Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Польський Генконсул Вєслав Осуховський: Я нажив собі стільки ворогів в МЗС, скільки не мав за все своє життя

Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Вєслав Осуховський вирішив навести порядок з видачею польських віз та оголосив боротьбу корупції під стінами Генконсульства.
«Проблеми з візами тривають вже три роки, — говорить Вєслав Осуховський. — Але ми не стоїмо на місці. Польський уряд і Генконсульство Польщі у Львові дуже багато зробили для вирішення проблем, пов’язаних з візами. Ви бачите, що будується новий будинок для консульства і в липні наступного року він має бути готовий. Це інвестиційний проект на 5 мільйонів євро. Також ми готуємо приміщення для Генконсульства по вулиці Сміливих, 5, яке плануємо відкрити 1 серпня цього року. Це інвестиційний проект на 1 мільйон доларів США, і тут буде відкрито 16 віконечок. Разом з тим буде розширено штат працівників консульства, зокрема прийнято рішення запросити на роботу 8 консулів». Водночас він зазначив, що у діючому будинку Генконсульства на вулиці І.Франка будуть видавати тільки робочі візи.
За словами Вєслава Осуховського, у новому приміщенні на вулиці Сміливих, 5 прийом документів триватиме 2-3 години, щоденно видаватимуть 1000-1200 віз, не буде запису через Інтернет та не буде послуг хакерів, і кожен, хто бажає отримати візу, повинен особисто прийти в консульство.
«У такий спосіб ми припинимо корупцію під консульством, усунемо усіх посередників», — підкреслив Вєслав Осуховський.
За рахунок розширення Генерального консульства Республіки Польщі у Львові щоденно у Львові видаватимуть близько 2200 віз, досі видавали 1000-1100.
«Якщо мене спитають чи я розв’яжу візову проблему – я відповім — ні. Справа в тому, що у Львові кожного дня є близько трьох тисяч бажаючих отримати візу. Саме тому я виступив з проханням відкрити ще одне Генеральне консульство Республіки Польщі у Західній Україні. Розглядаються чотири обласних центри Житомир, Вінниця, Тернопіль, Івано-Франківськ. Вибір міста буде залежати від місцевої влади — хто запропонує кращі умови та приміщення під консульство», — зазначив Генконсул.
Як розповідає керівник візового відділу Генконсульства Мірослав Грита, зараз у Львові видають 1000-1100 віз щодня, і за перше півріччя цього року Генконсульство Польщі видало 80 тисяч віз. Це менше, ніж за аналогічний період минулого року (у минулому році за перше півріччя було видано 150 тисяч віз). Він зазначив, що польські візи можна отримати у Генконсульствах, що знаходяться у інших містах України, за виключенням робочих віз, більше того в інших містах немає таких великих черг.
«Постійно зростає кількість людей, які хочуть виїхати. Зараз літо – і багато дітей їде у Польщу на різні конкурси і фестивалі, тому ми стараємося якомого більше видати віз. Генконсульство працює з 7 години ранку і до 22 години вечора», — каже Мірослав Грита.
Повертаючись до посередників у видачі віз, Генконсул наголосив, що у Львові є «львівська специфіка», яка передбачає користування послугами хакерів, а друга сторона медалі – це те, що сотні людей хочуть виїхати вже — скажімо на роботу – збирати полуницю і не можуть чекати.
«Сотні людей отримують запрошення за два дні до виїзду і тиснуть на консульство, щоб негайно видати їм візу», — обурюється він.
Вєслав Осуховський переконує, що не вирішить візової проблеми й реєстрація через телефон. За його словами, для того, щоб організувати таку схему треба 30 телефоністок, щоб тільки приймали дзвінки бажаючих отримати візу. Такий досвід має консульство Чехії.
«Я мав розмову з Генконсулом Чехії, який розповів, що вдень приймалося 30 тисяч телефонних дзвінків, інші не могли додзвонитися, бо було постійно занято і практично ця схема розвалилася, бо працівники займалися тим, що приймали телефонні дзвінки, а не видавалаи візи. Саме тому я хочу, щоб на Сміливих прийом документів тривав 2-3 години, потім віконечко закривається, оскільки ті ж люди, що приймали документи на візу мусять йти і їх робити. І люди не будуть стояти по 10-12 годин, не знаючи чи отримають візу», — говорить Вєслав Осуховський. Водночас він наголосив, що терміни видачі візи можуть бути різними — в середньому 2-3 дні, якщо це експрес — то наступного дня, однак можна візу чекати і близько трьох тижнів. Це справа індивідуальна, адже консульство мусить перевірити чи не причетна людина до якихось «темних» справ.
Щодо питання малого прикордонного руху, то, за його словами, наразі це питання обговорюється у Києві, оскільки пропозиція України була – 50-кілометрова зона, а пропозиція ЄС — 30 км. «Найближчим часом відбудуться консультації з цього питання», — зазначив він.
Вєслав Осуховський також повідомив, що Генеральне консульство Республіки Польщі у Львові видало 3 тисячі «карт поляка», однак ще не всі впроваджені.
«Видача «карти поляка» така ж важка проблема, як і видача віз, адже велика кількість бажаючих, — говорить генконсул. — Однак, на відміну від видачі віз, які всі хочуть отримати якнайшвидше, або ж терміново — у процесі видачі «карти поляка» можна почекати».
Щоб отримати «карту поляка» спершу потрібно записатися через телефон, щоправда телефонний запис проводиться протягом місяця і хто не встиг, то переноситься на наступний місяць. Щоденно Генконсульство приймає заявки близько 50 осіб.
«Я теж хочу, щоб Генеральний консул усміхався, щоб жіночки у віконечках казали людям – «прошу», «дякую», «зачекайте, будь ласка», щоб охорона не кидалася на людей, але ви послухайте й іншу сторону, — каже Вєслав Осуховський. — Я нажив собі стільки ворогів в МЗС, скільки не мав за все своє життя. Я теж людина і реагую на такі ситуації».
 
 
Підготувала Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ