Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Тепло подорожчає у півтора раза! Аби мати гарячі батареї та воду, львів'янам доведеться розкошелитися

Тримайтеся за крісла - у Львові чергове подорожчання. Цього разу ціна зросте на опалення -аж на 47,5% (тобто в 1,5 раза!). Швидше за все, це станеться з початком опалювального сезону. На громадських слуханнях проекту проек трішення виконавчого комітету ЛМР "Про затвердження тарифів на теплову енергію" представив директор департаменту житлового господарства Сергій Бабак. У документі йдеться, що тариф за опалення для населення зросте з 176 грн. за одну Гкал до 269 грн., для бюджетних організацій - з 250 грн. до 410 грн. Однак новийт ариф ще потрібно зат вердити на виконкомі. Наразі немає висновків інспекції контролю за цінами, Антимонопольного комітету, Держкомпідприємництва.
 ТАКИЙ ВИМУШЕНИЙ КРОК, за словами Сер­гіяБабака, міська рада робить тому, що теплопоста­чальні підприємства "вмира­ють", і не можуть розрахувати­ся за газ. Також чиновники за­являють, що збитковий тариф не може забезпечувати якісних послуг. До цього додається: підвищення ціни на електро­енергію, газ, труби, якими по­стачається теплова енергія, та зростання мінімальної заробіт­ної плати. Відштовхуючись від цих складових, начебто виник­ла гостра необхідність підви­щувати ціну на опалення...
Тарифи на теплову енергію, затверджені рішенням викон­кому ще у 2006 році, не покри­вають витрат "Львівтеплоенерго" і є збитковими, каже Бабак. Збитки на сьогодні нібито становлять 21,9 млн. грн. На підприємстві зростає за­боргованість із зарплати, а та­кож борги за спожитий газ. На­томість не згідний із підвищен­ням тарифу на опалення пред­ставник Спілки захисту прав громадян Сергій Компанієць. За його словами, ніхто не ба­чив автора цього проекту. "Нам показали чистий папірець, ніким не підписаний, і постави­ли перед фактом, що так має бути", - каже він.
До трибуни вийшов свяще­ник. Він сказав, що чиновники мають перш за все думати про людину. Наприклад, на Сихові вже три місяці немає води... І за це ніхто не несе відповідаль­ності. "Чиновники оперують складними термінами, а для мене вони мало зрозумілі", - зауважив священик.
У цей час Сергій Бабак звер­нувся до залу, чи є у присутніх запитання. Окрім коментарів членів громадського руху "Опора", жодних запитань до чиновників не було... Кореспон­дент "ВЗ" дізналася, що на гро­мадські слухання зібралися переважно працівники кому­нальних підприємств. Невже для масовки? Тоді Бабак зап­ропонував проголосувати за даний проект. Свої голоси "за" віддали 54 особи, "проти" виступило п'ятеро осіб. По коментар кореспондент "ВЗ" звернулася до начальни­ка відділу місцевих податків та цін Галини Стадницької. Склалося враження, що цей про­ект вона бачить вперше. Чинов­ниця "плавала" у цифрах... Відповісти, на скільки зросли мінімальна зарплата, електро­енергія та все інше, вона змог­ла не відразу, мовляв, цифри всі на папері, а не в голові... З'ясувалося, що для населен­ня вартість електроенергії не зростає, але вона підвищуєть­ся для підприємств. Ціна на газ зросла, але блакитне паливо і надалі дорожчатиме...
СюзаннаБОБКОВА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ