Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Напередодні Параолімпійських ігор я пропливав по 12 км щодня – бронзовий призер Антон Стабровський

Цьогоріч відбулись тринадцяті Параолімпійські ігри у Пекіні - найбільші міжнародні спортивні змагання для людей з обмеженими фізичними можливостями. Україну на Параолімпіаді представляли 126 спортсменів, які змагалися в 11 видах спорту (веслування академічне, волейбол сидячи, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, фехтування на візках, футбол ДЦП). Українська збірна посіла почесну четверту сходинку в командному заліку, на рахунку українців - 73 нагороди: 24 - золоті, 18 - срібні і 31 – бронзова.
Спортсмени Львівщини здобули чотири медалі: два золота та срібло виборов Роман Павлик з легкої атлетики, а бронзу - Антон Стабровський у плаванні. Лідерами Параолімпіади стали китайці, вони зібрали найбільше медалей - понад дві сотні, 88 з них – золоті. Близько сотні медалей здобули спортсмени Британії та Сполучених Штатів, обійшовши українців.
Начальник обласного центру інвалідного спорту „Інваспорт“ Вадим Магрілов відзначив, що цьогоріч з Львівської області на XIII Параолімпійських іграх виступало 14 спортсменів, Львівська область зайняла третє місце в Україні за кількостю представлених спортсменів, а перше місце за Дніпропетровською областю. Маргілов додав, що у Дніпропетровську є державний інститут фізичної культури і спорту, який створює усі умови для розвитку спортсменів, і цим переманює їх з інших областей.
Своїми враженнями про Параолімпійські ігри та пробеми на шляху до перемог з „Гал-info” поділились призери: Роман Павлик та Антон Стабровський. Як зазначив майстер спорту України міжнародного класу Роман Павлик, на змагання до Пекіну їхав не за медалями, а з бажанням виступити найкраще. Не думав, що зможе перемогти своїх сильних суперників, проте увесь довгий шлях тренування увінчався призовими місцями, після того, як виборов першу медаль відчув, як тяжко працював для досягнення цілі. А майстер спорту України міжнародного класу Антон Стабровський зазначив, що після здобуття нагороди на одному з найбільших міжнародних спортивних змаганнях відчував ейфорію та бажання досягати нових висот.
За весь час участі у престижних змаганнях майстер спорту України міжнародного класу Роман Павлик, який з дитинства бореться з хворобою ДЦП, здобув 11 медалей. Займається легкою атлетикою в Львівському обласному центрі „Інваспорт“, а перед самими Параолімпійськими іграми щоденні та виснажливі тренування проходили на стадіонах Львова, Євпаторії, Херсона. Перед виступом спортсмен проходив акліматизацію у Пекіні, за цей час він встиг ознайомитись з колоритом міста і, звичайно, стадіоном на якому проходили змагання. „Стадіон у Пекіні - приголомшливий, у Львові не має нічого подібного, тим більше стадіону для проведення міжнародних змагань такого рівня, умови для тренувань також на значно вищому рівні”, - підкреслив Роман Павлик.
Тренер Романа Павлика Ярослав Якубовський додав, що легкоатлет отримав золото на XIII Параолімпійських іграх, бо до тренувань ставився дуже відповідально і пунктуально, проте основною проблемою у його тренуваннях була фінансова підтримка, яку влада надавала в недостатній кількості. Спортсменам доводилось витрачати власні кошти на відрядження. Сам Роман Павлик зазначив, що здебільшого фізична підготовка спортсменів, їх участь у Всеукраїнських та міжнародних конкурсах залежить від особистих зусиль та старань тренерів.
Мама Романа Павлика Ольга Павлик розповіла, що на шляху до перемог її сина було багато перешкод, боротися з якими довелось ще з дитинства, адже з народження він хворіє церебральним паралічем. Ще змалечку Роману потрібно було докладати максимум зусиль перш за все для того, щоб жити повноцінним життям. „Він обрав сам свій шлях в спорті, спершу теніс, а потім легка атлетика, до бігу виявився більший інтерес, біг надихав його долати нові і нові дистанції. Він показував при цьому дуже хороші результати, а тренер Яруслав Якубовський відкрив усі можливі дороги в спорті. Однак головною проблемою завжди був брак коштів для лікування сина та на прожиття, через це я поїхала на заробітки за кордон сім років тому, залишивши двох дітей без материнської опіки”, - розповіла Ольга Павлик і додала, що влада, як не фінансувала належним чином, так і не фінансує до цього часу спортсменів Львівщини.
Вражаючими виявились і тренування бронзового призера XIII Параолімпійських ігор Антона Стабровського адже перед Параолімпійськими іграми йому щоденно доводилось пропливати по 12 км, а також по дві години тренувався у спортзалі. „Готуватись до Ігор було дуже важко - підготовка проходила у Миколаєві, грошей на львівські басейни не вистачало через недостатнє фінансування. Додому я приїжджав лише на декілька годин, щоб взяти необхідні речі,”, - наголосив він, і додав, що професійно займається плаванням вісім років, за цей час здобув вісім медалей.
Львівські посадовці стверджують, що їх підготовка фінансувалася стовідсотково. Заступник начальника управління з питань фізичної культури та спорту ЛОДА Ігор Власенко у коментарі „Гал-info” запевнив, що участь спортсменів у літніх XIII Параолімпійських іграх була профінансована виключно за рахунок державного бюджету, ніяких затримок щодо виплати коштів за відрядження тощо не було. Цьогоріч з обласного бюджету обласному центру інвалідного спорту „Інваспорт“ було виділено на навчальну та спортивну роботи 84 тис. грн., з яких 73,8 тис. грн. вже проплачено, на спортивний інвентар – 18,5 тис., на спортивні костюми та кросівки – 5,5 тис. грн., на організацію спортивних заходів – 3,5 тис. грн., на відрядження - 55 тис. грн., з них освоїли 43 тис. грн. „Та найголовніше те, що ЛОДА планує винагородити параолімпійців тими ж винагородами, що й олімпійців, золото – 100 тис. грн., срібло – 80, бронза – 50”, - наголосив він.
Начальник обласного центру інвалідного спорту „Інваспорт“ Вадим Магрілов переконаний, що Львівщина має неабиякий потенціал для здобуття значно більшої кількості параолімпійських золотих медалей. Для цього, на його думку, у Львівському державному інституті фізичної культури потрібно створити спеціальне відділення спорту для людей з особливими потребами. Або ж область втрачатиме шанси на золото. „Цьогоріч на Параолімпійських іграх ми очікували значно більше нагород, але для покращення загальної ситуації у спортивній підготовці осіб з особливаими потребами у Львівській області необхідна фінансова підтримка влади, бо на даний момент спортсмени тренуються і здобувають золото Україні на ентузіазмі та за власний рахунок”, - наголосив Вадим Магрілов.
Окрім цього, керівник центру додав, що виділення коштів на проведення спортивних заходів у Львівській області є зачно меншим, ніж у Тернопільській та Івано-Франківській областях, не говорячи про Донецьк чи Дніпропетровськ, які вдесятеро краще фінансують інвалідний спорт.
Додамо, що учора, 29 вересня, у столиці України Прем’єр-міністр України Юлія Тимолшенко нагородила параолімпійців та тренерів за досягнення у літніх XIII Параолімпійських іграх. За перше місце спортсмени отримали 700 тис. грн., друге – 500 тис. грн., третє – 350 тис. грн. За перемоги у Параолімпіаді були нагороджені спортсмени та тренери Львівщини: Роман Павлик, Антон Стабровський, а також їх тренери: Ярослав Якубовський та Олена Сальникова. А 13 жовтня нагороди за досягнення у Параолімпіаді вручить сам Президщент України Віктор Ющенко.


Оксана МИРУТЕНКО


Фото - Володимира Перегінця
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ