Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Що таке коронавірус і як його уникнути: поради лікаря-інфекціоніста

Новий штам коронавірусу SARS-CoV-19 спричиняє вірусне захворювання COVID-19, перебіг якого може супроводжуватися як легкими симптомами звичайного ГРВІ, так і тяжкою формою пневмонії.

Лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Смолинець.

Лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Смолинець в коментарі Гал-інфо розповіла про те, як вберегти себе від небезпеки.

"Коронавірус передається при близькому контакті"

"Коронавірус – це вірус великих розмірів, який має на собі відростки у формі корони, звідси й назва. Він є тяжким і не літає далеко, на відміну від вірусу грипу, тому він розповсюджується не більше ніж на 2 метри. Однак, вірус може осідати на поверхні: предмети побуту, металеві поверхні. На цих поверхнях він має здатність довго зберігатися та бути активним", - сказала Наталія Смолинець.

Вона зазначила, якщо вірус грипу є летючим і розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, то у цьому випадку коронавірус передається лише при близькому контакті.

"Завжди ретельно мийте руки!"

"Оскільки вірус має здатність осідати на поверхні варто пам’ятати, що певні предмети, такі як дверні ручки, перила, поручні можуть бути контаміновані вірусом. При доторку до цих поверхонь руками людина ризикує інфікуватися. Через руки можна автоматично перенести вірус  на слизові, скажімо, потерши носа чи очі. Так можна занести вірус у свій організм", - сказала Наталія Смолинець.

За словами лікарки, вірус розмножується на задній стінці глотки, в дихальних шляхах і має здатність проникати в клітину через білок  ACE2.

"Вірус входить у клітину і там розмножується. Виникає ураження дихальних шляхів, серцево-судинної системи. Чому? Бо білка ACE2 багато саме у серцево-судинній системі, є він і у дихальних шляхах. Чому така небезпека для старших людей? Бо з віком кількість білка ACE2 стає більшою і через це дихальні шляхи стають вразливішими", - сказала Наталія Смолинець.

Вона наголосила, що перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Варто пам’ятати, що більшість померлих людей, мали суттєві проблеми зі здоров'ям. Серед них літні люди та ті, хто страждали на хронічні захворювання.

Хто ризикує найбільше?

"Особливою є небезпека для людей, які мають хронічні захворювання легень, серцево-судинної системи, хворі діабетом, астмою, ожирінням. Також небезпека є для тих, хто хворіє на гіпертонію. Препарати від гіпертонії мають здатність підвищувати рівень білка ACE2 в організмі", - пояснила Наталія Смолинець.

Лікарка наголосила, що на сьогодні вірус ще недостатньо вивчений.

"Вірогідно, що є велика кількість носіїв, у яких симптомів майже немає, або ж хвороба протікає у вигляді звичайної респіраторної інфекції. Молоді люди можуть перенести це як легку застуду. Має бути висока свідомість та відповідальність. У світі відомі випадки, коли легкі респіраторні явища давали позитивний тест на коронавірус", - розповіла Наталія Смолинець.

Вона наголосила, що саме тому важливо залишатися вдома і обмежити своє пересування.

"Діти практично не хворіють. Молоді люди віком від 20 до 30 років переносять доволі легко. Старші  (40-50 років) – складніше. Важчий перебіг захворювання у людей після 50 років. Люди віком 70 років і старші потрапляють у зону найбільшого ризику. У цій віковій категорії найбільше тяжких випадків", - сказала лікар-інфекціоніст.

Лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Смолинець.

Які симптоми коронавірусу?

"Захворювання може супроводжуватись катаральними явищами, першінням у горлі, підвищенням температури. При чому може бути як незначне підвищення температури тіла, так і до 39-40°. Нежиті при цьому немає, але є першіння у горлі, сухий кашель і лише на 5-6 день починаються тяжкі ураження легень, з’являється дихальна недостатність, швидко розвивається фіброз. Дихальна система такого пацієнта потребує кисню – оксигенотерапії. Важкі випадки мають проліковувати в лікарні. Легкі можна обмежувати самоізоляцією. Контактні особи повинні бути свідомими та самоізолюватися, аби не інфікувати інших", - наголосила Наталія Смолинець.

Як вберегтися?

За словами лікарки, вберегтися від хвороби можна дотримуючись простих рекомендацій лікарів:

  • не ходити у людні місця;
  • дотримуватися правил особистої  гігієни;
  • не торкатися руками обличчя, очей, носа та рота;
  • часто мити руки;
  • носити спиртовмісні дезінфектори з рівнем вмісту спирту не менше 70%;
  • дотримуватися дистанції під час контакту з людьми.

"Якщо  ви бачите, що поряд із вами йде людина, яка має ознаки респіраторної вірусної інфекції, то краще зачекайте та відступіться. Нехай людина відійде від вас на три метри. Цей вірус далеко не літає, тому він просто осяде на землю і ви спокійно підете далі.

Обов’язково вдома і в офісі провітрюйте приміщення та протирайте поверхні. Контролюйте свої рухи, фіксуйте торкання носа, рота та очей. Тримайте дистанцію від людей, не вітайтесь за руку, не обіймайтеся при зустрічі. Можна носити окуляри, коли виходите на вулицю, адже вірус може потрапляти через слизову ока і там розмножуватися. Після того, як прийдете додому просто помийте окуляри з милом  та оросіть їх антисептиком", - наголосила Наталія Смолинець.

І найголовніше, за словами лікаря-інфекціоніста, НЕ ПАНІКУВАТИ та ЗБЕРІГАТИ СПОКІЙ!

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у Львівській інфекційній лікарні перебуває 22 особи із підозрою на коронавірус.

Також нагадаємо, що  в Україні лабораторно підтверджено 7 випадків COVID-19 станом на 17 березня.

Підготувала Анна Джунківська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ