Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Весна поки що не перемогла… або Як Тимошенко програла битву за тарифи у Львові

Юлія Тимошенко програла війну із львівськими тарифами… Принаймні перший її раунд, бо, як заявила лідерка БЮТ, вона не заспокоїться, поки не знизить львів’янам тарифи на тепло та гарячу воду на 15%.
 22 лютого вся увага львівської громадськості була прикута до Львівської міської ради, де міський голова, голова Львівської ОДА, а також низка загальноукраїнських політичних лідерів обговорювали проблему тарифів на теплопостачання для нашого міста. Все інше на цей час у Львові завмерло і, здавалося, що окрім Ратуші, ніде більше нічого не відбувається… Місто насторожилося в очікуванні політичної розв’язки зовсім неполітичної проблеми. А під міськрадою навіть організувався мінімайдан, де лунали пісні часів Помаранчевої революції. Однак ті сподівання, які покладали на візит Тимошенко учасники мітингу, зокрема, що стосується зменшення тарифів, політик не виправдала. Харизми Юлії Володимирівни не вистачило, щоб змусити депутатський корпус міськради та самого Андрія Садового знизити для Львова тарифи.
Майже сім годин продискутували відомі політики в „святая святих” Львівської міської ради — захристії кабінету міського голови — і так ні про що конкретне і не домовилися. Щоправда, підписали спільну заяву до Верховної Ради, в якій закликали парламент прийняти зміни до Держбюджету щодо дотації місцевим бюджетам у зв’язку з підняттям тарифів, а також ініціювали засідання РНБО з цього питання.
Рівно о 10.00 без жодного запізнення розпочалася сесія Львівської міської ради. Почали із звичної процедури — депутатських запитів, які, до речі, зовсім не стосувалися тарифів на тепло, внесення змін до порядку денного та його затвердження. Близько 11.00 до Львова почали з’їжджатися загальнонаціональні лідери, яких запросив Садовий допомогти місту вирішити проблему із тарифами та теплоенергію. Першими прибули лідери УНП Юрій Костенко та ВО „Свобода” Олег Тягнибок, голова ГП „Пора” Євген Золотарьов та член політради цієї партії Владислав Каськів. О 12-й ранку мер запросив їх  до свого кабінету і розпочалася нарада. Трохи згодом до поважної компанії приєднався голова фракції блоку „Наша Україна” В’ячеслав Кириленко та голова Львівської ОДА Петро Олійник. А приблизно через півгодини після початку наради Андрій Садовий, як ошпарений, вибіг зі свого кабінету і повернувся вже разом із Юлією Тимошенко. Як завжди ефектна, Юлія Володимирівна в гарному гуморі попрямувала до кабінету міського голови, тримаючи у руках великий букет рожевих троянд – їх вона отримала особисто від мера. Здавалося б, нічого не віщувало проблем – за годину, максимум півтори нарада мала б закінчитися, депутати повинні були б швидко прийняти ухвалу про зниження тарифів, а Кириленко і Тимошенко планували провести брифінги для журналістів і до підвечірку покинути Львів. Однак переговори суттєво затягнулися, поламавши політикам всі їхні плани.
Майже сім годин поспіль вони то виходили з кабінету міського голови, то туди поверталися, то кликали до себе голів депутатських фракцій міської ради, то просили їх покинути нараду – і так безперестанку. Не покидала кабінет мера лише Юлія Володимирівна. Довга нарада майже без участі міських обранців дала свої плоди – збунтувалися фракції ВО „Свобода” та „Пори” у Львівській міській раді, голови яких заявили журналістам, що не дадуть „київським”, маючи на увазі лідерку БЮТ, заправляти у Львові, а лідер УНП Юрій Костенко взагалі покинув нараду за кілька годин до її закінчення, бо не хотів продовжувати „безглузду і неконструктивну дискусію”.
Загалом же ситуація в кабінеті міського голови в цей час нагадувала важкий іспит в університеті чи школі. Як студенти запитують один в одного, як склав та що питали, так і журналісти, які з самого ранку «полювали» на ексклюзиви, як коршуни накидались на кожного, хто виходив з мерського кабінету. У відповідь же чули: „Дискусії, дискусії, дискусії”, „Ще півгодини”, „Ще як мінімум годину, ідіть поїжте”, „Ще нічого не вирішили”, „Будемо радитися до ночі”…
Рішення політиків з нетерпінням чекали і депутати міської ради, які з 12-ї до 18.00 зробили собі перерву. Народні обранці, звичайно ж, протестували, обурювалися і навіть гнівалися, що за них все вирішують, але сесії не розпустили. Щоб зробити депутатам приємне, дещо скоротити час очікування та, мабуть, прищепити любов до прекрасного, в сесійному залі навіть почали показувати світлове шоу Герта Хофа та фотографії з львівськими пейзажами. Однак о 18.00 народні обранці далі продовжили сесію і вирішили сидіти в Ратуші до тих пір, поки не розглянуть всі понад 60 питань порядку денного. Тільки-но місцеві депутати взялися за тарифи, як до народу нарешті вийшли політики. Попри те, що вони запевняли, що довга нарада в кабінеті міського голови стосувалася виключно тарифів, у кулуарах мерії активно ширились розмови про те, що Юлія Володимирівна поставила ультиматум „Нашій Україні” – мовляв, об’єднання між НУ та БЮТ, про яке, нагадаємо, вже встигли домовитися Балога та Тимошенко, відбудеться лише в тому випадку, якщо „Наша Україна” підтримає зниження тарифів на тепло та підігрів гарячої води на 15%. Зрештою, навіть голова ЛОО НСНУ, керівник Львівщини Петро Олійник, виступаючи перед депутатами, закликав міську раду підтримати ініціативу БЮТу. Найактивнішим поширювачем таких чуток став депутат від ГП „Пора” у Львівській міській раді Маркіян Іващишин, який, звертаючись до політиків, запитав: „Панове, невже ціна вашого єднання становить 12 гривень за гігакалорію?” Слова Іващишина викликали овації залу, причому аплодували як депутати-тимошенківці, так і члени „Нашої України”.
Поряд з тим, як засвідчило голосування в міській раді, заклики Тимошенко, які мали підтримку в „Нашій Україні” в особі Петра Олійника, міську раду не переконали і „НУ”, на яку так сподівався БЮТ, на зниження тарифів за сценарієм Тимошенко не пішла. Натомість міська рада проголосувала за відміну з нового опалювального сезону двоставкового тарифу на тепло і повернення сезонного тарифу, а не за зменшення тарифу на теплопостачання на 15% з першого лютого, та на стільки ж тарифу на підігрів гарячої води з першого березня, як пропонував БЮТ. Отож, можна констатувати, що приїзд Юлії Тимошенко до Львова повністю провалився. Для Юлії Володимирівни це був удар нижче пояса, адже у всіх містах, в яких вона побувала, політик добивалася свого і в очах народу, була як мінімум захисником всіх ображених і знедолених, в той час як у Львові показала неспроможність довести справу до кінця. Очевидно, вчора був день не Юлії Володимирівни і навіть природа пішла проти неї… Під вечір у місті почався сильний снігопад і весна «накрилась» опадами вперемішку з болотом…
Водночас, як переконана лідер БЮТ, у Львові програла не вона, а львів’яни. Саме тому говорити про завершення благородної місії Юлії Володимирівни в столиці Галичини зарано. Від’їжджаючи зі Львова, Тимошенко пообіцяла, що повертатиметься сюди до тих пір, поки тарифи на тепло та гарячу воду у нашому місті не знизять.
 
Оксана ЛАБОЙКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ