Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

В очікуванні кубкового дербі

У середу о 15.00 на полі львівського стадіону СКА розпочнеться поєдинок 1/16 фіналу розіграшу Кубка України з футболу, в якому ФК „Львів” поміряється силами з „Карпатами”. У шанувальників футболу Львівщини цей матч викликає неабиякий інтерес, адже дербі, а тим паче кубкове, – це завжди цікаво. Немає нічого дивного в тому, що фаворитом у цій зустрічі практично всі вважають „Карпати”. Погоджується з цим і головний тренер ФК „Львів” Богдан Бандура. Проте у розмові з кореспондентами „Гал-іnfо” він відзначив, що його підопічні найсерйознішим чином готуються до очного кубкового протистояння із земляками і зроблять усе можливе, аби вибороти путівку до 1/8 фіналу.

– Як відомо, „Карпати” пропонували зіграти цей матч на стадіоні „Україна”. Однак керівництво ФК “Львів” врешті-решт вирішило грати все ж на полі значно менш комфортабельного стадіону СКА. Яка причина такого рішення?

– Перш за все хочу сказати, що це питання обговорювалося не лише керівництвом клубу, а й тренерами та гравцями команди.  А причин того, що все ж вирішили грати на СКА, є дві. Перша - якби ми дали згоду грати на стадіоні “Україна”, то самовільно з господарів, хоч і номінальних, перетворились би на гостей. Адже напевне ні для кого не секрет, що більшість уболівальників, які прийдуть на цей матч, підтримуватимуть “Карпати”. Та й сам газон стадіону СКА, хоч ми і провели на ньому лише п’ять поєдинків, нашим гравцям знайомий значно краще, ніж на “Україні”. А друга причина полягає в такому: наразі у Львові з усіх футбольних арен лише стадіон “Україна” більш-менш відповідає вимогам сьогодення. ФК “Львів” свої матчі проводить на стадіоні СКА, який знаходиться у жалюгідному стані. Наш клуб робить усе можливе, аби хоч якось виправити ситуацію. Зокрема, лише в ремонт роздягалень вкладено понад 100 тисяч гривень. Матч ФК “Львів” – “Карпати” викликає великий інтерес, а тому спеціально до нього готується і стадіон. Тож принаймні хоч щось на ньому зміниться на краще. Та й кошти, зібрані від реалізації квитків, вартість яких 5 – 10 гривень, також підуть на ремонт стадіону.

– А як відреагували гравці, тренери та керівництво ФК “Львів” на результати жеребкування 1/16 фіналу Кубка України, коли дізналися, що на них очікує зустріч із земляками?

– Можу здатися нескромним, але, на мою думку, зустріч двох клубів Львова повинна стати родзинкою 1/16 фіналу Кубка України. Зрозуміло, що такий жереб не міг нікого в ФК „Львів”  залишити байдужим, адже не так часто в Кубку випадає зустрітися із земляками. Дербі, а тим більше кубкове, – це, напевне, дуже цікаво. Проте не можу не додати, що такий жереб для ФК “Львів” має один, але дуже вагомий мінус –  одержавши в суперники футболістів “Карпат”, наша команда фактично втратила перевагу свого поля, яку матимуть на цій стадії престижного турніру інші клуби першої та другої ліг. Адже на відміну від них, ФК “Львів” господарем буде лише номінально. А наскільки ефективно можна  використати перевагу свого поля в кубкових баталіях, минулої осені всім наочно продемонстрували ті ж “Карпати”. Знаю, що довкола цього матчу неабиякий ажіотаж серед львівських вболівальників, а тому не сумніваюся, що пройде він за присутності доволі значної глядацької аудиторії. До речі, телеканал УТ-1 планував пряму трансляцію цього поєдинку, але з певних, незалежних від нас причин її, на жаль, не буде.

– Яке значення надають у ФК “Львів” цьому поєдинку і яке завдання ставиться перед гравцями? 

– ФК “Львів”, хоч і став правонаступником стрийського “Газовика-Скала” у першій лізі, функціонує лише кілька місяців. А тому матч проти “Карпат” – це для нас можливість не лише перевірити боєздатність команди у зустрічі із суперником, вищим за рангом (тим паче, в офіційному матчі така нагода випадає не часто), а й хороший привід повідомити про своє існування шанувальникам футболу нашого регіону. Бо цілком ймовірно, що наразі є ще такі, хто не чув про створення у Львові ще однієї футбольної команди майстрів. Наше головне завдання в цій зустрічі – показати все, на що ми здатні на нинішній день, і постаратися потішити вболівальників цікавою та змістовною грою. Проте ніхто не знімає з нас і завдання  обіграти “Карпати” і пройти до наступної стадії змагань. Так що маємо намір не лише гідно протистояти команді вищої ліги, а й продовжити боротьбу за почесний трофей.

–  А які завдання стоять перед ФК „Львів” на перспективу загалом та на нинішній сезон зокрема?

– Керівництво ФК „Львів” на чолі з президентом Іваном Кіндзерським прагне створити професійний футбольний клуб з розвинутою інфраструктурою належного рівня, до якої будуть входити стадіон, тренувальна база та своя школа, у котрій готуватиметься молода зміна. Зрозуміло, що на вирішення таких широкомасштабних завдань необхідно чимало часу та коштів. У перспективі, якщо все піде за планом, хочемо вибороти місце у вищій лізі. А на нинішній сезон, точніше на першу його половину, перед нами стоїть завдання щонайменше закріпитися в десятці найкращих команд першої ліги. А завдання на друге коло залежатимуть від двох чинників: по-перше, яким буде відставання від лідерів, а по-друге, наскільки нам вдасться зміцнити склад за час зимової перерви.

–  У Вас наразі серйозні кадрові проблеми?

– Як я вже казав, ФК „Львів” існує лише з 1 липня нинішнього року. А тому команду для участі в першості України ми формували в пожежному порядку. Зрозуміло, що всіх, кого ми хотіли бачити в нашій команді, запросити не вдалося. Буду відвертим, у нас є проблеми в усіх ланках. Так що взимку у нас напевне будуть значні зміни. А селекційною роботою ми починаємо займатися вже зараз. При цьому хочу зауважити, що команду ми будемо формувати на перспективу, а тому орієнтуватися будемо на молодь і перш за все на вихованців футбольних шкіл нашого регіону.

– Які, на Вашу думку, сильні та слабкі сторони “Карпат” і ФК “Львів”?

– Звичайно, кожна команда має свої плюси і мінуси. І “Карпати” та ФК „Львів” не є винятком. Буду відвертим, плюсів у нинішніх “Карпат”, незважаючи на прикру поразку в суботньому матчі з „Ворсклою”, значно більше, ніж мінусів, але вони все ж є і я їх бачу. А питання полягає лише в тому, чи вдасться моїм підопічним скористатися промахами суперника і втілити в життя план на гру. Найбільша ж перевага “Карпат” у зіграності. Адже в нинішньому складі із незначними змінами команда грає вже третій рік і з кожним сезоном додає обертів. Ми ж як футбольний клуб, як я вже казав, взагалі існуємо лише третій місяць. Напевне, цим одним все сказано. До того ж у нас значно коротша лава запасних та й рівень виконавців дещо нижчий. Не можна забувати й про те, що “Карпати” перед кубковим матчем після поєдинку чемпіонату мають на один день відпочинку більше, ніж ФК “Львів”, а при такому щільному графіку ігор це доволі суттєво. Тому багато що залежатиме від того, чи вдасться нам повністю відновитися після повернення з Києва. Та як би там не було, наші футболісти налаштовуються на серйозну боротьбу, а я як тренер вірю в свою команду і хоча чудово розумію, що нам буде дуже важко, сподіваюся на позитивний результат. Але ще раз наголошую – головне для нас показати змістовний футбол і разом з „Карпатами” потішити вболівальників видовищною грою.

– Якщо можна більш детально: за рахунок чого ФК “Львів” сподівається обіграти “Карпати”?

– Певною мірою ми розраховуємо, що “Карпати” нас недооцінять як суперника. А от мені налаштовувати команду на цей поєдинок взагалі не потрібно, хлопці горять бажанням проявити себе з якнайкращого боку. Щобільше, напевне навіть за умови, коли б ми сказали футболістам, ніби цей матч не є для нас важливим, то вони все одно б налаштовувалися на нього якомога ретельніше. Адже ж більшість гравців ФК “Львів” у тій чи іншій мірі мали свого часу відношення до “Карпат”.  Багато що також залежатиме від того, наскільки нам вдасться дотримуватися ігрової дисципліни упродовж усього ігрового часу. А ще б мені дуже не хотілося, аби справа дійшла до додаткового часу.  

 

Розмовляли Володимир Дупнак та Андрій Орфін

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ