Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Посол Болгарії в НАТО: У Львові довелося відреагувати на закиди російського консула щодо військових баз в Болгарії

Програма візиту найбільшої, 11 послів, делегації НАТО до Львова не обійшлася без гострих кутів. Посли Північноатлантичного альянсу на власні очі, ще з вікна „Гранд-готелю”, змогли побачили пікети проти вступу України до НАТО. Звичайно, на вулицях Львова також не бракувало й прихильників вступу України до військового альянсу. Але безпосередня дискусія розгорілася саме під час міжнародного інтерактивного семінару на тему „Інтенсивне залучення України в НАТО та його роль у впровадженні системних реформ в Україні”, який відбувся у ЛНУ ім. І. Франка. Якою була місія послів НАТО у Львові і які попередні висновки вони вже зробили „Гал‑info” розпитало посла Болгарії в НАТО Любомира Стойменова.
– У Львові Вас сьогодні зустрічали пікети як прихильників, так і противників НАТО в Україні. Чи очікували ви такої реакції?
 

– Дякую за цікаве запитання. Хочу відзначити, що це цілком нормальна реакція. Вона зумовлена тим, що суспільство України дорослішає й розвивається і відповідає розвинутим стандартам демократичного суспільства. Це дає можливість різним шарам населення висловлювати свою думку, свою реакцію щодо визначеного питання. Це стосується не лише політичних партій та політичного істеблішменту, а й широкого кола носіїв суспільної думки – українських громадян. Для мене це означає, що вони можуть вільно висловлювати свою думку. І це є добре.

 

– Якою є ваша сьогоднішня місія, яких результатів прагнете досягнути?

 

– Як відомо, на саміті в Бухаресті всі 26 країн-членів НАТО прийняли рішення, що Україна буде членом НАТО. І в рамках цього процесу очікується, що в грудні на зустрічі міністрів зовнішніх справ буде зроблена перша оцінка про можливості приєднання України до плану дії членства. Це рішення буде прийнято на основі другого рішення Бухареста про те, що зараз Україна вступила в період інтенсивного взаємодії з НАТО. І я хочу підкреслити, що ця взаємодія здійснюється на дуже високому політичному рівні.

В нас нещодавно була зустріч із заступником начальника генерального штабу Північноатлантичного альянсу. А на минулому тижні успішно завершилася зустріч міністрів оборони, де були прийняти важливі рішення стосовно України, підкреслено її особливість для операцій місії НАТО. Так як ми вважаємо, що Україна є дійсно країною-партнером, а це дає значну перевагу операції місії НАТО.

Наш візит якраз вписується в рамки періоду інтенсивних консультацій, мета яких ознайомитися на місті, вислухати точки зору як уряду, так і парламентаріїв, так і суспільства з приводу можливості вступу України в НАТО.

Вчора були проведені дуже плодотворні зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, а також з представниками основних політичних партій Верховної Ради України. Хочу зазначити, що це був дуже цікавий діалог, багатий діалог. Ми могли ще раз переконатися в тому, що політичний консенсус відносно членства України в НАТО набирає визначену силу. Ми могли бачити також і реакцію деяких опозиційних партій, які висловили свої аргументи проти цього рішення.

Наша мета поїздки в різних регіонах України, включаючи сьогоднішнє перебування у Львові, якраз присвячено й дає можливість провести розмови, діалог, знову-ж таки з представниками суспільства. І з місця проінформувати про те, як настроєна суспільна думка по відношенню до цього важливого питання.

 

– Сьогодні на зустрічі НАТО виступав як російський консул, так і представник опозиційної до НАТО, Комуністичної партії. Ваша країна мала також комуністичне минуле, яке було зв’язане із Росією. Чи може думка російського консула, проросійських партій вплинути на подальший розвиток подій в Україні відносно членства в НАТО?

 

– Російський консул висловив офіційну позицію Росії. Як усім відомо, ця позиція завжди була негативною в стосунку до розширення НАТО. І, на мій погляд, це неправильно асоціюється з тим, що ймовірне розширення НАТО на схід представляє загрозу інтересам і безпеці Росії.

В дійсності це не так. Можна переконатися на прикладі останніх розширень НАТО. І в нас, 2004 року, коли Болгарія стала членом НАТО, розширення дало свій стимул тому, що країна стабілізувалася у політичному й економічному відношеннях. Передусім, по відношенню до своєї безпеки.

Сьогодні, якщо ви змогли бачити й чути діалог з послами Альянсу, багато з них підкреслили, що Росія також є партнером НАТО. І що в рамках Ради НАТО іде дуже активне співробітництво. Як на практичному рівні так і у формі політичного діалогу, який часто стосується тем, відносно яких не завжди існує однакова думка, де думки розходяться.

Тобто, це показує наміри Росії співробітничати з нами, а не йти на конфронтацію. Тому в мене є деяке нерозуміння стосовно офіційної російської позиції. Як ви пам’ятаєте, сьогодні були названі всі ті аргументи, які повторяються багаторазово, включаючи можливості розташування військових баз на територіях нових країн членів-НАТО. А це не відповідає реальності.

Тому мені довелося відреагувати, відповісти на питання, яке прозвучало по відношенню до Болгарії, по відношенню до розташування військових баз. І я підкреслив, що названі об’єкти не є базами, це споруди болгарської армії, якою буде користуватися місцева армія, а в окремих випадках військові США.

 

Розмовляв Володя ПЕРЕГІНЕЦЬ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ