Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Степан Струк: "Енергія" була готовою дограти сезон в Екстра-лізі

Багаторічний гравець футзальної "Енергії" Степан Струк розповів про чергове омолодження складу, важливість фігури головного тренера та невизначеність у найближчих планах команди, зважаючи на дострокове завершення чемпіонату української Екстра-ліги.

Щороку «Енергія» омолоджується і цей сезон не став винятком. Степане, розкажіть наскільки цей процес пройшов безболісно та як загалом оціните виступи команди у сезоні?

Звичайно, що омолодження складу безболісно не може проходити. Ніколи. Більш досвідчені команду залишають, а молодим досвіду подекуди бракує, що помітно в окремих матчах Екстра-Ліги. Сподіваємося, що з часом вони всі виростуть у футзалістів хорошого рівня. Головний тренер вірить у них та довіряє їм. Все в їхніх руках та ногах.

Мінімальне завдання на сезон було потрапити в шістку. Її ми виконали лише в останньому турі. Шкода, що сезон дограти не вдасться. Не сказав би, що сезон невдалий чи провальний, але й повністю успішним його не назву.

Команда могла боротися за вищі місця у регулярному чемпіонаті?

Можливо, якби під час сезон в «Ураган» не пішов Тарас Кузь, то зіграли би трохи краще. Не мали забивного та досвідченого нападника, який міг би взяти на себе гру в найвідповідальніший момент. Тарас повернувся до нас та почав забивати. Звичайно, що більш досвідчені гравці хочуть постійно боротися за медалі, але маємо те, що маємо.

Ви виконали завдання на сезон, яке самі озвучили, але про сезон як про вдалий не говорите. Яку оцінку за п’ятибальною шкалою Ви б поставили «Енергії» за цей сезон?

Мабуть, трійку. А щодо завдання, то потрапляння у шістку не було остаточним. Ми мали увійти в шістку за підсумками регулярного чемпіонату, а подальші плани та цілі мали обговорювати з керівництвом. Були завдання і на кубок, але там не вдалося вийти у «фінал чотирьох». Ось ці всі виступи і заслуговують, на мою думку, на трієчку.

Наскільки важливу роль у прогресі молодих виконавців відіграє головний тренер «Енергії» Валерій Легчанов?

Це дуже важка робота. Команда звикла до боротьби за найвищі місця, за медалі. А тут щороку зміна складу, де треба навчати молодих, наставляти їх. Вважаю, що нашим гравцям пощастило з тренером, адже він для них відкритий щодо будь-яких питань. Він старається для них, є відкритим для спілкування та роботи абсолютно завжди.

Сезон Екстра-Ліги завершено. Як вважаєте, чи могли би його дограти вже влітку?

Скажу свою особисту думку: догравати можна було б. І ми хотіли цього. Але, це -палка з двома кінцями. З однієї сторони бажання всіх нарешті повернутися до гри, побачити та оцінити свій рівень з командами першої шістки, а з іншої – захворіє хтось, не дай Боже, через тур чи два після відновлення. І що нам робити далі?

Були пропозиції дограти чемпіонат у двох містах, аби команди всі з’їхались та провели по декілька матчів у кожному з них. Але це додаткові витрати на які готові йти не всі. Ця пропозиція, наскільки мені відомо, розглядалася в Асоціації футзалу України. Хтось був за, хтось проти, а хтось взагалі не хотів догравати чемпіонат у будь-якій формі.

Тренувальний процес у вас уже відновлено?

Ми збираємося з хлопцями пограти футбол, аби підтримати форму, відпрацювати деякі елементи. Не готуємося до чогось конкретного, адже поки невідомо коли це все закінчиться, а просто працюємо задля того, аби не втратити повністю свій рівень.

Всі гравці на карантині займалися індивідуально, бігали кроси, але це все не те. Потрібно не втрачати відчуття м’яча та награні взаємозв’язки. Через невизначеність щодо найближчих ігор, дата відновлення тренувань в повному обсязі поки теж невідома.

Наскільки зрозумілими та чіткими є зараз плани на літо чи, можливо, вже на осінь? До чого готується «Енергія»?

Чутки є різні, але коментувати я зараз їх не хочу. Поки що чекаємо, адже керівництво говорило, що через тиждень-два ситуація трохи проясниться. Можливо, проведуть якийсь турнір в червні. Можливо, готуватимемося вже до початку нового сезону Екстра-Ліги. Але почнеться він в серпні чи в вересні, теж невідомо.

Що переважає серед гравців «Енергії»: бажання грати чи побоювання за власне здоров’я?

Я спілкувався з хлопцями і всі були готові грати. Немає такого, що хтось сильно переживає. За час цієї вимушеної відпустки всі засумували за іграми, за колективом, за тренувальним процесом. У нас в команді всі здорові та всі хочуть дограти чемпіонат. Але залежить це, на жаль, не від нас.

Якщо зараз все-таки буде рішення про догравання сезону, скільки часу потрібно для набору форми?

Думаю, що два-три тижні є необхідними. Ми ж не лежали на ліжку весь цей час. Цей час дозволить пригадати комбінації, повернутися до звичної роботи з м’ячем. Про пік форми ми, зрозуміло, не говоримо, але до рестарту були б готові.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ