Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Скандал щодо ділянок під 14 АЗС як спосіб боротьби на бензиновому ринку Львова

За два роки скандал навколо продажу 14-ти земельних ділянок під будівництво автозаправних станцій не раз збурював громадськість Львова. Завдяки ЗМІ та депутатам Львівської міськради львів’яни добре поінформовані про перебіг цієї справи. Попри це в потоці інформації, в якій багато говориться про численні порушення під час продажу ділянок, повністю відсутня позиція іншої сторони, а саме ТзОВ „Західної нафтової групи” (West Оil Group, WOG), яка і є на сьогодні власником ділянок. Проте, аргументація WOG є достатньо сильною, аби Львівська міська рада постійно програвала у суді.

Як міськрада Львова програла суд WOG

 

Сьогодні в справах по двох судових позовах – позові Львівської міської ради до ТзОВ „Західна нафтова група” (ЗНГ) і позові ЗНГ до міськради – виграють саме представники нафтової групи. При цьому в депутатів міськради, які представляють інтереси міста в суді, щоразу меншає аргументів. Це засвідчили останні судові засідання, зокрема, коли апеляційний суд відмовив у задоволенні вимог міськради Львова щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу земельних ділянок.

Разом із перебігом судового процесу можна також простежити, що в розгортанні скандалу навколо землі під АЗС зацікавлена передусім діюча влада Львова, яка останнім часом почергово програє всі суди. Політичного присмаку скандалу додає й той факт, що скандал навколо ділянок під автозаправки піднявся якраз зі зміною влади в місті в 2006 році. Адже починаючи з 2000 року ділянки проходили всі необхідні процедури погодження й жодних зауважень щодо них не виникало.

 

Присмак криміналу

 

Варто сказати, що спершу власником 14 ділянок у Львові стало приватне підприємство „Галицькі страви”. Підприємство отримало землю в ході конкурсу, яке організувала Львівська міська рада 2000 року. Вже пізніше ділянки в „Галицьких страв” викупила ТзОВ „Західна нафтова група”, яка отримала від міської ради державні акти на право власності. А відтак і вирішила розширити у Львові мережу автозаправок WOG. Однак, ця задумка так і не була втілена у життя.

Все зупинилося у 2006 році, коли ЗНГ звернулася до виконкому Львівської міської ради за наданням дозволу про затвердження містобудівних обґрунтувань та надання дозволу на будівництво АЗС. На той час було зроблено всі містобудівні обґрунтування, завізовані усіма необхідними інстанціями. Залишалося одне – дозвіл мав затвердити міськвиконком, який так і не зробив цього, оскільки у Львові помінялася влада, а нове керівництво міста терміново заблокувало увесь процес. Саме тоді й розгорівся скандал про те, начебто додаток до ухвали був сфальсифікований. З цього приводу правоохоронні органи порушили дві кримінальні справи про фальсифікацію.

Однак, за словами представника ТзОВ „Західна нафтова група” Костянтина Писаренка, пізніше обидві справи були скасовані з огляду на відсутність підстав. А тому всі заяви про ймовірну фальсифікацію, інакше, як голослівними, тепер не назвеш.

 

Кому невигідні нові АЗС у Львові?

 

Про те, що у Львові існує негласна заборона будувати нові автозаправки стало очевидним вже давно. Фактично, протягом двох років у місті в експлуатацію не було введено жодної нової АЗС. Очевидно, що керівництво міста вважає, що автозаправок у Львові більш ніж достатньо. І, як у випадку з МАФами й міськими ринками, мерія нерідко стає на заваді появі нових АЗС.

Як розповів Костянтин Писаренко, за час розгляду справ у суді претензії міської ради постійно змінювалися, набуваючи нових форм, а нічим не підтверджені звинувачення у фальсифікації стосувалися або ухвал, або протоколів конкурсної комісії, або й самого договору купівлі-продажу. Однак, як це не прикро звучить для депутатів міськради, жодного факту злочину чи фальсифікації не було, а вся процедура оформлення документації була строго дотримана. Відчуваючи, що аргументів у неї нема, депутати тепер почали вдаватися до крайніх заходів.

 

Хто ж тисне на суд?

 

На кадрах відеозапису з залу суду депутат Львівської міської ради Віра Лясковська обвинувачує голову колегії суду в праці на бандитів. „Ви працюєте на бандитів”, – звинувачує Лясковська суддю. Подібні звинувачення в шахрайстві й бандитизмі в сторону опонентів вже не раз вже лунали з боку депутата. Натомість депутати майже не згадують про те, що при найменшій нагоді намагаються потрапити в кабінет до судді, прокурора або слідчого по справі. Чи це не є способом тиску на посадовців, аби досягнути бажаного результату?

Бува, доходить до крайнощів. Зважаючи на резонанс справи, на сьогодні в судовому розгляді справи 14 ділянок під АЗС зазвичай беруть участь обласний, міський і військовий прокурори, декілька депутатів Львівської міськради: Тетяна Крушельницька, Віра Лясковська, Юрій Кужелюк. До справи також залучили всіх третіх осіб, в яких запитують, чи не були порушені й їхні права власності. Однак, після розгляду усіх документів, навіть щодо третіх осіб суд не виявив жодних порушень.

З подачі депутатів міськради перегинають палку й ЗМІ, які в своїх публікаціях просто передають слова депутатів і чиновників міськради. Зокрема, в одному з друкованих видань було надруковано посилання на високопосадовця з міськради, який запевняв, що йому начебто пропонували 5 мільйонів доларів „за те, аби допоміг владнати справи шахраїв”. У ЗНГнеабияк здивовані таким підходом, зауважуючи, чому ж так і не було порушено кримінальної справи за фактом дачі хабара. Як і не було порушено кримінальної справи щодо розкриття на сторінках газети таємниці слідства ще до його закінчення.

 

Чиї інтереси відстоюють депутати?

 

Мабуть, до жодних із численних земельних справ у Львові немає такої уваги депутатського корпусу, як до справ 14 земельних ділянок (саме 14 із 15 ділянок було придбано „Галицькими стравами” у 2000 році) та справ 350 га Брюховицьких лісів. У своєму прагненні захистити інтереси Львова міські депутати повідомляють, що дійшли до Києва, РНБО, Президента України та Генпрокуратури.

Насправді, мало хто здогадується, що таке пильне піклування про обмануту львівську громаду, в якої начебто було украдено землю, має під собою й низку інших підстав. Зокрема, виявляється, що інтереси депутатів і посадовців міської ради якось дуже дивно співпадають з комерційними інтересами потужної мережі львівських АЗС, якій невигідна поява у Львові конкурента у вигляді півтора десятка автомобільних заправок. Цікаво ще й те, що ця мережа має також у власності чималу земельну ділянку в районі Брюховицьких лісів. Якраз на тій території, про яку так піклуються львівські депутати, говорячи чомусь про мафію, яка діє під прикриттям Секретаріату Президента…

Наразі судовий розгляд гучної справи триває. В телевізійних програмах представники міської ради продовжують заявляти про корупцію й хабарництво, вказуючи при цьому на суддів та Секретаріат Президента. Незважаючи на такий потужний адміністративний та громадський тиск, депутати все-таки усвідомлюють, що аргументів захистити свою позицію в них замало, а тому вдаються до тактики затягування суду, почергово оголошуючи недовіру суддям.

 
 

Володимир Михайлюк

„Гал-info”
Фото avtolan.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ