Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Не пізніше, як через рік ми отримаємо безвізовий режим з Євросоюзоми, – Президент В.Янукович

Під час перебування у європейський столиці – Брюсселі – президент України Віктор Янукович дав ексклюзивне інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі – перше розлоге інтерв’ю новообраного президента після вступу на посаду.

 

Бі-Бі-Сі: Те, що ви в Брюсселі, означає, що євроінтеграція буде одним з наріжних каменів вашого президентства?

 

Віктор Янукович: Безумовно. Я буду робити все для того, щоб євроінтеграція була не на словах, а на справах. І в цьому є різниця між моєю політикою і політикою попередників, які багато чого говорили, але практично нічого не робили. Сталося так, що за останні 5 років життя людей погіршилося і впав рівень економіки. І люди це сприймали як процес євроінтеграції. Тобто, ми отримали негатив від цієї політики. Я хочу змінити ситуацію на краще.

 

Бі-Бі-Сі: Чи мають бути образи, що ви спочатку до Брюсселю, а вже потім до Москви?

 

Віктор Янукович: Ви знаєте, я в своєму житті ніколи не був інтриганом, і не хочу зараз бути тому, що ця посада – це перш за все велика відповідальність у питаннях і внутрішньої, і зовнішньої політики. Я хочу, щоб Україна стала надійним партнером і для Євросоюзу, і для Росії, і для других країн, з якими ми будуємо взаємовигідні стосунки. Україна завжди буде переслідувати свій національний інтерес – і це для мене головне.

 

Бі-Бі-Сі: Чи отримає Україна асоційоване членство і угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, а також безвізовий режим?

 

Віктор Янукович: Ми домовились, що пройдемо цей шлях за рік, і прийняття спільного рішення, спільне виконання цього питання доведе нас до цієї мети, яку ми поставили перед собою. Не пізніше чим через рік ми отримаємо безвізовий режим і отримаємо зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

 

Бі-Бі-Сі: Буквально в день вашої інавгурації Європарламент ухвалив резолюцію, де говориться про те, що Україна як європейська держава має право подавати заявку на членство в Євросоюзі. Вас це підбадьорює? Як ви це сприймаєте?

 

Віктор Янукович: Я вважаю, що Україна повинна пройти великий шлях реформ, і тільки після цього ми побачимо той термін, коли це може статися. Тобто, ми сьогодні отримали сигнал, який дає велику надію. А зараз на це треба дуже добре попрацювати.

 

Бі-Бі-Сі: Тобто, із заявкою, із самою формальністю поспішати не треба, я правильно розумію?

 

Віктор Янукович: Ми повинні приймати свідомі рішення, і занадто політизувати це питання неможна тому, що люди як в Євросоюзі, так і в Україні добре розуміють, що це не простий і тривалий шлях.

 

Бі-Бі-Сі: Понад 70% населення України підтримують євроінтеграцію. Це гарний вам мандат, так би мовити, на єврокурс?

 

Віктор Янукович: Люди підтримують цей рух, але вони хочуть відчувати кожен рік це на собі, на покращенні свого власного життя, на створенні робочих місць, на створенні прозорих законів. Люди повинні відчувати, що їх права з року в рік стають все більш захищеними.

 

Бі-Бі-Сі: Сьогодні в Брюсселі ви не зустрілися з керівниками НАТО. В цьому є щось знакове чи це просто формальність?

 

Віктор Янукович: Перш за все ця програма готувалася спільно з Євросоюзом, і за часом вона була дуже стислою і дуже насиченою. І я скажу так: якщо не встиг цього зробити цього разу, я зроблю це наступного.

 

Бі-Бі-Сі: Щодо модернізації газової транспортної системи України. Євросоюз це хоче робити, але, з іншого боку, ви говорили про консорціум. Як тут вирішити це питання: консорціум газовий чи модернізація за допомогою європейських грошей?

 

Віктор Янукович: Головна мета, яку ми ставимо перед собою, – це надійне постачання газу через територію України в необхідних об’ємах. Тому я вважаю, що Україна може в найближчій перспективі прокачувати близько 200 мільярдів кубічних метрів газу в Європу. Сьогодні Україна не прокачує і 100 мільярдів. Ми отримаємо відповідь на це питання, якщо ми об’єднаємо зусилля постачальника газу – Росії, споживача – Євросоюзу і транзитера – України. І від цього всі три сторони виграють. А Україна повинна отримати стабільні поставки в тих об’ємах, про які я казав. Нас це цілком влаштує. Це і буде наш національний інтерес.

 

 

Бі-Бі-Сі: Під час виборчої кампанії ви критикували українсько-російські газові угоди, досягнуті пані Тимошенко. Чи це питання газових угод буде підніматися під час вашого візиту до Москви 5 березня?

 

Віктор Янукович: Я обов’язково порушу це питання. Що стосується ціни на газ, вона повинна бути справедливою для України. А в цілому, безумовно, це питання можна і треба розглядати в великому комплексі питань, які стосуються постачання газу. Це й питання створення газотранспортного консорціуму, це й доступ України до газових родовищ російських і середньоазійських, це й участь України в будівництві нових газогонів, які, до речі, йдуть в обхід України. Тобто, ми бачимо, що Україна повинна бути повноцінним партнером в усіх газових питаннях із партнерами – Росією і Євросоюзом.

 

Бі-Бі-Сі: Ви раніше говорили, що могли б розглянути питання (ну, так м’яко, але все одно розглянути питання) визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії. Це на часі чи вже не на часі?

 

Віктор Янукович: Я був супротивником того, щоб проводилась політика подвійних стандартів. І коли вирішувалось питання надання незалежності Косово, я сказав, що це подвійні стандарти по відношенню до Сербії, і вони обов’язково негативно вплинуть найближчим часом і на інших територіях заморожених конфліктів. І, як кажуть, це відбулось і в Абхазії, і в Осетії. Ми отримали цей випадок. Я проти політики подвійних стандартів! Я про це казав і хотів би, щоб найближчим часом на рівні міжнародних стосунків (чи це під егідою ООН, чи якогось нового міжнародного форуму, чи повернення до старої угоди) організатори цього питання (і перш за все ООН) повернулися до цього питання, розглянули та один раз і назавжди застосували єдині правила.

 

Бі-Бі-Сі: Президент США Барак Обама, здається, привітав вас телефонним дзвінком. Ви збираєтесь мати візит у Вашингтон чи це наразі не на часі?

 

Віктор Янукович: Я поставив питання послу США пану Теффту, що я готовий випрацювати термін візиту до Вашингтону. І, безумовно, у нас є багато питань, які накопичились також, для того, щоб їх обговорити з президентом США паном Обамою. Я чекаю відповіді.

 

Бі-Бі-Сі: Тепер, якщо можна, на внутрішні теми, а зовнішню політику ми завершимо, з вашого дозволу. Що зараз з коаліцією? Чи буде вона, коли і якою вона буде? Бо різні варіанти проговорюються…

 

Віктор Янукович: Коаліція буде українською, проукраїнською, і вона, безумовно, буде створена найближчим часом у Верховній Раді, і буде створений професійний уряд. Це вкрай необхідно зробити якомога скоріше тому, що Україна не має бюджету – це вперше за всі роки незалежності. Україна сьогодні працює в ручному управлінні, і це вкрай негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в нашій державі. І це обов’язок парламенту це зробити. Якщо парламент це не зробить, будуть дострокові парламентські вибори.

 

Бі-Бі-Сі: Тобто, наскільки я вас зрозумів, Юлія Тимошенко – прем’єр-міністр – вас цей варіант не влаштовує? Вона має піти, так би мовити…

 

Віктор Янукович: Перш за все цей варіант не влаштовує український народ. Прем’єр-міністр Тимошенко мала можливість у попередні 5 років показати свої здібності і показати позитивний результат розвитку країни, покращення життя людей. Їй це не вдалося. Вибори показали, що український народ їй не довіряє. Тому в парламенті немає ніякої перспективи створення парламентської коаліції під прем’єр-міністра Тимошенко.

 

Бі-Бі-Сі: У вас є якісь преференції щодо прем’єр-міністра – Азаров, Тігіпко, Яценюк, Єхануров чи хтось інший? Ви над цим думали вже чи ні?

 

Віктор Янукович: Я, безумовно, маю свою точку зору, але враховуючи те, що в Україні йдуть демократичні процеси, продовжують нарощуватися ці процеси, парламент має можливість знайти відповідь на це питання. Яка кандидатура буде краще для парламенту, таку він і обере. А якщо більшість підтримає когось з цих депутатів, президент України подасть цю кандидатуру на розгляд парламенту.

 

Бі-Бі-Сі: Але особисто ви могли б дві принаймні посади заповнити – міністр оборони і міністр закордонних справ. Чи ви вже визначилися, думали над цим питанням?

 

Віктор Янукович: Безумовно, в мене є повна визначеність. І я найближчим часом це проголошу.

 

Бі-Бі-Сі: І останнє запитання: ви вже психологічно якось звикли, що вас називають «Пане Президенте», тобто, до президентської ролі? Чи ще звикаєте?

 

Віктор Янукович: Я був би не чесний, якщо б сказав, що я звик. Безумовно, мені ще потрібен час для того, щоб я звик.

 

Бі-Бі-Сі. 

 

Фото "Української правди".

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ