Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У 2007 році ціни на газ для населення зростуть до 200 доларів за тисячу кубометрів — Олексій Івченко

Він стверджує, що наступного року нас чекає рекордне підняття цін за газ, що угода, підписана сьогоднішнім урядом, про постачання російського газу на 2007 рік становить пряму загрозу енергетичній безпеці нашої держави і що внаслідок підписання цієї угоди Україна ризикує втратити свою газотранспортну систему. Якщо це станеться, Україна стане дочірньою компанією Російської Федерації і не тільки у питаннях, що стосуються газу, а й у всьому, — стверджує Івченко. Про це, а також про політичні питання, які турбують сьогодні нашу державу, в ексклюзивному інтерв’ю „Гал-info” з народним депутатом, лідером Конгресу Українських Націоналістів, екс-головою НАК „Нафтогаз Україна” Олексієм Івченком, який 26 листопада провів у Львові перші всеукраїнські збори депутатів всіх рівнів від КУН.

– Пане Олексію, чому Конгрес Українських Націоналістів вирішив проводити свої перші всеукраїнські збори саме у Львові?

– Львів — був і є столицею демократії у всі часи і для всіх народів, які проживали на Україні. Зрештою, КУН на Львівщині має найбільше депутатів обласної, міських, районних та сільських рад. Отож ми вирішили саме у Львові зібрати своїх депутатів зі всієї України і провести цей форум. Проте це перший, але, думаю, не останній наш такий форум і наступні свої зібрання ми проводитимемо вже в інших містах України.

–  Зараз дуже багато дискусій точиться довкола конституційної реформи: БЮТ і НСНУ заявляють, що треба якнайшвидше звертатися до Конституційного суду і вимагати скасування змін до Конституції, а Партія регіонів та СПУ постійно наголошують, що політичну реформу треба продовжувати. А яка позиція КУНу у цьому питанні?

– Наша позиція — треба відміняти зміни до Конституції, внесені з 1 січня 2006 року, оскільки вони не врегульовують співпрацю між гілками влади в Україні, а навпаки ускладнюють. Піврічна практика засвідчила, що ці зміни є недосконалими, вони були прийняті тільки, як компроміс - щоб на Майдані не пролилася кров, а це була принципова позиція Віктора Ющенка. Отож сьогодні треба скасувати політичну реформу зі змін до Конституції як незаконно прийняту і створити відповідну робочу групу із фахівців: політиків, правників, міжнародників, щоб напрацювати нові зміни до Конституції і вже правовим шляхом внести їх на розгляд Верховної Ради, провести в державі з цього приводу референдум, і якщо народ підтвердить, що такі зміни до Конституції потрібні, проголосувати за це більшістю у Верховній Раді. Найголовніше, щоб ці зміни дали можливість збалансувати усі гілки влади, а те, що є відповідно до діючих змін, жодним чином не збалансовує, а тільки ускладнює співпрацю між різними гілками влади. Зокрема,  тому що зовсім не зрозуміло виписані повноваження Президента, уряду та Верховної Ради. Крім цього, сьогодні нема ні закону про Президента, ні закону про Кабінет Міністрів, ні закону про опозицію, а це також дуже ускладнює роботу влади.

– Продовження політичної реформи передбачає прийняття закону про розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Якщо цей закон найближчим часом таки винесуть на розгляд парламенту, чи голосуватиме за нього КУН і як взагалі Ви ставитеся до розширення повноважень місцевих громад?

– Це абсолютно позитивна ініціатива. Конгрес Українських Націоналістів за те, щоб якнайбільші повноваження надати місцевим громадам. Щоправда, той закон, який зараз пропонують, як і сама політична реформа, є недосконалим, оскільки він пропонувався в той час, коли вносили зміни до Конституції, а робилося це все дуже поспішно, і часу, щоб добре пропрацювати всі нюанси, не було. Отож зараз його треба доопрацювати, а потім вже вносити на розгляд парламенту, щоб не на папері були розширені повноваження місцевих громад, а щоб це відбувалося на ділі. 

– Основна увага громадськості сьогодні прикута до розгляду у Верховній Раді питання про визнання голодомору геноцидом проти українського народу. Минулого сесійного тижня парламент не розглянув цього питання нібито через те, що затягнулося прийняття змін до податкового кодексу. Однак багато політиків вже встигли заявити, що це лише вигадана причина, насправді ж депутати  просто не хочуть приймати закон про визнання голодомору геноцидом. Яка Ваша думка з цього приводу і чи буде Конгрес, як націоналістична політична сила сприяти прийняттю цього закону?

– Ті, хто так говорить і не хоче голосувати за закон про визнання голодомору 1932-33 років геноцидом проти українського народу, який вніс Президент, просто отримали завдання від інших держав, тому вони всіляко намагатимуться блокувати прийняття цього закону і надалі. Можу сказати більше - ті, хто не проголосує за визнання голодомору геноцидом, будуть злочинцями проти українського народу, це буде явно виражена п’ята колона, яка працює проти української держави і проти українців. Нехай тільки спробують це зробити… думаю, після цього дуже багато людей і на сході, і на заході, переоцінять своє ставлення до цих політиків. Особливо це стосується Східної України, адже найтотальнішим голодомор був саме там та в центрі. Отож, переконаний, що до тих політичних сил, які не проголосують за визнання голодомору геноцидом, дуже різко зміниться ставлення українців, а ми зі свого боку будемо їх називати чітко — злочинцями проти українського народу і проти української держави.  

– Пане Олексію, виступаючи перед депутатами від КУНу у Львові, Ви заявили, що „…націоналісти відстоювали енергетичну безпеку держави, а сьогоднішній уряд готовий нею торгувати”. Поясність, будь ласка, свої слова.

– Дуже просто, пояснюватиму поетапно. Що стосується НАК „Нафтогаз Україна” - єдиний рік, який був прибутковим для цієї компанії, — це 2005 рік, коли я був головою правління „Нафтогазу”. Так, за підсумками 2004 року, чистий збиток „Нафтогазу” становив 1 млрд 534 млн грн. За 2005 ж рік компанія отримала вже 318 млн грн чистого прибутку, тобто ми погасили ті збитки, які наробили до нас і ще змогли отримати прибуток. За минулий рік „Нафтогаз” заплатив до Держбюджету 11,5 млрд грн, для порівняння: за 2004 рік — неповних 5 млрд гривень. Усі витрати „Нафтогазу”, які сьогодні як антипіар намагаються використовувати проти мене, ми насправді скоротили в кілька разів. У цілому зменшення витрат НАК „Нафтогаз України” у 2005 році в порівнянні з 2004 роком становили 1 млрд 240 млн гривень. Що стосується виробничої діяльності, то всі виробничі показники за 2005 рік були перевищені порівняно з 2004-м. Наприклад, видобуток газу зріс на 1,5%, видобуток нафти — на 3%, нафтопереробка — на 12,5%. За 2005 рік при таких, як говорили, жахливих стосунках з Росією, але ми прокачали рекордну кількість російського газу транзитом через Україну в Європу — більше 121 мільярда кубометрів. До цього за хороших стосунків з Росією ніхто стільки не прокачував.

– До речі, сьогодні є дуже багато розмов про те, що у 2007 році рекордно зростуть ціни на газ, що Ви можете сказати з цього приводу?

– Всі добре пам’ятають тристоронню газову угоду між НАК „Нафтогаз Україна” російським „Газпромом” і компанією „РосУкрЕнерго”, яку ми підписали 4 січня 2006 року. У цій угоді було чітко зазначено, що ціна російського газу для України має становити 95 доларів за 1 тис. кубометрів, а транзитна ставка 1,6 долара за 1 тис. кубометрів на 100 км. До цього, нагадаю, транзитна ставка була 1,09 долара, а ціна газу становила 50 доларів. Тобто в грошах ми збалансували ціну газу із транзитною ставкою і Україна не втратила внаслідок цієї угоди жодної копійки. Більше того, ми пов’язали ціну газу із транзитною ставкою. В угоді від четвертого січня чітко зазначено, що в односторонньому порядку ані російська, ані українська сторона не має права змінити ціну газу і ставку транзиту. За згодою сторін можна змінювати, а в односторонньому порядку — ні.
Тепер проаналізуємо угоду на постачання газу на 2007 рік. По-перше, вона підписана виключно між комерційними структурами — „РосУкрЕнерго” і „Укргазенерго”, а „Нафтогаз Україна” та російський „Газпром”, як державні структури, усунуті від цієї угоди, а значить вони не несуть уже відповідальності, яку несли за зв’язок транзитної ставки і ціни на газ. Ціна газу, за цією угодою, 130 доларів за тисячу кубометрів, а розмір транзитної ставки залишився незмінним. Тобто українська сторона добровільно дала згоду, всупереч підписаній раніше угоді, на підняття ціни на газ і не підняття розміру транзитної ставки, чим нанесла велику економічну шкоду державі і не тільки державі, але й шкоду вітчизняним підприємствам та населенню. Більше того, ця угода значно похитнула енергетичну безпеку України. Зараз я обґрунтую свої слова. Що стосується економічної складової, що таке ціна 130 доларів за тисячу кубометрів газу? Щоб було зрозумілим для українського населення, що 130 доларів – це насправді не 130 доларів. За 130 доларів на російсько-українському кордоні „РосУкрЕнерго” продаватиме газ „Укргазенерго”. „Укргазенерго” своєю чергою в цю ціну газу закладе щонайменше 10 доларів свого прибутку і вийде 140 доларів, потім до цієї ціни додасться ПВД і транспортні послуги на доставку газу до підприємств. Таким чином наступного року ціна газу для українських підприємств і для населення буде 200 доларів. Чому не тільки для підприємств, а й для населення? Газ, який використовується населенням для обігріву осель і на гарячу воду, йде через „Теплокомуненерго” і закуповується по імпорту, бо газу власного видобутку нам вистачає тільки на газові плитки і на індивідуальні системи опалення. Ми видобуваємо близько 20 млрд кубометрів газу і рівно стільки ж використовуємо на газову плити для населення. Для обігріву ж квартир та на підігрів води ми закуповуємо по імпорту ще 14 млрд кубометрів газу. Таким чином, цих 14 мільярдів з нового року буде і для населення коштувати  200 доларів, що відобразиться у тарифах на опалення,  гарячу воду та компослуги. Щоб було зрозуміло, я, коли був головою правління НАК „Нафтогаз Україна” у 2005 році і до 1 липня 2006 року, „Нафтогаз” подавав для населення газ власного видобутку по 112 гривень за тисячу кубометрів, сьогодні він коштує вже 339 гривень, а з початку 2007 року, думаю, цю ціну також суттєво піднімуть.
Хочу також наголосити, що у зв’язку із підписанням угоди на постачання газу на 2007 рік, нині виникла дуже велика загроза для втрати газотранспортної системи України.

– Чому Ви так вважаєте?

– Нещодавно міністр палива та енергетики видав письмове розпорядження „Укртрансгазу” укласти договір на закупівлю технологічного газу, а це близько 7 млрд кубометрів, напряму з компанією „Укргазенерго”. Коли я був головою правління НАК „Нафтогаз Україна”, я був категорично проти цього, і тільки „Нафтогаз” завжди закуповував технологічний газ і давав його „Укртрансгазу” для обслуговування газотранспортної системи. Сьогодні ж міністр ТЕК зобов’язує „Укртрансгаз” заключити угоду напряму з комерційною компанією „Укргазенерго”. Що це означає? Це означає, що „Укртрансгаз” відтепер повинен купувати технологічний газ по 130 доларів. Чим же буде розраховуватися „Укратрансгаз”, який попри збільшення ціни на газ, й далі отримуватиме транзитну ставку розміром всього лиш 1,6 долара, в якій ціна технологічного газу забита 95 доларів за тисячу кубометрів. Тобто кошти „Укртрансгаз” отримуватиме в розрахунку на 95 доларів, а платити буде змушений 130 дол. США. Звідки  „Укртрансгаз” братиме різницю у 35 доларів - невідомо, адже джерела покриття цих витрат просто немає. Це означає, що „Укртрансгаз” свідомо заганяють в борги перед „Укргазенерго” й за допомогою російських ЗМІ, російських політиків і української п’ятої колони. Через кілька місяців підніметься бум на всю Європу і на весь світ, що, бачте, Україна не розраховується за технологічний газ, має борги, тому вона не здатна управляти газотранспортною системою і стабільно транзитувати російський газ в Європу, отож Росії потрібно забрати в управління нашу газотранспортну систему, щоб стабільно транзитувати у Європу свій газ. Європа звичайно ж підтримає російську сторону в цьому питанні і не буде ризикувати залишитися без газу. Хто це все зробив і робить? Нинішнє керівництво „Нафтогазу” і Мінпаливенерго. За цим стоїть втрата газотранспортної системи, а це пряма загроза енергетичній безпеці держави. Не дай Боже це станеться, то, запам’ятайте мої слова - вся Україна стане дочірньою компанією Російської Федерації і не тільки у питаннях, що стосуються газу, а й у всьому іншому.
 
– І від питань енергетичних, до питань політичних. Пане Олексію, якщо будуть прийняті зміни до закону про органи місцевого самоврядування, то найближчим часом нас чекатимуть нові вибори до місцевих рад. Кожна із політичних сил, очевидно, прораховує цей варіант і хоч трішки, але все ж готується до нього. Як в такому випадку діятиме КУН, в якому форматі піде на вибори, і взагалі чи хоче Конгрес і надалі залишатися у блоці „Наша Україна”.

– Ми розглядаємо різні формати і поки що ще нема одностайного рішення, як йти на наступні вибори. Однак однозначно, що це буде об’єднання правих сил, та яке саме - наразі невідомо.


Розмовляла Оксана Лабойко, „Гал-info”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ