Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Національно-патріотична коаліція в облраді чекає кращих часів

Національно-патріотична коаліція у Львівській обласній раді, про намір створення якої заявляли представники УНП, ВО «Свобода» та ГП «Пора» не відбулася. У результаті маємо своєрідний розкол — ГП «Пора» пішла на переговори з блоком „Наша Україна”, ВО «Свобода» перейшла в опозицію, а УНП не змогла реалізувати свої стратегічні плани. На цей час можна вважати, що таке політичне об’єднання  або померло, не народившись, або ж чекає слушного моменту, щоб відродитися у стінах обласної ради.

 

        Тому не слід відкидати обставин, за котрих формат політичного об’єднання патріотичних сил може мати цілком реальні засоби для повторного народження або ж просто народження, оскільки три вищезгадані політичні сили навіть нічого не створили, а лише  підписали протокол про наміри створення національно-патріотичної коаліції. В умовах, коли був підписаний протокол про наміри, таке рішення могло принести значні дивіденди політичним силам, котрі згуртували у своєму об’єднанні впливову фракцію у складі 29 депутатів. Щоправда,  це середовище  стало плацдармом посягань двох мегафракцій «Нашої України» та БЮТ і зіткнення амбіцій між УНП, „Свободою” та „Порою”, продемонструвало неготовність на тому етапі формувати національно-патріотичне об’єднання у Львівській облраді.
 Сьогодні однією з об’єктивних умов, за котрої національно-патріотична коаліція зможе отримати стимул для відродження, є формування більшості у Верховній Раді. Окремі партійні організації патріотичного спрямування (КУН, НРУ, ХДС), що входять до блоку „Наша Україна” можуть неоднозначно сприйняти створення більшості у парламенті поза форматом колишніх помаранчевих сил. Як заявив голова ЛОО УНП Олекса Гудима, зокрема, Народний Рух України готовий вийти із блоку „Наша Україна” за умови формування коаліції  НУ з Партією Регіонів у парламенті. Щоправда, не настільки впевнений у словах Олекси Гудими голова ЛКО НРУ Ярослав Кендзьор: «Я хотів би, щоб Олекса Гудима більше думав за свою партію, а не займався невиправданими політичними прогнозами».
І справді, НРУ намагається провадити свою автономну політичну діяльність, створюючи, де це можливо, свої фракції, однак від формату блоку „Наша Україна” рухівці  не відмовляється. 
 Депутати ЛОР від УПН розглядають можливість розколу блоку „Наша Україна” у Львівській обласній раді і створення національно-патріотичної більшості за участю УНП, ВО «Свобода», КУН, ХДС та РУХу. Стосовно ВО «Свобода» своє упередження висловлює знову ж таки Народний Рух України. Ярослав Кендзьор, зокрема, заявляє, що позиція ВО «Свобода» більше схожа на демагогію, ніж на прояви національного патріотизму.     
Позиція Конгресу Українських Націоналістів також ґрунтується на неприйнятті об’єданння з Регіонами у парламенті, тому в облраді КУН також створив власну фракцію. Проте, за словами голови ЛОО КУН  Михайла Вовка, в облраді зовсім інші стосунки, ніж можуть виникнути в парламенті, тому про вихід КУН із міжфракційного об’єднання НУ у ЛОР ніхто не говорить.
Християнсько-демократичний союз у Львівській обласній раді позитивно ставиться до ініціатив створення коаліції національно-патріотичних сил. «Така коаліція потрібна, але не обов’язково її декларувати, національно-патріотичним духом має бути перейнятий весь депутатський корпус облради», — сказав голова ЛОО ХДС Антон Ружицький, зауваживши що до сворення національно-партіотичної коаліції в облраді християнських демократів ніхто не запрошував.           
Проаналізувавши ставлення потенційних учасників національно-демократичної коаліції до створення такого політичного об’єднання у Львівській обласній раді, виглядає на те, що й справді створення такого об’єднання не є зовсім примарним.
Чому місяць тому національно-патріотична коаліція не відбулася, поділилися депутати облради, що поставили свої автографи під Декларацією про наміри утворення коаліції національно-патріотичних сил у Львівській обласній раді.

Голова ЛОО ГП «Пора», депутат облради Дем’ян Малярчук

«Намір об’єднання 29 депутатів у Львівській обласній раді був досить вдалим, це забезпечило політичну ситуацію, за котрої з потенційними членами такої коаліції почали рахуватися.
Ми задекларували наміри створення такої коаліції, проте кожна із політичних сил мала свої ініціативи, амбіції та бачення. Щоправда, наміри створення такого об’єднання були вигідні всім учасникам. Кожна політична сила певною мірою реалізувала свої амбіції, це вилилося у формування керівних органів комісій Львівської обласної ради».

Депутат облради від ГП «Пора» Володимир Колошко

«На той момент це була вдала спроба, хоча кожен ставив перед собою якісь конкретні завдання. Процес відбувся, і як є - так є. Зараз ми йдемо в тандемі з блоком «Наша Україна».

Голова ВО «Собода», депутат Львівської обласної ради Олег Тягнибок

«Тоді підписання заяви про намір створенння такої коаліції було вдалим кроком, не виключаю, що в такому форматі коаліція має право на життя, і в майбутньому може вдатися до активних дій.
Такий процес був рівнозначно вигідним для всіх учасників можливого національно-патріотичного об’єднання.
Хоча зараз не відбуваються активні переговори, є велик імовірність такої співпраці в майбутньому».


Голова ЛОО УНП Олекса Гудима

«Сьогодні, коли ми бачимо певні кроки „Нашої України”, котра виходить із переговорного процесу в форматі помаранчевої коаліції, то по більшій частині України  будуть утворені національно-патріотичні  коаліції, Львівська обласна рада не буде винятком. Однак  це ще не на часі, доведеться почекати кілька тижнів, можливо, місяць, і ми зможемо побачити результат.  
Створити коаліцію національно-партіотичних сил в обласній раді тоді було неможливо і передчасно.
Трохи випередив події  голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, оскільки поки що не відомо, до кого його політична сила в облраді  знаходиться в опозиції».


Депутат облради від УПН Олег Немчінов

«Під час консультацій ГП «Пора» самостійно виявила бажання вийти із переговорів щодо створення коаліції національно-патріотичних сил у форматі з УНП та ВО «Свобода».
Деякі ліберальні позиції ГП «Пора» роблять участь цієї політичної сили у форматі національно-демократичної коаліції дещо незвичною.
Варто відзначити також той факт, що у міжфракційному об’єднанні «Наша Україна» є політичні сили, котрі є ідеологічно близькими до національно-патріотичного формату коаліції — це КУН, НРУ та ХДС.
Тому не виключено, якщо у парламенті буде створена коаліція „Нашої України” та Партії Регіонів, внаслідок розпаду міжфракційного об’єднання «Наша Україна» у ЛОР буде створена національно-патріотична коаліція за участю ще й цих вищезгаданих політичних сил».

18 квітня представники трьох політичних сил, представлених у Львівській обласній раді п’ятого демократичного скликання (УПН, ВО „Свобода” та ГП „Пора”), підписали Декларацію про намір утворення коаліції національно-патріотичних сил у Львівській обласній раді.
      Декларацію підписали від УНП – Олекса Гудима, від ВО «Свобода» - Олег Тягнибок, від ГП «Пора» – Дем’ян Малярчук та Володимир Колошко.


Тарас Атаманів, «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ