Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олександр Шевченко: Якщо Україна буде економічно успішною, до нас повернуться окуповані території

Олександр Шевченко: Якщо Україна буде економічно успішною, до нас повернуться окуповані території.

Народний депутат від УКРОПу Олександр Шевченко, який переміг у президентських праймеріз партії вже в шістьох регіонах країни, розповів у інтерв’ю для Гал-інфо про бізнес та політику, про заборону ідеології «руского міра» та про своє бачення змін у державі.

1/3

Що мотивувало Вас до участі у президентських виборах?

Важко дивитися, як бідують люди, особливо пенсіонери, які не мають можливості нормально жити, харчуватися та лікуватися. Це страшно і боляче…

На відміну від чинної влади, я не шукаю в політиці вигід для себе. Я пішов у політику не для збагачення, а тому, що прикро бачити довкола бідність. Адже українці гідні кращого. Я переконаний, що політика – це служіння іншим. Успішна людина йде до влади саме задля того, аби служити іншим. Президент повинен служити українському народу, а не собі та своїй сім’ї.

Чи відчуваєте тиск через критику влади?

Безумовно. Бо коли на «Буковель» нападають 260 працівників СБУ, ламають двері та сейфи, кидають людей на підлогу – то це як? Із чим це може бути пов’язано? У липні ми з Ігорем Палицею, головою Волинської обласної ради в прямому ефірі критикували владу. Президента це зачепило, тож він почав давати команди «фас». Ми готові надати на перевірку незалежним експертам всю документацію. Давайте розбиратися відкрито, бо нам немає чого приховувати. Але ж ні! Владі потрібно показати, що всі бізнесмени – шахраї. Це банальна маніпуляція.

На жаль, наше суспільство сприймає негатив краще, ніж позитив. Чи легко мені, меценату, потрапити на телеканал, аби розповісти про свої ініціативи? Ні. Ми з партнерами, приміром, фінансуємо дуже важливі для країни проекти. Скільки на «Буковель» приїздить оздоровлюватися поранених воїнів, скільки дітей із ДЦП, чому про це не говорять медіа? Зате негатив вигадують і миттєво розповсюджують.

Якими будуть Ваші перші кроки у випадку перемоги на виборах?

Щонайперше потрібно зупинити війну, побороти корупцію й наново збудувати правоохоронну систему. А далі, спираючись на принципи гідності, правди та справедливості, будувати сильну модерну країну, яка забезпечить громадянам достаток, комфорт і гармонію.

1/2

А як, на Вашу думку, можна зупинити війну?

Міжнародна спільнота вже не вірить, що в нас війна, адже наші можновладці досі торгують із Росією. Іноземці думають, що це внутрішній конфлікт. Попри запевняння Порошенка, наша армія, на мою думку, не може протистояти армії Росії. Аби протистояти їй – потрібні союзники. А вони з’являться тільки тоді, коли світова спільнота повірить, що в нас війна, а не громадянський конфлікт, як про це розповідають російські телеканали. Я вже неодноразово говорив, що в першу чергу потрібно припинити торгувати з агресором. Потім подолати корупцію та будувати успішну економіку. Коли окуповані території побачать, як добре живуть українці, побачать у дії соціальні гарантії, якісну медицину й високі зарплати, вони самі попросяться назад. Ми, українці, є господарями, тому мусимо показати економічний результат. Тоді все зміниться.

В Україні відбуваються реформи. Чи є, на Вашу думку, серед них успішні?

Немає. Жодних! Мені здається, проблема полягає в тому, що влада має хибний підхід до реформування. Наприклад, реформа децентралізації працює тільки для великих міст, а для малих населених пунктів нічого не змінилося. Так само і в медицині. Потрібно було збудувати нову систему і тільки тоді руйнувати старе.

У Вас є команда, яка буде Вам допомагати?

Звісно, команда є! Це фахові люди, які готові працювати. Взагалі, у майбутньому, я б запровадив одну просту перевірку для тих, хто хоче керувати державою. Пройди детектор брехні і працюй. Я би скоротив 90% чиновників. Лишив би 10%, дав їм гідну зарплату, щомісяця перевіряв би на детекторі брехні. І все почне нормально функціонувати! Таким чином ми відразу відсіємо корупціонерів, бо ті просто не підуть на детектор. До речі, я запрошував усіх своїх політичних опонентів на детектор брехні у прямому ефірі. Та вони чомусь бояться…

А Ви колись проходили детектор?

Ні, жодного разу. Але перед виборами залюбки готовий його пройти. Мені нічого боятися.

І закликаєте своїх опонентів пройти його разом із Вами?

Так. Дав би їм Біблію, Коран, Старий і Новий Заповіт, чи що там кому потрібно… Нехай покладуть руку і заприсягнуться говорити правду.

Чому українське суспільство вперто обирає старих політиків, хоча життя десятиліттями не стає кращим?

За принципом «аби не гірше». Люди бояться ризику.

1/3

А як переконати ризикнути і спробувати щось нове?

Потрібно працювати. Коли я навчався у Чернівцях, ми роздавали листівки за повалення СРСР. Ми нічого не боялися, ми були мобілізовані. Тоді студенти зробили революцію. І зараз ми всі повинні мобілізуватися, інакше ризикуємо втратити країну. Ми врятуємо її, якщо не оберемо Порошенка. Якщо ми повіримо у свої сили, то обов’язково переможемо.

Як плануєте забороняти ідею «руского міра».

Варто розуміти, що таке «рускій мір». І що до України ці ідеї не мають жодного відношення. Також вони не мають стосунку й до російськомовного населення та російської мови. Ідеологія «руского міра» – це великодержавний шовінізм. Що він передбачає? Росіяни – головні, а всі решта – посередні народи. Навіть саме слово «рускій» вони вкрали від нашої Київської Руси. Ще за царя вони повинні були якось легалізувати окуповані території. У 2013-14 роках із подачі Путіна була команда відновити ці великоімперські позиції. «Рускій мір» збудований на брехні та маніпуляціях. У нашому законі все написано. Комуністичні, фашистські та націонал-соціалістичні ідеї є карним злочином, те ж саме має бути передбачено й для «руского міра», а також тих, хто його пропагує.

Ви очікуєте чесних виборів?

Я не дуже вірю, що вибори будуть чесними. Хоча б через останнє рішення старого ЦВК – давати можливість людям, які живуть в ОРДЛО, голосувати без будь-яких документів. А їх 4 мільйони. Можете уявити масштаби фальсифікацій?!Але я відчуваю, що рухаюсь у правильному напрямку. Мені однаково хто мої опоненти. Головне, що мої партнери – це український народ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ