Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Рішення озброїти Україну ніяк не «спровокує» Москву, - Курт Волкер

Віхи тижня: Трамп і Цзіньпін помірялись силами, Путін надимав щоки збоку, а Порошенко виправив допущену помилку, а тим часом з'явився проект постанови Кабміну, яким пропонується встановити у населених пунктах максимально дозволену швидкість для авто до 50 км/год, що насправді нікого і ні від чого не вбереже.

Минулий історичний тиждень розпочався із міжнародної реакції на заяву спецпредставника США Курта Волкера стосовно московського тероризму на Донбасі. Антикремлівський штандарт маккейнівського «яструба» вправно підхопили у Палаті представників Конгресу США, де прийняли новий пакет економічних обмежень. Ініціатива на Капітолійському пагорбі запровадити врешті справжні санкції проти Ірану, КНДР і РФ зумовила ремствування у Франції і Німеччині, які втратять можливості заробляти на корупційних схемах із Москвою, а на Кремлі здійняли лемент про американське санкційне «хамство». США вперше у Новітній історії законом HR3203 демаскували лжемиролюбне кремлівське реноме, поставивши РФ у ряд із диктаторськими КНДР, Іраном, Сирією і Венесуелою. Для трампофобів буде цікавою ключова фраза з промови американського президента у Норфолку під час церемонії введення до бойового складу ВМС США новітнього авіаносця «Gerald Ford». Переговори «Нормандської четвірки» знову не проклали для Путіна шлях у світле майбутнє, фантасмагоричний проект «Малоросія» відразу зник, проте з новою силою запалали курорти Франції. На тлі бурхливих світових подій ледь проглядались інформаційні сплески відчайдушного галасу заангажованих груп, захоплених зненацька рішенням Петра Порошенка припинити в Україні затяжні гастролі легендарного шоумена Міхо і його свити.

Пішоходи, Гройсман і автомобілі

У Міністерстві інфраструктури України погодили проект постанови Кабміну, яким пропонується встановити у населених пунктах максимально дозволену швидкість для автотранспорту до 50 км/год. Чому саме 50 км/год, пояснення нема.

Натомість в ЄС, частиною якого Україна має намір стати, максимальна швидкість 50 км/год передбачена на околицях населених пунктів, а в центральних частинах, де щільний рух транспорту і пішоходів – до 30 км/год. Як не парадоксально, такі обмеження не призводять до заторів, бо чим менша швидкість руху авто, тим більша пропускна здатність вулиць населеного пункту. На великих швидкостях існує потреба у більшій дистанції для безпечного руху автомобілів.

Окрім того, дослідження і статистика свідчать, що при зіткненні автомобіля з пішоходом або велосипедистом на швидкості 30 км/год, імовірність виживання пішохода або велосипедиста середньостатистично становить 95%. А при швидкості 50 км/год цей показник зменшується до 20%.

Є очевидна потреба дізнатись безпосередньо у керівника уряду та його підлеглих: «Ви, панове чиновники, відстоюєте який показник виживання громадян України під час аварій – 95 чи 20?».

Сумнозвісна першість Львівщини

Юрій Квятківський, чільний прокурор у Львівській області, повідомив, що за кількістю аварій на дорогах зі смертельними наслідками Львівщина посіла в Україні перше місце. Згідно статистики, у першому півріччі у Львові трапилось 402 ДТП, в яких 474 осіб отримали травми, а 18 – загинули. На дорогах Львівщини за цей же період зафіксовано 262 ДТП, в яких загинули 50 осіб, а 396 – зазнали травм.

Після прокурорської критики Роман Пилипенко, новопризначений начальник Управління патрульної поліції Львова, повідомив: «У більшості аварій, коли були постраждалі, водії та пасажири були не пристебнуті. Комусь із них пасок міг врятувати життя. Тому патрульні поліцейські, незважаючи на усі відмовки водіїв, що це востаннє і вони більше так не робитимуть, – накладатимуть ( за не пристебнутий пасок безпеки) штраф». Які заходи будуть застосовувати патрульні до пристебнутих водіїв, які одною рукою кермують, а іншою тримають біля вуха телефон, головний патрульний не повідомив.

Загалом, згідно з наукою, яка називається логіка, першочергове завдання Патрульної служби повинно полягати не у загляданні за пасками безпеки, а в забезпеченні на дорогах ситуації, яка б ефективно нівелювала виникнення аварій. Саме для цього патрульних і забезпечили комфортним транспортом із кольоровою ілюмінацією. Паски безпеки можна перевіряти і стоячи на узбіччі або тротуарі. Однак, схоже на те, що у спудеїв зґуладзівської реформи інші уявлення про безпеку на дорогах.

Смертельні перехрестя

Навпроти Львівського цирку автомобіль, який рухався зі швидкість понад 50 км/год від Привокзальної площі, збив жінку на пішохідному переході, яка йшла на зелене світло світлофора. Від сильного удару її підкинуло вгору й у бік від легковика. На сайті «Варта1» можна переглянути це моторошне відео. За словами близьких потерпілої, її помістили в реанімацію у вкрай важкому стані. Для її маленької дитини буде велике щастя дочекатись із лікарні мами не каліки.

Про небезпечні для пішоходів перехрестя «Городоцька – Ярослава Мудрого» і «Городоцька – Гоголя – Бенедиктовича» писали неодноразово. Однак ні у міській раді, ні у міського голови, ні у «Львівавтодорі», ні у Галицькій райадміністрації, ні у Патрульній поліції Львова – жодної реакції на публікації. Принаймні видимої.

Більше того, 7 липня 2017 року на перехресті «Городоцька – Гоголя – Бенедиктовича» була така ж ситуація: автотранспорт постійно їхав на червоне світло, створюючи загрозу життю пішоходів. На виклик Патрульної поліції, зареєстрований у Галицькому райвідділі №23020, патрульні інспектори Жукович Л.І. та Рибак О.С. не прибули. Телефоном вони повідомили, що складуть акт і дистанційно забезпечать пішоходам безпечний перетин перехрестя. Обіцянку патрульні не виконали, бо на вказаному перехресті водії і далі порушують Правила дорожнього руху.

Не вдалось додзвонитись ні до Романа Пилипенка, нового керівника Патрульної служби, ні до Андрія Богуша, керівника відділу чергової служби, щоби обговорити заходи для покращення безпеки руху транспорту й пішоходів на цих ділянках. Підлеглі повідомляли, що їхнє начальство день-денно перебуває поза приміщенням Управління поліції, перевіряє пости. Зателефонувати на мобільний телефон заявника, коли завершать свої невідкладні справи, керівництво Патрульної служби не вважає за доцільне. Антон Пузиревський, попередній керівник Патрульної служби, був доступним для громадян, його можна було застати в Управлінні поліції.

Геополітичні фантазії Путіна канули в Лету

Ангела Меркель, федеральна канцлерка Німеччини, і Еммануель Макрон, президент Франції, оприлюднили спільну заяву за результатами телефонної розмови лідерів «Нормандської четвірки», в якій також взяли участь президент Петро Порошенко і Путін. Суть заяви звелась до традиційної й нудної декларації продовжувати виконувати Мінські домовленості, хоча були й яскраві моменти в переговорній рутині. Путіну сказали забути назавжди про кремлівські фантазії щодо утворення нової державності на території України, а дві години переговорів Макрон записав на відео, щоби у майбутньому на Кремлі не відріклись від сказаного. Французька ініціатива відеофіксації переговорів вельми розлютила Путіна.

Франція знову палає

Після невдалих для Путіна переговорів «Нормандської четвірки» і провалу кремлівського проекту відродження на території України царської «Малоросії», того ж дня на півдні Франції знову спалахнули пожежі. Вони одночасно охопили території острова Корсики та департаменту Приморських Альп, де є відомі курорти Ніцца і Сен-Тропе. Площа пожеж – орієнтовно 800 і 1500 гектарів.

Похмурий понеділок для Кремля

Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України, разом із іншими дипломатами США відвідав лінію розмежування на Донбасі. Під час інспекції американська комісія не виявила у зоні війни місцевих трактористів і комбайнерів, а тільки путінських терористів, які захопили українську територію і воюють проти України.

Ще перед цією поїздкою спецпредставник США заявив, що ситуація на сході України перебуває у стадії гарячої війни, а не замороженого конфлікту. Курт Волкер наголосив: «Ми бачимо, що відбувається, ми знаємо, як цей конфлікт почався, і ми розуміємо, хто ним керує. Наше головне завдання – відновити цілісність і суверенітет України. Це не заморожений конфлікт, а гаряча війна, яка має небезпечно високу ціну – людські життя».

Курт Волкер розвінчав путінську брехню про внутрішній військовий конфлікт в Україні, означив реальну ситуацію – війна Москви проти Києва, а відтак запропонував дієвий рецепт деескалації кремлівського тероризму – озброїти Україну. На попередження скептиків, що такий вчинок іще більше розлютить Путіна і посилить конфронтацію, відповів: «Там зараз більше руских танків, ніж у всіх країнах Західної Європи. Це дуже і дуже великий військовий контингент. Отож рішення озброїти Україну ніяк не «спровокує» Москву зробити те, що вона і так уже зробила. Якщо ми приймемо таке рішення, це дасть можливість Україні захистити себе в тому випадку, якщо Москва зробить подальші кроки на українській території. У Москві кажуть, що «не зроблять нічого такого» і не «мають наміру нічого такого робити». Якщо це так, тоді постачання зброї Україні не спровокує жодних загострень».

Після заяви Курта Волкера на Москві розповіли, що з призначенням спецпредставника США мали сподівання на позитивне для Москви вирішення протистояння з Києвом. Однак тепер бачать, що Курт Волкер не впорається із цим завданням так, якби цього хотілось на Кремлі. А тому конфлікт буде тривати доти, доки кремлівські терористи із ОРДЛО не отримають депутатські мандати у Верховній Раді, щоби активно-гібридну фазу боротьби з Україною перевести у повзучо-гібридну з метою отримання підстав для зняття санкцій із РФ та повернення Києва у сферу політично-економічного ареалу Москви.

Фатальний вівторок

На Кремлі з глибоким сумом і приреченою безвихіддю сприйняли бадьоре повідомлення із Американського континенту, що Палата представників Конгресу США прийняла закон про запровадження нових санкцій проти РФ.

Дмітрій Пєсков, довірчий голос Путіна, понуро заявив, що на Кремлі поки не будуть давати оцінку рішенню, прийнятому в американському Капітолію, мовляв, треба отямитись, осмислити, розглянутись довкола з метою з'ясувати, чим можна напакостити у відповідь. А це потребує часу. Для того, щоби рішення Палати представників Конгресу США стало законом, його ще потрібно проголосувати у Сенаті, а потім подати на підпис президенту США. Отож Путін, мовляв, розуміє вагомість грядущих наслідків, проте до останку сподівається, що Трамп знайде спосіб зглянутись на московське квиління.

Як відомо, Кремль має звичку заздалегідь погрожувати дзеркальними відповідями всім, хто приймає рішення, які Москві не подобаються. Однак цього разу на Кремлі перебувають у не притаманному їм отетерінні. Психологічно пригнічений Пєсков збляклим голосом лише спромігся констатувати: «Новини вельми сумні з точки зору руско-американських відносин. А перспективи їхнього розвитку не менш гнітючі з точки зору міжнародного права і міжнародних торгових відносин».

За посередництвом прийнятого законопроекту HR3203 США уперше в новітній історії демаскували лжемиролюбне кремлівське реноме і класифікували валдайсько-приуральську територію як терористичне угрупування з диктаторським правлінням, поставивши РФ у ряд із КНДР, Іраном, Сирією і Венесуелою. Відтепер назавжди втратять сенс бутафорні обладунки Кремля як борця із фашизмом і протагоніста за мир в усьому світі.

Дзеркальна помста Кремля

МЗС РФ оголосило про запровадження санкцій проти США. Американській стороні запропонували до 1 вересня привести чисельність дипломатичних і технічних співробітників, які працюють у посольстві США на Москві, у генеральних консульствах на Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці, до відповідності із кількістю руских службовців, які є у США. Відтак чисельність американського дипломатичного персоналу скоротиться до 455 осіб. А ще Кремль заборонив посольству США користуватися складськими приміщеннями на Москві та дачею у Срібному Бору.

Отож рускі санкції традиційно позначаться не на США, а на громадянах РФ. Про це повідомила журналістка Єлена Риковцева із «Радіо Свобода». На своїй сторінці у Facebook вона написала: «Дуже добре. Просто відмінно. Вони висилають працівників посольств і консульств. Це автоматично збільшить термін отримання віз. Вже зараз, якщо ви повинні пройти інтерв'ю, вас запишуть на середину вересня. Тому що дуже багато охочих. Тобто, охочих виїхати стає все більше, а працівників все менше. З новим роком, коротше кажучи, дорогі росіяни. Знову караємо вас, наші дорогоцінні. Спочатку сир, потім візи. «Далі буде», – як кажуть в Україні. Чого ще вони позбавлять своїх співгромадян власними «антисанкціями»? Світовий атракціон якийсь, насправді».

ЄС провчив нахабного московського клерка

Уряд Молдови неодноразово пропонував Кремлеві відмовитись від провокативної участі в заходах, присвячених 25-річчю окупації території Молдови. На Кремлі не прислухались, а зарозуміло заявили: «А що ви нам зробите? Захочемо і приїдемо».

Спочатку Рогозін мав намір прибути у Придністров'я на військовому транспорті зі «зеленими чоловічками». Отримавши категоричну відмову, пригрозив прилетіти на військовому вертольоті. Аж урешті, згідно з  московською традицією, вирішив здійснити свій задум, пробравшись у Придністров'я за спинами цивільних, зокрема дітей.  Разом із кремлівським агітпропом Рогозін всівся у рейс S7-157 за маршрутом «Москва – Кишинів».

Передбачувано ні в Молдові, ні у Румунії, ні в Угорщині цей літак не прийняли, тому що «на борту перебувала особа, на яку накладено санкції». Довелось літакові рейсу S7-157 приземлитись у Білорусі, щоби позбутись нев'їздного Рогозіна і його компанії, а тоді виконати рейс за призначенням.

А день перед цим принизливим для Москви інцидентом, у кишинівському аеропорту затримали групу руских скоморохів у косоворотках, які планували балаганити у Придністров'ї. Цих клоунів відправили з Москви перед Рогозіним з метою тестування дій уряду Молдови, наскільки молдавські чиновники послідовні у попередженнях для Кремля.

Повернувшись на Москву, принижений Рогозін пригрозив ЄС, написавши у мережі Twitter: «Чекайте відповіді, гади. Ми визначимо, хто стояв за цими рішеннями у Кишиневі, Бухаресті та Брюсселі. Наші санкції будуть виваженими і дуже адресними».

ЄС проти реальних санкцій США

Видання «Financial Times» повідомило, що в ЄС стурбовані останнім пакетом американських санкцій проти РФ. Жан-Клод Юнкер, президент Єврокомісії, закликав негайно переглянути нові санкції США, оскільки вони зачіпатимуть інтереси європейських компаній, які комфортно співпрацюють зі світовим терористом у сфері енергетики.

Допоки санкції проти РФ мали косметичні властивості й не перешкоджали європейцям отримувати прибутки від співпраці з Москвою, політики ЄС декларативно санкції підтримували. Тепер вони заявляють: якщо не збудують газопровід «Північний потік-2» і не братимуть участь у технічному обслуговуванню та модернізації трубопроводів на РФ, тоді ЄС узимку може зазнати енергетичного колапсу.

Німеччина таки відмовилась від проектів із Москвою

У Берліні глибоко замислились над американським пакетом санкцій, а далі Федеральне мережеве агентство ФРН не включило у план розвитку газотранспортної мережі країни до 2026 року п'ять проектів, пов'язаних із будівництвом путінського «Північного потоку-2». Підстава – ненадійність співпраці з РФ.

Європейські недалекоглядні мейджори – енергетичні компанії «Engie», «OMV», «Shell, Uniper», «Wintershall» – поквапились частково профінансувати проект «Північний потік-2» до прийняття законопроекту HR3203 у Сенаті США. Тепер офіційний Брюссель не може повернути ці кошти, бо нема юридичних підстав, і на Кремлі європейським компаніям показують непристойний жест. Недарма у народі кажуть: «Хто з Москвою поведеться – лиха набереться». У компанії «Siemens» можуть підтвердити життєву достовірність українського прислів'я.

Путін інтригує проти Браудера

Міжнародний фінансист Вільям Браудер заявив під час свідчень у юридичному комітеті Сенату, який проводить розслідування щодо втручання Москви у президентські вибори у США, що Путін домагається скасування «Закону Магнітського» і це, станом на сьогодні, є «найважливішим аспектом закордонної політики Кремля».

Слухання у комітеті стосувались вашингтонської дослідницької фірми «Fusion GPS», яка замовила збір фактів про аморальні вчинки для досьє на Дональда Трампа перед тим, як він прийшов у політику. Слухання також стосувались інших лобістів, які представляли інтереси Кремля. Фірму «Fusion GPS» пов’язують із тіньовою прокремлівською лобістською кампанією, яка домагалась скасування «Закону Магнітського», в якому йдеться про порушення прав людини на РФ.

До 2005 року Вільям Браудер був найбільшим інвестором у цінні папери на РФ. Далі його змусили покинути РФ після звинувачень у начебто фінансових злочинах. Сергій Магнітський, адвокат Вільяма Браудера, довів непричетність американця до фінансових порушень і посприяв викриттю багатьох податкових злочинних схем на РФ, до яких причетне оточення Путіна. За це Магнітського арештувати і закатували у московській в’язниці.

Довгоочікувана заява Білого Дому

Дональд Трамп повідомив, що Путін був категорично проти, аби він зайняв посаду президента США. Це пов’язано з тим, що Кремль не зацікавлений, щоби США зосередились на зміцненні своїх національних позицій. Про це очільник Білого Дому повідомив під час ефіру телевізійного каналу «Fox News», коментуючи свідчення у Сенаті Вільяма Браудера, співзасновника компанії «Hermitage Capital Management». Президент США наголосив: «Іншими словами, Москва була проти Трампа під час виборів 2016 року. Чому б і ні? Адже я прагну сильної армії і низьких цін на нафту».

Дональд Трамп уже ознайомився з остаточним варіантом законопроекту HR3203, який передбачає посилення санкцій проти РФ, Ірану та КНДР, і має намір підписати його вже найближчим часом. Про це повідомила Сара Сандерс, прес-секретарка Білого Дому.

Війна компроматів

Путін наказав зібрати на Трампа досьє про його начебто аморальну поведінку під час перебування на Москві, коли Трамп привіз туди Міжнародний конкурс краси «Міс Всесвіт-2013», який відбувся 9 листопада на майданчику комплексу «Crocus City Hall». За допомогою зібраного компромату на Кремлі мали намір шантажувати і впливати на рішення новообраного президента США.

У матеріалі Крістофера Стіла, екс-розвідника МІ6, було сказано, що Путін особисто розробляв і керував операцією стосовно фігуранта Дональда Трампа: інтегрував у команду Трампа кремлівських повій-розвідниць і всіляко допомагав Трампові просуватись по владних щаблях. Оскільки у зазначеному матеріалі професіонали плаща і кинджала знайшли неузгодженості у фактах і вигадки, так зване «Досьє Стіла» визнали фальшивкою Кремля.

Тепер на стіл Трампові поклали досьє на Путіна. Політичний експерт Дмитро Потєхін у телеефірі проекту UMN розповів, що відвідав Вашингтон, де взяв участь у конференції «The Atlantic Council» (Атлантична рада США). Під час закритої частини конференції високого рівня, в якій взяли учать відомі американські політики, зокрема Мадлен Олбрайт і Курт Волкер, обговорили аналітичний документ обсягом 18 сторінок А4. У цьому документі Путіна охарактеризували як на непублічного гея, або як кажуть у Церкві – морально-сексуального збоченця. Учасники конференції дійшли висновку, що проблема не в тому, що Путін має відхилення від традиційної сексуальної орієнтації, а в тому, що він очолює терористичну країну.

Дивовижні люди ці американські експерти. У 2017 році активно обговорюють те, що було відомо ще у 2006 році, що Путін не тільки мужелюб, але й педофіл (мова про відомий прилюдний поцілунок у пупок п'ятирічного Нікіту Конкіна). А ще американські інтелектуали не спроможні провести пряму між деформацією світогляду і тероризмом. Хіба не Путін і його збочене оточення вибудовували державно-терористичну структуру, щоби запанувати над усім світом? Хіба не залізними щупальцями газпромівського спрута намагаються затиснути і підкорити народи Європи? Невже гібридні кремлівські терористи не захоплюють суверенні території інших країн? А гібридні кремлівські хакери не паскудять у всесвітній віртуальній мережі?

Послання президента США всьому світові, Кремлеві зокрема

Дональд Трамп взяв участь у церемонії передачі нового авіаносця «Gerald Ford» ВМС США, яка відбулась у портовому місті Норфолк. У своїй промові під час церемонії президент США подякував усім військовослужбовцям і цивільним, які брали участь у створенні корабля. Він назвав авіаносець «фортецею на морі» та «витвором мистецтва», «найбільшим, найсучаснішим авіаносцем у світовій історії» і наголосив, що це його персональна думка.

Далі президент США взяв паузу на три секунди, щоб увага присутніх зосередилась, а тоді промовив ключовий меседж до всіх диктаторів світу. Дональд Трамп наголосив: «Але якщо почнеться битва, вона закінчиться передбачувано: ми переможемо, переможемо, переможемо. Ми ніколи не програємо».

Принагідно зазначимо, що США традиційно очолюють рейтинг боєздатних армій світу. На другому місці – Китай, а третє місце розділили Індія і РФ. Є сподівання, що після додаткових санкцій США і ЄС у скорому часі РФ випаде із першої боєздатної десятки.

Мілітарна потуга Китаю

Наче у відповідь на промову Дональда Трампа у Норфолку, товариш Сі Цзіньпін провів на військовому полігоні Чжужіхе масштабний парад із нагоди 90-річчя заснування Народно-визвольної армії Китаю. У цьому дійстві взяли участь 12 тисяч військовослужбовців і 600 одиниць техніки, серед якої понад 100 літаків. Орієнтовно 40% видів озброєнь демонстрували вперше. Це новітні міжконтинентальні балістичні ракети китайського виробництва DF-31AG, винищувачі п'ятого покоління китайського виробництва J-20, які, так кажуть китайці, не піддаються радіолокаційній фіксації, новітні винищувачі J-16 для захоплення переваги у повітрі та палубна авіація для єдиного китайського авіаносця «Ляонін».

Під час параду генеральний секретар ЦК Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін опосередковано попередив, щоби президент США не марив ілюзіями, що йому вдасться здолати Китай, тому що збройні сили Піднебесної є першими у світі за мілітарною потугою.

Путінське шоу на воді

У той день, коли товариш Сі Цзіньпін із полігону Чжужіхе дискутував із Дональдом Трампом, на РФ відзначили День військово-морського флоту. Головний парад відбувся у рідному місті Путіна, куди він прибув подивитись на залишки колишньої могутності СРСР. Щоби зів'яла руска слава не кидалась у вічі так виразно, вперше за всю історію військово-морських парадів у Санкт-Петербурзі його підсилили участю Балтійського, Північного, Чорноморського флотів і Каспійської флотилії. А ще попросили помочі у Пекіна, щоби для статистики прислав і кілька своїх кораблів. Китай відрядив есмінець «Хефей» і фрегат «Юньчен».

Єдиного, неповторного і смішновідомого руского авіаносця «Адмірала Кузю» пітерським роззявам не показали, хоча попередньо обіцяли протягти його на буксирі вздовж Неви.

Під час цього видовища Путін урочисто обійшов на президентському катері 001 шість водоплавних засобів руского флоту і привітав зі святом їхні екіпажі. А далі всівся на березі, де в оточенні військових чинів і безпрецедентної охорони дивився меланхолійним поглядом на це невтішне дійство. Міміка на його обличчі не відтворювала гордості й радості за руский морський флот.

Вишкіл НАТО на Кавказі

Масштабні навчання оборонного Альянсу «Noble Partner 2017» («Шляхетне партнерство 2017») розпочались у Грузії. У маневрах, до яких залучено 500 одиниць бронетехніки із США і Німеччини, візьме участь орієнтовно 3000 військовослужбовців країн НАТО. Збройні сили України репрезентують 30 бійців одного із підрозділів морської піхоти.

Москві дуже образливо, що навчання відбудуться на колишній рускій військовій базі Вазіані, що розташована неподалік Тбілісі. Урочисту церемонію з нагоди двотижневих міжнародних навчать провів президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі, а в понеділок, 31 липня, на маневри прибув Майкл Пенс, віце-президент США. Це свідчить про статус навчань і якого вагомого значення тепер, після правління миролюбця Обами, надають Кавказькому регіону в Білому Домі.

Крах ілюзій грузинського експата

Міхеіл Саакашвілі, який із третьої спроби організував «Рух нових сил Михайла Саакашвілі», на язику північного терориста і окупанта публічно закликав українців до мобілізації з метою повалити «президента-корупціонера», «нікчемний уряд» і «найгірший в історії парламент». Голосистий протестант із Тбілісі заявив, що сьогодні в Україні існує два суспільні класи: ті, хто воює у Східній Україні, й ті, хто на війні заробляє. Добровільно прийнявши рішення не воювати на Донбасі за свободу країни, яка надала йому громадянство, і вимушено не потрапивши у протилежну категорію, Саакашвілі вважає, що доля несправедливо із ним обійшлась, отож її необхідно коректувати.

Не знайшовши сприйняття у патріотичному українському середовищі, він вирішив гуртувати довкола себе антагоністичний елемент. Саакашвілі наголосив, що його організація стане чимось на зразок «Партії регіонів», але з європейською ідеологією. Задекларовану «європейську ідеологію» він уже практично застосував під час перебування на посаді керівника Одеської області. А заявою, що вже проживає в Україні аж 13 років, Саакашвілі готує собі підґрунтя, щоби здобути посаду президента України.

На заклик Саакашвілі відразу заворушились доморощені маргінали, збадьорився і кремлівський Сурков, якому Путін у червні щедро наваляв за провал спецоперації зі зміщення з посади президента України. На Кремлі перебували у радісному передчутті змін у патовій ситуації протистояння з Україною, яка для РФ смерті подібна. І не помилились: 26 липня Державна міграційна служба повідомила, що екс-президент Грузії втратив громадянство України. Відтепер він може перебувати на території України хіба що в статусі туриста. У Путіна очікували розвитку іншої багатоходівки, проте знову не склалось.

Політичну кар'єру грузинського політика полюбовно вирішили Вашингтон із Тбілісі. Грузія сьогодні дуже важлива для США як головний антикремлівський вектор у кавказькому вузлі. А доля екс-президента Саакашвілі, який уже вийшов у тираж, немає жодної цінності для прагматичного Дональда Трампа. В адміністрації президента США швидко з'ясували, хто на догоду Кремлеві готував акцію проти Пола Манафорта у критичний для Дональда Трампа виборчий період і як ця особа корелюється із Саакашвілі.

Натомість, на відміну від Дональда Трампа, для нинішнього грузинського президента Ґіорґі Марґвелашвілі особа Саакашвілі становить чималий інтерес, до нього в Грузії є багато питань. Отож Україну попросили доправити «цінний подарунок» у Тбілісі неушкодженим, гарно упакованим із рошенівським бантиком. Незважаючи на наклепи Саакашвілі у США на Україну і персональне паплюження президента України, Петро Порошенко зробив для невдячного однобурсника останній шляхетний жест – дав йому можливість стати Громадянином Світу.

Нагадаємо, президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі відновив грузинське громадянство Хатії Деканоїдзе, активній соратниці Саакашвілі. Після невдалої реформи української поліції вона повернулась на батьківщину, щоби відновити втрачене політичне реноме і «не допустити повернення Грузії на російську орбіту, що є справою честі».

Ярослав Левків.

Фото - spektrnews.in.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ