Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Павло Хобзей: Я не розглядаю завдання зовнішнього незалежного оцінювання як боротьбу з корупцією у вищій школі

Незважаючи на різнобічне ставлення батьків, абітурієнтів, політиків і чиновників до зовнішнього незалежного оцінювання, цей процес в Україні розпочався. Дехто вважає його експериментом над дітьми, дехто потужним ударом по корупції у вищій школі, а деякі переконані, що це забезпечить в Україні якісну вищу освіту. Як воно буде справді — зарано прогнозувати. Про те, як відбувається зовнішнє оцінювання на Львівщині, я вирішила поцікавитися у начальника обласного управління освіти та науки Павла Хобзея.

Павле Кузьмовичу, напередодні старту зовнішнього незалежного оцінювання було багато дискусій і суперечок довкола цього освітнього експерименту, навіть серед перших осіб держави, зокрема йшлося про те, що Україна неготова ще до нього. А прем’єр-міністр Тимошенко сказала, що не дозволить проводити експерименти над дітьми. На вашу думку, чи варто було проводити тестування, чи можливо краще було зачекати ще рік чи два?
 

– Україна готова до цього. Я б навіть дещо інакше сказав — система освіти готова до ЗНО. Але звісно є батьки, які збиралися вирішувати питання вступу своїх дітей у дещо інший спосіб — то звісно вони до цього не готові.

 

– Скільки абітурієнтів на Львівщині зареєструвалися для участі у ЗНО?

 

– Було зареєстровано понад півмільйона абітурієнтів. Це не тільки цьогорічних, а й з попередніх років.

 

– Коли у школах відбудуться урочисті лінійки і випускні іспити?

 

– Останній дзвоник у нас 31 травня. Державна підсумкова атестація, так ми називаємо випускні іспити, відбудеться у червні. Випускники можуть до кінця травня подати на засідання педадогічних рад результати зовнішнього оцінювання і за рішенням педадогічних рад, їх можна буде зарахувати як державну підсумкову атестацію.

 

– Як проходить зовнішнє незалежне оцінювання на Львівщині? Чи були зафіксовані грубі порушення?

 

– Грубих порушень немає, але дрібні зафіксовані. Дехто використовує шпаргалки, і вони вилучаються, дехто користується мобільними телефонами – їх також вилучали на час тестування. Був один прикрий випадок - в одній школі перервали тестування на 10 хвилин раніше, і ті, хто був, подали на апеляцію і зможуть ще раз взяти участь у тестуванні.

 

– З яких предметів вже відбулося тестування?

 

– З української мови та літератури, математики, історії, всесвітньої історії, хімії. Всіх предметів є 11. Є відомо, що 19 осіб зі всієї України отримали максимальку кількість балів – 200 з української мови та літератури. Зараз нам важко говорити про результати ЗНО, бо їх не бачимо. Ми, управлінці, не отримаємо результатів щодо конкретних особистостей, ми отримаємо результати щодо рівня шкіл. З основних предметів такі дані ми отримаємо в червні. Натомість учасник тестування отримує результати конфіденційно у конвертах.

 

– Учасники ЗНО, які незадоволені своїми результатами, мають право їх оскаржувати?

 

– Оскаржувати – ні, але є апеляція. Учасник має право подати на апеляцію.  

 

– Президент Віктор Ющенко переконаний, що завдяки ЗНО буде виведена корупція з вищої школи. Ви погоджуєтеся з такою думкою чи цього замало, щоб корупції не було у вузах?

 

– Я не розглядаю завдання зовнішнього незалежного оцінювання як боротьбу з корупцією. Основне його завдання — це підвищення якості освіти. Зовнішнє незалежне оцінювання якость освіти, з гасла, перетворило у реальність. Якщо раніше батьки казали вчителям «Не грузіть дітей, ми самі дамо їм раду», то зараз батьки ставлять вимоги — чого школа не дає тих знань, які потрібні дітям з того чи іншого предмета. Є нарешті розуміння, що все залежить від учня, випускника. Звісно, щоб покрити різницю у навчальних планах батьки звертаються до репетиторів.

 

– Якщо говорити про майбутнє, чи не принесе розчарування система ЗНО чи нам доведеться повернутися до старої системи вступу до ВНЗ?

 

– Ви розумієте – є загальна тенденція. Якщо ми єдині залишилися, хто цього не робить, то мабуть не тому, що ми такі унікальні, а тому, що не було людини, яка б могла взяти на себе відповідальність це зробити. Дякувати Богу, що така людина знайшлася. З одного боку це Президент України Віктор Ющенко, бо якби не його укази, мабуть, ми б ще довго дискутували чи ми готові чи ми не готові. Друга така людина — це чинний міністр освіти Іван Вакарчук, який має повне моральне право відстоювати зовнішнє тестування, бо минулого року вступ до Франкового вузу відбувався за сертифікатами, коли це не було обов’язково. Негативу просто не існує. Зараз ставляться два питання – зміни до чинного законодавства, де ніде не зазначене зовнішнє тестування і друге питання — як бути у випадку із заочниками. Як людині, яка кілька років тому закінчила школу, конкурувати на тестах з випускниками шкіл, і отримати позитивну оцінку. Диплом людина отримує той самий, незалежно чи це стаціонарна чи заочна форма, відповідно повинна бути однакова база знань.

 
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ