Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині від раку щодня помирає одна жінка

Наступного року на Львівщині з’явиться 5 скринінгових центрів для ранньої діагностики раку шийки матки та раку грудей. Відтак, лікарі закликають жінок частіше проходити обстеження, щоб запобігти хворобі.

Про це  під час прес-конференції повідомив Орест Тріль, заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру (ЛДОРЛДЦ), інформує кореспондент Гал-інфо.

За словами Ореста Тріля, дуже важливо інформувати жіноче населення про необхідність  проходження  обстежень, адже дуже багато жінок виявляють рак вже на пізніх стадіях, коли хвороба запущена, і в результаті знижується ефективність лікування та ймовірність одужання. На сьогодні в Україні смертність від раку на другому місці після серцево-судинних захворювань.

Як розповів Богдан Чечотка, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, за підтримки Світового банку в Україні започаткували програму «Поліпшення охорони здоров ’я на службі у людей».  Вартість цього проекту становить понад 214 млн дол США, передбачений він на 5 років.

"В свою чергу для Львівщини в рамках загальноукраїнського проекту діє субпроект «Онкопревенція та впровадження сучасних протипухлинних технологій», він розрахований на два роки (2015-2017 pp.) і передбачає витрати на понад 10 млн дол. США", - зазначив Богдан Чечотка.

"До кінця року ми б хотіли зреалізувати кілька планів цього проекту, зокрема, відкрити в районах Львівської області чотирьох скрінінгових центрів для ранньої діагностики та попередження раку серед жінок (у Дрогобичі, Самборі, Червонограді, також у Стрию, і у Львові), закупити сучасне діагностични обладнання, провести навчання близько 400 лікарів для підвищення якості діагностики та ефективності лікування раку молочної залози та шийки матки, створити електронну базу даних жінок Львівщини для виявлення груп ризику, щоб в подальшому частіше нагадувати їм про необхідність обстеження, проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед жінок", - пояснив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

За словами Ореста Тріля, число онкологічних захворювань у Львівській  області з 1993 року по 2013 рік зросло на 40%.

"Загалом дві основні проблеми характерні як для Львівської області, так і для України в цілому: пізня діагностика та висока смертність від онкозахворювань.  Онкологічні захворювання у Львівській області характеризуються високим рівнем смертності (через пізню діагностику), значною інвалідністю та витратами бюджетних коштів на паліативне лікування онкохворих.

До прикладу, на рак молочної залози щороку у Львівській області захворює 800 жінок, кожного дня лікарі виявляють 2 нові випадки раку молочної залози, кожного дня помирає 1 жінка, щорічно ця хвороба забирає життя 330 жінок у Львівській області, загалом по Україні щорічно помирає 6 000 українських жінок від раку молочної залози)", - наголосив Орест Тріль.

Як зазначила Христина Пак,  консультант з управління субпроектом "Онкопревенція та впровадження фективних протипухлинних технологій у Львівській області", найвища захворюваність серед жінок на рак молочної залози - від 45 до 65 років, на рак шийки матки - від 30 до 55 років.     

"Ймовірність вилікуватись від раку молочної залози на першій стадії - 95%, а на IV-й - 5%. Саме тому важлива вчасна діагностика, регулярні обстеження, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях. На жаль, українські жінки дуже рідко проходять обстеження і приходять вже із запущеною хворобою. Хворобу можна попередити і вилікуватись, якщо регулярно обстежуватись і вчасно розпочати лікування", - додала жінка.

"Систематичний скринінг дозволяє попередити до 80% раку шийки матки. Саме тому в рамках проекту на Львівщині створюється електронний реєстр жінок. Маючи таку базу дану жінок, інформацію про їхній вік, можна буде побачити, які жінки потрапляють за віком в групи ризику і першочергово запрошувати їх на обстеження в найближчий до них діагностичний центр", - резюмувала  Христина Пак.

Щодо закупівель в межах проекту, то Богдан Чечотка пояснив, що всі закупівлі відбуваються через тендери і строго контролюються Світовим банком. 

"До прикладу, зараз оголошено тендер на закупівлю обладнання для запуску електронного реєстру жінок у Львівській області. Дедлайн подання пропозицій на тендер - до 30 серпня цього року", - додав Богдан Чечотка.

Підготувала Тетяна Яценко. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ