Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Павло Хобзей: У 2009 році всі випускники вступатимуть до ВНЗ тільки через Центр незалежного оцінювання знань

Надворі весна, а для випускників шкіл Львівщини та їхніх батьків вже наступила гаряча пора, проте не літа, а… вступних іспитів. Напевно, не всі знають, що Львівська область є «експериментальною» у процесі вступу до ВНЗ III-IV рівнів акредитації. Що це за «експеримент» і чому його проводять у Львівській області? Чому вступні іспити відтепер частково проводить Центр незалежного оцінювання знань, кореспондент «Гал-info» вирішила поцікавитись у головного освітянина області, начальника Головного управління освіти та науки ЛОДА Павла Хобзея.
 – Павле Кузьмовичу, коли почав працювати всеукраїнський Центр незалежного оцінювання знань і скільки часу він діє у Львові?
 
– Ситуація така: спочатку був створений Центр тестових технологій за кошти Фонду «Відродження». Минулого року, відповідно до Указу Президента України постановою Кабінету Міністрів був створений Український центр оцінювання якості освіти. Це є вже державна інституція — керівника Центру призначають постановою Кабінету Міністрів.
Львівська, Харківська області та місто Київ є «експериментальними» — тобто, ті випускники, які вступають до ВНЗ III-IV рівнів акредитації, мають пройти зовнішнє оцінювання.
Львів, Харків і Київ були у проекті Фонду «Відродження» і, відповідно, коли вже був створений Центр, то у Львові створили Львівський регіональний центр, який, окрім Львівської, відповідає за Волинську і Рівненську області.
 
– Випускники шкіл Львівщини вже адаптувалися до такого нововвелдення, адже звичним було складати іспити безпосередньо у ВНЗ?
 
– Важко сказати. Це треба питати у випускників. Ми поки що соціологічного дослідження з цього приводу не проводили.
 
-- Скільки випускників шкіл Львівщини цього року беруть участь у зовнішньому незалежному тестуванні?
 
– Було зареєстровано 18 315 випускників, але взяли участь у тестуванні 17 703. Це майже 97%. У принципі, це непогано, бо тестування є добровільним. Минулого року було 95% випускників.
 
– Наскільки прозорим є зовнішнє тестування?
 
– Під час тестування були присутні представники громадськості, журналісти і всі охочі, які попередньо акредитувалися.
 
– Коли абітурієнти зможуть дізнатися про результати оцінювання?
 
– Результати оцінювання будуть у травні.
 
– З яких предметів проводиться незалежне тестування?
 
– У нас в регіоні проводиться тестування з трьох предметів: 21 квітня — з української мови, а 28 квітня — з математики чи історії (залежно від вибору випускників).  
 
– Якщо порівняти з минулим роком, скільки відсотків абітурієнтів вступили до ВНЗ за результатами зовнішнього оцінювання?
 
– Близько половини.
 
– Чи погоджуєтесь Ви з думкою ректора ЛНУ ім. І.Франка  Івана Вакарчука про те, що вступні іспити потрібно повністю винести зі стін університету, адже його завданням є навчати, а не оцінювати знання абітурієнтів?
 
– Так, я погоджуюсь. Я вдячний професору Вакарчуку за його позицію. Можливо, завдяки цьому у нас і є нормальна явка на тестуванні. Це є правильно, за винятком творчих факультетів, спортивних професій.
 
– Павле Кузьмовичу, скільки років потрібно для того, аби повністю винести вступні іспити зі стін ВНЗ?
 
– Є Указ Президента України, відповідно до якого у 2009 році всі повинні вступати тільки через Центр. Коли у 2009 році це вже не буде експериментом, а звичним вступом до ВНЗ, то якщо у 12-бальній системі випускник має оцінки «1», «2», «3», то він не має права вступати до ВНЗ у цьому році, незалежно від форми власності, незалежно, чи це на бюджетну форму, чи на платну. Ця річ спонукатиме дітей вчитися, а не думати, що «батьки куплять» їм ВНЗ.
 
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ