільшу кількість спарингів серед львівських команд – одразу сім. У них «Карпати» обіграли 2:0 рівненський «Верес» та «Агробізнес» (Волочиськ), з рахунком 3:0 перемогли «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) та мінімально 1:0 здолали ФК «Калуш». Нічиєю 2:2 завершився матч з дебютантом Першої ліги – ФК «Минай», а гра з луцькою «Волинню» завершилася безгольовою мировою. Єдиної поки що поразки «леви» зазнали від новачка Прем’єр ліги – «Колоса» з Ковалівки, що у Київській області. Рахунок зустрічі – 0:1.

Підготовка команд виходить на фінішну пряму. До старту змагань як у Першій, так і в Прем’єр лізі – лічені дні. Про власні сподівання від львівських клубів у сезоні 2019/2020 розповів голова комітету національних збірних ФФУ Мирон Маркевич.

«Рух», «Карпати» та ФК «Львів». Чого Ви очікуєте від львівських професійних команд у новому сезоні?

Ходжу практично на усі матчі «Львова» та «Карпат». Поки «Рух» грає не у Винниках на їхні матчі потрапляю не так часто. Очікування, як і в багатьох львів’ян, – побачити одну з команд в єврокубках. В останні роки «Карпати» перебувають у зоні вильоту, а це, м’яко кажучи, не дуже приємно. Хочу приходити на заповнений стадіон, а без турнірних результатів цього не буде.

Чи прогресує винниківський «Рух» після того як команду очолив відомий фахівець Леонід Кучук?

Очки команда навесні набирала, значить все йде добре. Стали менше пропускати. Наскільки я знаю завдання зараз куди амбітніше – вихід у Прем’єр лігу. А це вже зовсім інший рівень вимог і відповідальності.

Коли команда повернеться на рідний стадіон у Винники, де зараз відбувається реконструкція?

Ми будемо в цьому лише сприяти, але про це слід також запитати у керівництва команди. Можливо, наприкінці вересня. Потрібно дати ще трохи часу полю, адже воно перебувало справді не у найкращому стані. Після повернення «Рух» зможе проводити у Винниках матчі Першої ліги, а от у випадку потрапляння у найвищий дивізіон, щоб там грав «Рух», потрібно буде знову робити реконструкцію.

Кілька слів і про «Карпати». Чергова зміна курсу і вже звична, як наслідок, значна зміна складу не набридають?

Від «Карпат» нічого не очікую, оскільки усі молоді та перспективні футболісти пішли з команди. Минулого року розпочинали з Лебеденком, Шведом, Карраскалем. Якщо «Карпати» зможуть зберегти молодих та перспективних гравців, які є в клубі, та додадуть ще кількох хороших виконавців, то, можливо, з’явиться і гра, і результат, і вболівальник на трибунах. А поки всіх кого можуть – продають.

Тренерам потрібно щороку будувати фактично нову команду.

Так, а тому справа зовсім не у них, а в самому підході до справи. Потрібно розуміти, що ми або серйозно беремося за команду, або не влаштовуємо що-небудь. Ці легіонери, які беруться фактично нізвідки, не справляють хорошого враження. Хто їх знаходить? В той самий час свої вихованці сидять на лавці, або й не потрапляють в першу команду, або взагалі покидають команду.

Хоча можу виділити Ді Франко, який старається, віддається на полі. Вболівальник це бачить і віддячує підтримкою. Був молодий хороший Карраскаль, та не склалося. От такі легіонери можуть бути потрібними. Та попри все я продовжую ходити на матчі і підтримувати «Карпати», адже вони мені зовсім не чужі.

ФК «Львів» ще менше довіряє українцям, у команді було багато легіонерів. Вболівальники не надто охоче ходили на матчі. Як думаєте, причина в цьому?

Згадайте «Металіст». У нас теж було багато легіонерів, але дев’ять років ми збирали десятки тисяч на трибунах. Справа не в іноземцях, а в їх якості. Вболівальники хочуть бачити на полі виставу, емоції. Якщо ставити за мету когось продати і за ці гроші жити – команду не побудуєш.

Дві команди для Львова це добре, чи ви дотримуєтесь принципу одне місто – одна команда?

Уже про це говорив неодноразово. Я поважаю ФК «Львів», їхніх гравців та увесь персонал. Але «Карпати» - команда з історією. Краще в такий непростий час зробити одну команду, але належного рівня. Щоб були хороші гравці, щоб були єврокубки у Львові та головне, щоб вболівальники повернулися на футбол та заповнювали стадіон практично кожної гри. Львів на це заслуговує. 

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ