Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

НПК „Галичина” просить Сеника винести питання відшкодування ПДВ «Галичині» на чергову сесію ЛОР

НПК „Галичина” просить голову Львівської обласної ради Мирослава Сеника винести питання відшкодування податку на додану вартість НПК «Галичина» на чергову сесію ЛОР та прийняти звернення до Президента України та РНБО з цього приводу. Про це йдеться у листі-зверненні керівництва ВАТ НПК «Галичина» на ім‘я голови облради Мирослава Сеника, текст якої має «Гал-info».
 „Голові Львівської обласної ради п. Сенику М.П.
Шановний Мирослав Петрович!
Адміністрація ВАТ «НПК - Галичина» звертається до Вас з проханням звернути увагу на наступну проблему.
Як відомо, 21 серпня 2006 року було підписано Меморандум про партнерство між Кабінетом Міністрів України та підприємствами і компаніями, які провадять діяльність на внутрішньому ринку нафти.
Проте, як виявилося, майже через рік чинності даного документу його основні положення залишились нереалізованими і носять виключно декларативний характер. Підписуючи даний меморандум, Кабінет Міністрів України брав на себе важливі для вказаних вище підприємств зобов'язання, ключовими з яких є зокрема, забезпечення створення рівних умов для всіх учасників внутрішнього ринку нафти та нафтопродуктів, зокрема справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), своєчасне відшкодування податку на додану вартість відповідно до законодавства; вживання заходів до створення прийнятних умов компаніям для прискореної реконструкції (модернізації) виробництва з метою збільшення глибини переробки нафти та виробництва нафтопродуктів відповідної вимог європейських стандартів.
Невиконання урядом взятих на себе зобов'язань серйозно утруднює роботу нашого підприємства - ВАТ «НПК - Галичина». В першу чергу, це проявляється у відсутності урядової законодавчої ініціативи і прийняття нормативних актів, які б регулювали комплексні аспекти проведення модернізації підприємств - переробників нафти, відсутність будь-яких пільг для підприємств галузі, що сприяє тенденціям до підвищення цін, розвитку інфляції, неможливості розмитнення імпортованої нафти російського походження в частині сплати ПДВ у вексельній формі, систематичне неповернення на рахунки підприємства бюджетного відшкодування з податку на додану вартість.
Не дивлячись на пасивність уряду щодо реалізації положень Меморандуму, акціонери підприємства все ж знайшли можливість розпочати реконструкцію підприємства і вже реально вклали в генеральну угоду на розробку ТЕО реконструкції підприємства 21 209 200 грн, укладені угоди з відомими компаніями на будівництво установок гідроочистки дизельного палива і гасу, бензину, ізомеризації бензинів тощо. Це свідчить про виконання підприємством взятих на себе зобов'язань, зокрема в частині Меморандуму про проведення реконструкції (модернізації) нафтопереробних заводів з метою збільшення глибини переробки нафти та виробництва нафтопродуктів відповідно до вимог європейських стандартів.
Крім того, Кабінетом Міністрів України не вживаються жодні заходи та не виконується зобов'язання шодо своєчасного відшкодування податку на додану вартість. Так, зокрема, на даний час загальне бюджетне відшкодування по нашому підприємству становить 14121455,55 грн., в тому числі перевірене ДПІ - 12 474 076,55 грн, термін на відшкодування якого вже пройшов. При цьому, під час митного оформлення в червні - липні 2007 року нафти російського походження, нам було відмовлено у прийнятті авальованого векселя підтвердженого ДПА, що змусило нас здійснити сплату до бюджету «живими» коштами в розмірі 19 897 000 грн. В той же час, хочемо наголосити, що сплата податку на додану вартість векселем підтвердженим органами податкової служби зменшить навантаженая бюджету щодо відшкодування податку на додану вартість, враховуючи значну заборгованість щодо повернення такого відшкодування перед AT „НПК-Галичина”
У зв'язку з викладеним, просимо Вас розглянути дане питання на черговій сесії Львівської обласної ради та прийняти звернення до "Президента України та Ради національної безпеки і оборони України, оскільки такі некваліфіковані дії Уряду можуть спричинити повну зупинку виробництва, припинення реконструкції і як наслідок -скорочення 1500 кваліфікованих працівників, що загострить соціальну напругу в регіоні.    З повагою голова правління ВАТ «НПК - Галичина» О. Лазорко”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ