Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У ЛОР хочуть створити робочу групу з соціальних питань, до якої увійдуть представники громадських організацій

Таке рішення запропонували на засіданні міжфракційної депутатської групи  “Рівні можливості” у Львівській обласній раді.

Про утворення об'єднання ще 22 грудня оголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. 

Ініціаторка міжфракційного об’єднання, заступниця голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Соломія Риботицька  основними завданнями  визначила захист неповносправних людей, турбота про жіноче здоров’я, підтримка  малозабезпечених сімей,  дітей-сиріт, жінок, які самостійно виховують дітей.

До об'єднання увійшли: Риботицька Соломія, Бей Тетяна, Березюк Ольга, Вороновська Роксолана, Галецька Наталія, Іванченко Наталія, Кравець Ірина, Кульчицька-Волчко Марія, Пляцок Анастасія, Стечак Світлана, Супрун Ірина, Ярмола Анна, а також Іщук Микола.  

На попередньому засіданні об'єднання “Рівні можливості” говорили про домашнє насильство. Цього разу темою стало питання залежностей. 

До обговорення були запрошені представники місцевих громадських організацій, які працюють з темою залежностей, зокрема пан Роман та пані Світлана з благодійного фонду “Легіон світла”, пан Тарас, пан Віктор та пані Маряна з реабілітаційного центру “Назарет”, та пан Олег з помічницею Юлією з ГО “Партнерство волі”. Усі учасники розповіли про свою роботу та проблеми, з якими стикаються. 

“Ми розуміємо, що є проблеми у громадських організаціях, у департаменті, в обласній раді. Саме тому хочемо знайти комунікацію, познайомитися і дізнатися, які є напрацювання, чого бракує, і чим ми можемо допомогти”, - зазначила на початку засідання голова об'єднання Соломія Риботицька.  

Пані Наталя, представниця БФ “Легіон світла”, розповіла, що їхня найбільша проблема - це відсутність необхідного приміщення: “Ми тісно співпрацюємо з психологами, які займаються залежностями й безпосередньо  залежностями у дітей.  На жаль, така проблема у нас є. І нарешті про неї починають говорити, тому що доволі довго у нас такої проблеми як залежність дітей чи підлітків від алкоголю, наркотиків, ігроманії не було. На сьогодні батьки дітей, які мають таку проблему,  звертаються до реабілітаційних центрів для дорослих, а тоді немає розмежування, особливого підходу до дитини. На жаль, на сьогодні реабілітаційних центрів, де могли б надати кваліфіковану допомогу для дитини, немає. Зараз ми запускаємо проєкт, у якому ми будемо надавати психологічну допомогу дітям з залежностями. Проте поки що ми не можемо знайти приміщення, де б ми могли запустити цей проєкт”. 

Представник “Назарету” пан Тарас зазначив, що  їхньою основною проблемою є нестача коштів: “Загалом наше завдання - навчити клієнтів щасливо та тверезо жити. За 2020 рік 237 осіб пройшли лікування в Центрі. У нас є стаціонарні цілодобові відділення. Там зараз 82 особи проходять реабілітацію.  Також є жіноче відділення. Воно повністю заповнене. Зараз 20 жінок на реабілітації. Серед них є співзалежні жінки. Вони мали батька чи чоловіка  алкоголіка. Також вони часто є жертвами домашнього насильства. Ми стараємось брати усіх, не відмовляти нікому, але часто бракує коштів і доводиться збирати гроші на те, щоб пролікувати  людей”. 

Його колежанка пані Мар'яна, яка відповідає за жіноче відділення, додала: “Унікальність центру в тому, що ми приймаємо жінок з дітьми, оскільки багато з них хотіли проходити реабілітацію, але не мали з ким залишити дітей. Зараз у нас є жінка, яка має 3-и місячну дитину. До нас направляють жінок багато соціальних служб, але проблема ще й у тому, що немає фінансування. Багато витрат йде на харчування, лікування, соціальні, психологічні послуги. Ми потребуємо фінансування. Також мало хто знає про центр, нам не вистачає комунікації”. 

На це пан Тарас зауважив, що центру дійсно потрібна допомога з комунікацією, особливо у випадках, коли потрібна чиясь допомога чи консультація: “Нам направили жінку з 3-ма дітьми. Ми 2-3 місці витратили на те, щоб просто виготовити всі необхідні документи, відправити дітей у садок. Ми потрапили в бюрократію і не знали, хто нам може допомогти. Ми хочемо розуміти, до кого можна звернутися”.

Водночас представник ГО “Партнерство волі” пан Олег запропонував створити робочу групу, яка допомагала б розв'язувати складні питання: “Ми надаємо індивідуальну допомогу. У нас працюють психологи, долучаються спеціалісти, які допомагають, проводять зустрічі. Плануємо збирати групи. Проте просвітницька діяльність, на якій ми зосереджені, повинна бути не тільки для дітей, але й для людей, які з ними працюють. Коли у школі психолог говорить, що у них всі родини благополучні й все добре, ти розумієш, що так бути не може, особливо у районах, у яких зовсім не помітно добробуту. Хотілося б підняти тему залежності більш масово, щоб про неї більше говорили. Як на мене, комунікації між організаціями мало, але хотілося, щоб організовували просвітницьку дільність, круглі столи. Я б хотів запропонувати створити робочу групу щодо цих питань, щоб складні моменти можна було вирішувати разом, комунікувати у кого є які можливості”.

Таку пропозицію підтримав  член міжфракційного об'єднання “Рівні можливості”, голова комісій з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук.

“Нам треба намалювати структуру соціальних закладів у Львівській області з обґрунтуванням доцільності кожного. Ми б організували дискусію, загальне обговорення. Я пропоную сформувати робочу групу, щоб ми у широкому форматі разом з представниками різних організацій обговорили всі проблеми, які є у Львівській області включно з тією, про яку ми сьогодні говоримо. Було б добре, якби нам вдалося створити групу і ми могли б розробити путівник, щось на кшталт протоколу, по кожній ініціативі. Давайте будемо створювати робочу групу, будь-яке середовище і думати, що робити з соцзахистом. Думаю всі охочі представники громадських соціальних організацій зможуть долучитися. Я пропоную кожному подумати, й в межах комісії пропрацювати рішення, визначити план дій”, - зазначив Микола Іщук. 

Представники організації та члени  міжфракційної депутатської групи  “Рівні можливості” підтримали це рішення.

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ