Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вчителів та медиків просять масово йти у неоплачувані відпустки

На потреби освітян у Самбірському районі бракує близько 8 млн грн. Зокрема, тільки на зарплату вчителям шкіл не вистачає 3,5 млн грн, що становить півторамісячний фонд заробітної плати шкіл району, які не увійшли до об’єднаних територіальних громад. (В ОТГ з грошима на освіту все гаразд). Основна причина браку грошей – малокомплектні класи.

Держава фінансує освіту з розрахунку 9 тис. грн на одного учня. Однак, коли у класі 5 учнів, то видатки на  навчання можуть сягати й 15 тис. грн на одного учня, а то й більше.

Дошкільні установи у Самбірському районі профінансовані на 5-6 місяців. Немає коштів на  фінансування позашкільного навчання дітей (Мала академія, Школа  мистецтв, гуртки та інше).

Влада Самбірського району вирішила звернутися до освітян з проханням брати відпустки без збереження заробітної плати на 5 днів, що дасть змогу зекономити 0,5 млн грн, а щодо решти - то будуть просити допомогти з обласного бюджету. Також у планах районної влади об’єднання закладів позашкільної освіти. Директорів шкіл просять утриматися від заповнення вакансій серед техпрацівників, просять задіяти інші, так звані, внутрішні резерви.

Працівникам дошкільних навчальних закладів також пропонують іти у відпустки без збереження заробітної плати. Серед інших пропозицій – закрити заклади на профілактичні ремонти; оголосити  вихідними релігійні свята, коли дітей у садочка обмаль; просити сільські ради виділити кошти на фінансування дитсадків. Одне слово, економити всіма способами.

На зустрічі першого заступника голови Самбірської РДА Романа Біндаса, заступника голови Самбірської районної ради Андрія Бобака, начальника відділу освіти РДА Тараса Курила з членами Ради профспілок вчителів району, чиновники закликали освітян до порозуміння та спільного пошуку виходу із фінансової кризи. Тарас Курило показав власну заяву про відпустку без збереження зарплатні і запевнив, що так поступлять і його підлеглі з відділу освіти.

Освітяни годилися неохоче. Вони вважають, що як тільки в районі скрута, то насамперед економлять на вчителях. Власне, представники шкіл реагували по-різному. У котрійсь школі є вчителі, що мають намір поїхати на заробітки до сусідньої Польщі і готові піти в неоплачувану відпустку на два тижні, у іншій школі частина вчителів годиться на п’ять днів піти у відпустку задарма, "бо їх просять".

На своєму засіданні Рада профспілок освітян Самбірського району ухвалила постанову, у якій зазначено, що відпустки без збереження заробітної плати є не прийнятні; наголошено на добровільності таких методів економії ; звертаються до РДА і райради про недопущення подібного в майбутньому; звертається до департаменту освіти і науки Львівської ОДА, що не припустимо нав’язувати вчителям відпустки за власний рахунок; повідомлено про такі дії місцевої влади профільну комісію Львівської облради;  факти тиску на освітян будуть широко оприлюднюватись.

Є проблема з фінансуванням освіти й в місті Самборі.

Для економії коштів виконавчий комітет Самбірської міської ради рекомендував сесії міськради з нового навчального року ліквідувати двозмінне навчання у СШ №4 та реорганізувати її із СШ 1-3 ступенів у СШ 1-2 ступеня, тобто замість 11-річки пропонується перейти до дев’ятирічки.

Також виконком пропонує понизити у статусі школу-ліцей імені Андрія Струся до статусу загальноосвітної СШ №9 1-3 ступеня.

В.о. керівника відділу освіти Самбірського міськвиконкому Святослав Ухач наводить приклади неефективного використання коштів у цих закладах. Він стверджує, що частка фонду оплати праці в загальних видатках у 2015 році з розрахунку на одного учня у СШ №10 – 6 158, 16 грн, а у СШ №4 –      8 051,58 грн; у школі-ліцеї  ім. А.Струся – 10 205, 52 грн. Зі слів Святослава Ухача, такий дисбаланс має  кілька причин, головні з яких: середня наповнюваність класів у Самборі - найнижча у СШ №4 і в школі-ліцеї ім. А.Струся; середнє навантаження на одного вчителя у СШ №4 (12,6 години тижневого  навантаження) і в школі-ліцеї ім.А.Струся  (11,5 години тижневого навантаження) одне із найменших серед шкіл міста. Цьогоріч у школі-ліцеї ім. А. Струся нема випускного класу.

Такі заходи економії в освіті міста викликали емоційне невдоволення в середовищі педагогічних колективів та батьків згаданих шкіл.

Своєю чергою міський голова Самбора Юрій Гамар на щомісячній робочій зустрічі із журналістами заявив, що ситуація "нагнітається певними людьми, які хочуть заробити політичні дивіденди". Насправді  закінчився навчальний рік і щоб зберегти повноцінне фінансування освіти міста потрібно економити кошти. Всі відповідні підрахунки зробили фахівці відділу освіти, у фаховості яких він немає підстав  сумніватися. Зрештою, рішення за сесією міської ради.

Бракує коштів на фінансування освіти й у Старосамбірському районі, за винятком двох ОТГ – Міженецької і Новоміської. Начальник відділу освіти Старосамбірської РДА Мар’ян Яворський пояснив коресподенту  Гал-інфо, що наразі намагаються вирішити проблему за рахунок внутрішніх резервів, хоча він не відкидає, що доведеться вдатися і до непопулярних серед вчителів заходів. Очевидно, йдеться про ті ж безоплатні відпустки.

(Також додамо, що у Самбірському – розбудована найчисленніша мережа медичних установ. Вимога держави зменшити кількість ліжкомісць (60 ліжкомісць на 10 тис. населення, в області маємо понад 80 ліжкомісць)  і скоротити штати – була проігнорована. Як і загалом в області. До того ж новоутворені об’єднані громади  цих районів не квапляться перераховувати отримані кошти районним лікарням. І тепер на Львівщині борг із зарплати перед медиками із розрахунку до кінця року сягає 65 млн грн (місячний фонд заробітної плати). При цьому у Самбірському районі до кінці року бракує на зарплату медика 35 млн грн. Знову ж таки, місцева влада намагається і медиків намовити брати відпустки за власний рахунок, сподіваючись, що держава  таки виділить додаткову субвенцію).        

Мимоволі постає питання про управлінську дисципліну в галузях освіти і медицини? Знову ж таки. Коли було відомо, що держава уріже фінансування, то хто сформував такі районні бюджети і як за них голосували? Чому затвердили бюджети розвитку, з яких фінансують мікропроекти (Самбірський і Старосамбірський райони є лідерами щодо їх кількості в області), не забезпечивши фінансування захищених статей – зарплата освітян та медиків, оплата за енергоносіїв і таке інше. Загалом вимальовується жахлива цифра. У бюджеті Самбірського району не вистачає на фінансування медицини, освіти, культури та управлінського апарату – 52 млн грн. 

Фото - styknews.info.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ