Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVчег – підтримка церкви в боротьбі з COVID-19: тисячі львів’ян вже отримали допомогу

30 квітня минає рівно місяць, відколи у Львові діє екуменічна благодійна програма COVчег, покликана долати виклики, пов’язані із пандемією коронавірусу.
1/1

Як пише Духовна велич Львова, завдяки проекту, проведено 295 телефонних консультацій пацієнтів з підозрою на COVID-19, 244 швидких тести на коронавірус, 32 виїзди медико-санітарної бригади  додому до пацієнтів. “Головна мета – щоб людям було безпечно під час карантину у своїх оселях”, кажуть ініціатори програми. Саме тому, літніх людей, осіб з інвалідністю, кілька разів на тиждень забезпечують триразовим гарячим харчуванням. За місяць роздали 1821 набір. Долучилися 85 волонтерів, які переважно є молоддю, і часто розвозять їжу у свою обідню перерву, просто бажаючи, таким чином, допомогти у подолання пандемії. Також завдяки програмі, понад 2000 осіб отримали психологічні консультації. 

“COVчег – це свідчення Церкви, що  Воскреслий Христос проходить не лише крізь зачинені двері, але й крізь серця”.

Про це розповів керівник благодійного фонду “Шпиталь Шептицького” отець-доктор Андрій Логін. Саме Шпиталь, з благословення Митрополита Львівського УГКЦ Ігоря, став серцем програми COVчег.

1/1

Після підписання відповідного меморандуму, у COVчезі поєднали свої зусилля УГКЦ, ПЦУ, РКЦ, Вірменська апостольська Церква, представники протестантських громад, церковні медичні організації, БО “Фундація Духовного Відродження” ЛА УГКЦ. Також громадські організації – “Медична місія”, клуб греко-католицької інтелігенції, Мальтійська служба допомоги. Долучаються адресами потребуючих допомоги, засобами захисту, волонтерами.  Програму реалізують за сприяння Львівської міської ради. Саме завдяки Департаменту гуманітарної політики фахівці програми отримують більшість адрес, де проживають соціально незахищені люди, або ті, що потребують різноманітної медичної підтримки. 

З 85-ти волонтерів багато стали постійними 

Триразове харчування, готують на трьох соціальних кухнях. Волонтери забирають вже належно запаковані продуктові набори і кожен  доброчинець отримує приблизно 10 адрес на день, на які розвозить гаряче харчування. Один набір включає сніданок, обід і вечерю. Їх залишають під дверима, щоб максимально зменшити особистий контакт. 

1/1

“У людини закладено прагнення чинити добро. Сьогодні багато-хто ставить собі запитання: “Навіщо  я живу?”. І багато молодих людей,  які приходять перед домівку до стареньких і кладуть той пакет,  впевнений,  згадують своїх дідусів і бабусь, які часто вчили молитви і були моральними авторитетами. Я думаю, що це спосіб віддати частинку себе і внутрішнього поклику чинити добро усупереч усім зовнішнім обставинам. Це добро не страхається зовнішніх небезпек, але штовхає людей на відважні вчинки”, – наголошує отець-доктор Андрій Логін.

У медико-санітарній бригаді працюють лікарі, які готові зустрітися з інфікованим пацієнтом 

Кожен  медик у бригаді, має внутрішню готовність іти на цей певний ризик,  щоб допомогти людині. Медична складова – це не лише  медики, але також духівник бригади. Лікарі працюють вахтовим методом. Вони живуть у окремому місці, де не контактують з рідними і близькими, де перебувають на ізоляції, і якби були якісь ризики, вони не несуть інфікування колективу шпиталю, чи своїм рідним.

1/1

Першим духівником медико-санітарної бригади, який сам зголосився до такого служіння, став, отець Андрій Сенейко, директор “Карітас-Львів”.

1/1

Отець був таким натхненним, що як партнер  програми,також долучився як водій автомобіля швидкої допомоги. Наступним  духівником медико-санітарної бригади, став о. Ярослав Федунів, отець-редемпторист, який перебуває з цією медичною командою, з ними молиться, за них молиться, підтримує словом розради.

Додамо, що у Шпиталі діє Гаряча лінія, куди можуть звернутися люди, які підозрюють у себе коронавірус, але не мають укладеного договору із сімейним лікарем. За телефоном фахівці нададуть консультацію, а за потреби – виїде медико-санітарна бригада.

Номер Гарячої Лінії 0800-200-112.  

Ті можливості, які програма COVчег має  у турботі про психічне здоров’я лікарів, використані недостатньо

“Проблема у браку діалогу з головними лікарями тих медичних установ, де приймають хворих на коронавірус”, -наголосив отець-доктор Андрій Логін. І підкреслив, що у жодному разі нікого не звинувачує, але лікарі потребують підтримки душевного здоров’я, бо це не лише питання професіоналізму, але й людської гідності.

“Нам дуже важко достукатися до головних лікарів цих лікарень. З одного боку, це зрозуміло, бо головний лікар зараз думає, де дістати захисні маски, костюми, дезінфекцію, то очевидно, що є чимало потреб, які він має організувати. Але водночас є дуже мало уваги до психічного здоров’я працівників. Ті можливості, які ми маємо у турботі, про психічне здоров,я, вони, на жаль, сьогодні не використані. Зараз цю ситуацію, я порівнюю з досвідом 14-15 років військових капеланів. Коли нам доводилося розмовляти з високопоставленими офіцерами, і ми звертали увагу, що військові потребують особливої підтримки психічного здоров’я. Але тоді шукали кевларові шоломи і таке інше, а про внутрішній світ військових не завжди був час пілкуватися.І тоді ми мали чимало прикрих випадків, аж до самогубства. І сьогодні наші працівники медичної сфери, які переживають, чи несуть вони додому той вірус, чи ні, коли доводиться бачити смерті, то я переконаний, що ці працівники потребують більшої опіки”, – наголосив отець-доктор Андрій Логін.

1/1

За місяць зібрано понад 413 тисяч пожертв. Ця програма – інструмент милосердя, який був би неможливий без жертводавців.

На цьому підкреслює отець-доктор Андрій Логін і дякує кожному, хто долучився молитвою, чи фінансово, чи продуктами.

Серед благодійників програми: Мережа аптек DS, фірма Барком, Екодім, Еколенд, Шувар, благодійний фонд Дубневичі, Карітас України, Патріарша Курія УГКЦ.

“Коли люди об’єднують зусилля, стають можливими великі речі”, – зауважує керівник благодійного фонду “Шпиталь Шептицького”. І закликає підтримувати програму COVчег і надалі, адже  і після завершення карантину будуть виклики, які потрібно долати, а це можливо лише спільними зусиллями  і відкритими на допомогу серцями.

Картка Приватбанку Шпиталю за якою можна підтримати програму: 5169 332406804990

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ