Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Студент, який навчається у ВНЗ, працює та отримує заробітну плату, має право на одержання податкового кредиту — Людмила Атаманенко

Через кілька днів закінчується гаряча літня пора, а тому школярі та студенти активно готуються до нового навчального року, а їхні батьки — до численних проблем, які пов’язані із навчанням їхніх чад. Коли дитина ще у школі, вони дбають про те, щоб забезпечити її всім необхідним для навчання, коли ж молода людина підростає і вступає до вищого навчального закладу, основною проблемою для батьків є оплата за навчання, адже більшість студентів сьогодні навчаються на платній основі. Серпень-вересень для батьків є особливо гарячим, адже добігає до кінця термін оплати за навчання. Більшість тих, хто самостійно платить за навчання, — батьки або ж самі студенти, зацікавлені в одержанні податкового кредиту (кредит, який частково компенсовує вартість середньої професійної або вищої форми навчання платника податку або члена його сім'ї: чоловіка, дружини, дитини).
Про те, хто із членів сім’ї має право отримати податковий кредит і що для цього потрібно, журналіст «Гал-info» поцікавилася у начальника управління зі зв’язків з громадськістю, ЗМІ та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Львівській області Людмили Атаманенко.

Чи мають право двоє батьків одночасно скористатись правом на податковий кредит за витратами на навчання своєї дитини?

Податковий кредит за витратами на навчання може отримати хтось із батьків, чия дитина навчається у ВНЗ, тобто витрати, що зазнаються у зв'язку з оплатою за навчання студента чи студентки, можуть включатися до податкового кредиту одного з батьків за їхнім вибором. Вибір вважається здійсненим, якщо платник податку подає податкову декларацію.

Чи має батько або мати право на податковий кредит за навчання дитини, якщо вона навчається у вищому навчальному закладі, крім цього працює і одержує заробітну плату?

Якщо студент навчається, працює і одержує заробітну плату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб, а тому право на звернення за податковим кредитом має він, а не члени його сім'ї, зокрема, батько або мати.

Якщо договір на навчання укладено між навчальним закладом та батьком студента, а документи про оплату оформлені на ім'я студента, який не має самостійних джерел доходу, чи має батько студента право на податковий кредит?

Батько студента може скористатись правом на податковий кредит на навчання своєї дитини, якщо, як підтверджуючі документи, він пред'явить розрахункові квитанції згідно з укладеним договором на навчання, оформлені на ім'я сина-студента, що не має самостійних джерел доходу.

Скільки місяців навчання при розрахунках слід враховувати студентам заочної форми?

При розрахунку сум податку, що підлягає поверненню платнику податку у зв'язку з реалізацією права на податковий кредит, слід враховувати 12 місяців навчання у звітному податковому році, якщо інше не передбачено у відповідній угоді.

За навчання студент-заочник, який працює, сплатив за рахунок одержаного кредиту. Чи має він право на податковий кредит?

Оскільки до податкового кредиту включаються фактично понесені витрати платником податку, а кредит чи позика підлягають поверненню таким платником податку, тому сплачену за навчання суму за рахунок позики слід включати до податкового кредиту.

При навчальному закладі створено платні підготовчі курси, успішне закінчення яких дає можливість вступу в інститут без екзаменів. Чи можна включати такі витрати до податкового кредиту?

Підготовчі курси є додатковою послугою навчального закладу. Навчання на таких курсах не є обов'язковим і не зараховується до загального курсу навчання за обраним фахом. Включення до податкового кредиту оплати за таке навчання чинним законодавством не передбачено.

Платник податку у минулому році за одним платіжним документом (квитанцією) здійснив оплату частково за місяці навчання у 2005 році, а частково за місяці навчання у 2006 році. Чи буде така квитанція прийнята як підтверджуючий документ при реалізації права на податковий кредит за 2006 рік?

Суми, сплачені у 2005 році за місяці навчання в 2006 році включаються до податкового кредиту за 2006 рік на підставі платіжного документа (квитанції) про оплату вартості навчання, здійснену в 2005 році.
До речі, за результатами минулого року платниками податку Львівщини подано понад 16 тис. декларацій, в яких задекларовано право на одержання податкового кредиту. Близько 97 % таких декларацій пов'язано із витратами на навчання. Внаслідок обробки декларацій громадянам, які зазнали витрат у зв'язку з оплатою навчання, повернуто понад 3 млн грн.

Чи може платник податку, що не подав декларацію до 1 квітня, використати право на податковий кредит та подати декларацію про доходи, наприклад, у жовтні, чи не передбачена за це штрафна санкція?

Строк подання декларацій платниками податку на одержання повернення з бюджету у зв'язку з реалізацією права на податковий кредит обмежується податковим періодом (роком).
Таким чином, при реалізації платниками податку права на податковий кредит строк подання декларацій не обмежується 1 квітня. Податкові органи приймають і обраховують такі декларації протягом всього 2006 року. При цьому ніяких штрафних санкцій за подання після 1 квітня декларацій для отримання податкового кредиту податковими органами не застосовуються, оскільки це не передбачено законодавством.


Розмовляла Ірина Курій
«Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ