Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Петро Олійник є саме тим головою облдержадміністрації, до котрого виникає найменше питань зі сторони Президента Ющенка, - Кость Бондаренко

Не минуло й одного місяця після того, як Петро Олійник обійняв посаду голови Львівської облдержадміністрації, як у кулуарах почали ширитися чутки про те, що його нібито знімають із займаної посади або ж він переїжджає у Київ працювати в уряді. І, не зважаючи на спростування самого Олійника, ці чутки ширяться і до сьогодні. Тільки наповнюються щораз вони різним змістом. Детальніше про це та інше у інтерв’ю з політологом Костем Бондаренком.

     

     - Пане Бондаренку, як ви розцінюєте діяльність Петра Олійника на посаді голови Львівської ОДА? Якщо вірити чуткам, то нинішнього голову облдержадміністрації незабаром знімуть із займаної посади. Скажіть, чи можлива його відставка як така?
     - Якщо поставити в один ряд усіх голів облдержадміністрацій та порівнювати їхню діяльність, то, як на мене, Петро Олійник буде саме тим головою облдержадміністрації, до котрого виникатиме найменше питань як зі сторони Президента Ющенка, так і зі сторони усієї вертикалі влади. Петро Олійник виявився тим керівником, якому вдалося забезпечити стабільний розвиток регіону, йому вдалося провести прозорий виборчий процес, і що б там не закидали, все ж таки Олійнику вдається досягати пристойних економічних показників, незважаючи на те, що Львівська область не є індустріальним економічним регіоном. Тому відставка, як така, є неможливою.
     - Скажіть, а чи можлива відставка Петра Олійника після формування нового коаліційного уряду?
     - Ось в такому випадку питання відставки може постати. І подальше перебування Олійника на посаді голови Львівської ОДА залежатиме від самої позиції Президента. Ну, а позиція Ющенка нам відома.
     - Як ви розцінюєте те, що головою Львівської облради став „нашоукраїнець” Мирослав Сеник, який в недалекому минулому був заступником саме Петра Олійника?
     - „Наша Україна” має найчисельніше представництво у Львівській облраді, тому й не дивно, що саме „нашоукраїнець” Сеник став головою облради.
     - Як ви оцінюєте позиції БЮТу після того, як вони програли «нашоукраїнцям» посаду голови Львівської обласної ради?
     - Знаєте, в Києві ставили досить великі ставки на посаду голови Львівської облради. І боротьба за цю посаду була певним моментом істини. Бютівці приурочували цю боротьбу до майбутньої боротьби на загальноукраїнському рівні. І, як на мене, програш посади голови Львівської облради є знаковою поразкою для цієї політичної сили.
     - Багато львівських політиків називає загрозою саме те, що облраду очолив Сеник. І заявляють про узурпацію Олійником влади в регіоні. Що ви думаєте з цього приводу? 
     - Я з тим не погоджуюсь. Оскільки, як на мене, то Петро Олійник не та особа, яка би узурповувала владу в області. Він, прийшовши на посаду голови Львівської ОДА, не брався створювати свого клану, а намагався і намагається працювати з усіма. А те, що його колишній заступник очолив облраду, просто приведе до гармонізації стосунків між цими органами влади. 
     - На вашу думку, чого можна очікувати нашому регіону в найближчі 5 років?
     - Судячи з усього, то впевнено можна сказати, що все буде спокійно та мирно. Ці 5 років - це 5 років стабільного розвитку регіону. Щодо політики, то можу відзначити, що деякі політичні сили на кшталт «Партії Регіонів» проводитимуть активну діяльність, щоби збільшити рівень довіри серед населення регіону. Така сила, як БЮТ, також перетворюватиме свою поведінку, оскільки вони добре розуміють, що на голому популізмі далеко не заїдеш. Ну, і напевне з’являтимуться нові політичні рухи, які займатимуть свою політичну нішу.
     - Що ви можете сказати щодо представлення Львівщини як регіону у вищому законодавчому органі? Чи якісним є це представництво?
     - Шкода, що ліквідовано мажоритарну виборчу систему, оскільки теперішня партійна система передбачає лобіювання депутатами не регіональних інтересів, а швидше партійних. При імперативному мандаті важко судити про якісне представництво певного регіону у парламенті. Хоча, як на мене, то Львівщина представлена хорошим колоритом особистостей у вищому законодавчому органі держави.
     - Чого можна очікувати самим львів’янам за новообраного міського голови Андрія Садового?
     - Як на мене, то перше, що повинен зробити міський голова Львова Андрій Садовий, це винести для себе певні уроки від своїх попередників. Друге, і це видно вже сьогодні, Садовий живе не сьогоднішнім днем, а думає про завтрашній. Він, працюючи сьогодні, думає про наступні вибори. Саме тому у міській раді будуть прийматися обдумані рішення щодо розвитку міста. І з іншої сторони, я знаю Андрія Садового таким, котрий досягає завжди того, що ставить собі за ціль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ