Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У всій Західній Україні лише у Львові є притулок для тварин — Андрій Курач

Напередодні Всесвітнього дня захисту тварин різні ЗМІ Львівщини в один голос почали говорити, писати і показувати проблеми, які виникають з утриманням у нашому місті, зокрема, собак і кішок. Які ж незручності створюють для Львова та його мешканців домашні улюбленці? Перш за все, це укуси собак як безпритульних, так і тих, що мають господарів. По-друге, це проблема притулків для тварин, проблема їх стерилізації тощо. Про те, як вирішити ці та інші проблеми, кореспондент «Гал-info» поцікавилася у президента Західноукраїнського товариства захисту тварин Андрія Курача.

- Пане Андрію, скажіть, будь ласка, чим займається Західноукраїнське товариство захисту тварин?

- Оскільки на сьогодні у нас немає своєї штаб-квартири, то ми діємо певними акціями і програмами. Зокрема, ми здійснюємо перевлаштування тварин та їх стерилізацію. Також ведемо інформаційну політику, намагаємося порушити це питання у різних ЗМІ. Окрім того, в українську систему освіти введено факультатив по захисту тварин.

- Яка зараз ситуація з утриманням безпритульних тварин у Західній Україні і зокрема у Львові?

- Існує велика проблема з притулками для тварин. У всій Західній Україні лише у Львові є притулок для тварин. Були спроби організувати притулок для тварин у Луцьку, але цей проект поки що нереалізований.
Згідно з рекомендаціями Всесвітнього товариства захисту тварин, організовувати притулок варто тоді, якщо наперед на рік є кошти на його утримання.
Створення нового притулку — це дуже коштовний проект. Проте є й інші методи контролю чисельності безпритульних тварин, зокрема, метод стерилізації. І тому, коли міська влада хоче зменшити чисельність тварин, вона повинна впроваджувати безкоштовне проведення стерилізації. Це дає можливість не розводити небажаних тварин.

- Як міська влада вирішує проблеми з безпритульними тваринами?

- Міська влада вирішує проблеми з безпритульними тваринами лише одним методом — їхнім відловом і знищенням.

- Відомо, що однією з найбільших проблем, пов’язаних з тваринами, є те, що досить часто мешканці потерпають від їх укусів, зокрема, від укусів собак. Що потрібно робити власникам тварин, щоб їх улюбленці не загрожували життю і здоров’ю громадян, і яка роль у цьому влади?

- Спершу слід сказати, що громадян кусають як тварини, які мають власників, так і безпритульні тварини. Для того, щоб обмежити число укусів, треба зменшити чисельність безпритульних тварин. І не лише шляхом відлову і знищення, а й шляхом співпраці з притулками, а також стерилізацією тварин.
Що ж до тих тварин, які мають господарів, то потрібно проводити роз’яснювально-інформаційну роботу з їхніми власниками. Це можна робити двома методами: адміністративним  (тобто повинна бути служба, яка би могла проводити роз’яснювальну роботу і яка була би державною, або ж належала органу місцевого самоврядування) та через ЗМІ, зокрема, теле- і радіопрограми.
Крім того, власники тварин можуть навчати і дресирувати своїх тварин. Господарі повинні вигулювати своїх улюбленців з почуттям відповідальності, щоб не сталося нещасного випадку.

- Що дає новий Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»?

- Цей закон регламентує процес створення притулків для тварин. Але, на жаль, він не зобов’язує органи місцевого самоврядування це робити. Тобто при гуманності міського голови, депутатів міської ради вони можуть посилатися на цей закон для пошуку коштів для вирішення проблем з безпритульними тваринами та створення притулків для них.


Розмовляла Ірина Курій, «Гал-info»

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ