Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська діаспора в Росії вболіває за Майдан серцем: виходити на пікети - небезпечно

Уся українська діаспора з хвилюванням спостерігає за Майданом. Не бажаючи залишатись осторонь, деякі закордонні українці приїздять на барикади революції, щоби стояти пліч-о-пліч зі своїм народом. Так сталося і з Тетяною Казаковою – львів’янкою, яка ось уже 15 років мешкає в Санкт-Петербурзі: ще наприкінці листопада дівчина приїхала підтримати Майдан, тут вона планує зустріти Новий рік.

Львів’янка не полишає вболівати за Україну, навіть живучи в Росії. Вона є арт-менеджером петербурзького етно-ска-панк гурту «SVОБОДА» (більшість композицій виконують українською мовою), також входитьдо координаційної Ради Українського Молодіжного Форуму Росії. Тепер серед задумів дівчини – міжнародна фотовиставка про Майдан.

Гал-інфо зустрілося з Тетяною Казаковою у Львові, дівчина розповіла нам про свою проукраїнську діяльність в Росії, про те, як сприймають нашу революцію росіяни та про «майданізацію» свідомості українців.

Приїхала на Майдан, бо так веліло серце

Спершу збиралася їхати до Відня і навіть мала вже на руках квиток: Товариство української молоді Австрії (ТУМА) проводило там тренінг з розробки молодіжних проектівдля української діаспори з 7 країн світу. Однак коли почула про протести в Україні, поміняла квиток і прибула сюди. Чому? Так мені веліло серце, і я вирішила: треба їхати.

Коли писала смс своїм колегам з Петербурга про те, що я на Майдані, чесно кажучи, вони трохи переживали, але підтримували, відписуючи : «Тримайтеся. Ми з вами». Власне, до кола моїх знайомих входять мислячі люди, які отримують різну інформацію, але самостійно її аналізують.

Протягом місяця була на Майдані тричі (всього провела там два тижні), збираюся зустріти на київській площі і Новий рік. Колинаприкінці листопада їхала потягом зі Львова до Києва вперше,то весь мій вагон був переповнений: всі прямували на Майдан. Двом дівчатам, з якими я була в плацкарті, навіть довелося спати на верхній поличці вдвох (сміється).

Кияни залишали номери своїх телефонів, щоби люди до них приходили помитися чи переночувати

Найбільше на Майдані Незалежності вразили люди – їхня простота, щирість, готовність допомагати один одному. До речі, не помітила там жодної ворожнечі між Західною та Східною Україною, це протистояння є більш надуманим.

Бачила, як кияни приходили в КМДА і залишали там номери своїх телефонів, щоби люди, які не мали де митися, спати, або ж у них не було грошей на дорогу додому, зверталися до них.

Ночувала на Майдані я лише один раз, а так, мешкала у своїх київських колег. Втім, маю знайомих львів’ян, які чергувалися: одні стояли з 10. 00 до 22.00, а потім йшли відпочивати та відсипатися, інші – з 22.00 і знову ж таки до 10.00.

Спілкувалася з людьми, які запевняли що стоятимуть до кінця, що в разі чогось згадають про криївки і все таке…Тому якось віриться, що матимемо інше життя, що наша Україна врешті буде вільною!

Російське ТБ показує нібито все проплатили американці

Сама я дізналася про Майдан з Інтернету, бо дивитися російське телебачення – це просто жах. Робиться дуже прикро, коли вони кажуть, мовляв, на Майдані зібралися «гопники» із Західної України. В основному показують, нібито профінансована американцями опозиція підкуповує стояння народу на площі. Мені сподобався плакат одного з київських активістів, який розвіює міф про проплаченість: «Ми стоїмо на Майдані за гроші, за СВОЇ гроші».

Росіяни-демократи признавалися, що по-білому заздрять українській революції

Демократичні росіяни мені казали, що українці є більш вільними, що вони «по-білому» заздрять нам, бо в Росії люди не можуть так піднятися, як це зробили українці.

Загалом в Російській Федерації до Майдану ставляться по-різному. Багатьом просто байдуже, але їх трохи розворушило підписання тієї незрозумілої угоди між обома президентами.

Що ж до української діаспори в Росії, то вона підтримує революцію більше в душі. Бо, чесно кажучи, виходити на якісь мітинги у нас є небезпечно. Варто згадати заворушення на Болотній…

Наступного року в Санкт-Петербурзі відбудеться Український молодіжний форум Росії

Український молодіжний форум Росії (УМФР) був заснований в Москві кілька років тому. Це не організація, а неформальний майданчик для всіх молодіжних організацій Росії та простих активістів, як хочуть щось зробити для розвитку українського молодіжного руху. Реєструвати поки не збираємось - теперішній формат і так дозволяє ефективно працювати.

Крім того, якщо нема організації – то і закрити нема що. Адже "Об’єднання Українців Росії" влада РФ закрила. Відтак, наші старші колеги з діаспори, маючи набагато більше досвіду, можливостей і важелівдо цього часу так і не можуть зареєструвати нову організацію – "Український конгрес Росії".

До координаційної ради УМФР входить десь 30 активістів, але загалом нас є досить багато.

Наше об’єдання вже провело три з’їзди – в Москві, м.Пушкіно (Московська обл) та Твері. В 2014 році плануємо провести його в Санкт-Петербурзі і присвятити 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Тож запрошуємо до участі всіх українців із країн СНД, щоби ми могли краще пізнати один одного, розвивали українську культуру та мову. Вже домовилися, що влітку влаштуємо у Львові табір для діаспорчан, які хочуть вивчати українську мову, ця ініціатива також належить УМРФ. Наша молодь не хоче забувати своє коріння!

Росіяни перекладають українські тексти гурту «SVОБОДА»: хочуть розуміти про що ми співаємо

Одразу наголошу, що петербурзький етно- ска-панк гурт «SVОБОДА»не має жодного стосунку до партії «SVОБОДА» (сміється). Ми займаємося музикою, а не політикою. Ось, до речі, сайтнашого колективу http://www.svobodaband.com/

Гурт «SVОБОДА» існує ось вже 7 років. Фронтменом і вокалістом є маріуполець Олександр Руденко, який і зібрав увесь колектив. Перший його склад був дуже інтернаціональним: грали музиканти з України, Іспанії, Казахстану, Данії. Через те, що Сашко вирішив повертатисяна Батьківщину, тепер «SVОБОДА» має два склади – київський та петербурзький. До новоспеченого увійшли досить відомі музиканти, зокрема, колишній «Гайдамаківський» барабанщикРуслан Оврас та тромбоніст Національного академічного духового оркестру України Сергій Полянський.

Якщо говорити про стиль, то це щось середнє між «Gogol Bordello» і «Воплями Відоплясова».Більшість текстів написані українською мовою, але є і російські. Маємо і альбом, записаний на петербурзькій студії, – 60% композицій українською, 40% – російською.

Для мене було дуже важливим, щоби про «SVОБОДА» знали і в Україні. Так, 4 роки тому на «День Незалежності з Махном» Олесь Доній запросив наш гурт як хедлайнерів фестивалю, а 5 років тому Олег Скрипка кликнув на «Рок Січ». Також гурт мав виступати на сцені київського Майдану в неділю, але, не склалося, бо Олександр Руденко захворів. Але на Майдані ще будемо, як тільки одужає наш вокаліст.

Незважаючи на те, що співаємо здебільшого українською, маємо своїх російських фанатів. Їх не так вже і багато, але все-таки вони є. Підходили якосьі зізнавались, що «гуглили» і перекладали на російську наші тексти. Люди хочутьрозуміти про що ми співаємо… Ось так потроху і залучаємо молодь до української культури.

Наступного року відкриють міжнародну фотовиставку про Майдан

Наступного року планую організувати міжнародну фотовиставку «Мирний Майдан за волю України». Тепер відбираю світлини, бо хочу робити це на серйозному професійному рівні. Раніше працювала фотомоделлю з відомими фотографами, тепер займаюсь просуванням на міжнародний рівень одного молодого українського фотографа Дмитра Собокара, тому дещо таки в цьому всьому тямлю.

Не збираємось давати цією виставкою оцінку подіям, це будуть незалежні фоторепортажі. Зокрема, покажемо кадри з побоїща на Майдані, мирних мітингувальників, металічну ялинку,можливо, і Антимайдан.

Наразі шукаємо спонсорів, які б допомогли профінансувати роздрук фотографій та транспортувати виставку до різних країн. Так, за роздрук однієї фотографії дешевше ніж 30 євро не знайти, в Києві це обійдеться ще дорожче. Відтак, оскільки виставка матиме близько 50 світлин, на них знадобиться десь 1,5 тис. євро.

До участі у цьому заході вже звертались фотомайстри з України, Польщі, Білорусі, Росії. Відкриття виставки плануємо зробити в Києві, далі рушимо до Австрії, Німеччини, Грузії, Польщі, можливо, Канади. Не знаю, чи матимемо змогу презентувати цю виставку в Росії. Не впевнена, що нас там чекають…

Підготувала Соломія Головіна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ