Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від бізнесмена зі Львова в Міністерстві оборони вимагали "відкат"- 5 грн за кожного солдата

Сьогодні зранку, 14 січня львівський бізнесмен Дмитро Щербан намагався прикувати себе наручниками до дверей Верховної Ради. Проте охорона та міліція завадили цій спробі. Д. Щербан хотів звернути увагу народних депутатів до своєї проблеми, але поділився із нею із журналістами.

 

На думку Дмитра Щербана, Віктор Ющенко прикриває вірних йому чиновників, які збирають гроші на виборчу кампанію. Гарант законності і пальцем не поворухнув, щоб захистити підприємця, який голосував за нього на минулих виборах.

 

Фірма львівського бізнесмена Дмитра Щербана «Ганна-Марія» у 2007 році виграла тендер на надання послуг з харчування військовослужбовців військових частин у Львівській, Івано-Франківській та Волинській областей. Перед успішним підприємцем, який власноруч створив і керував відомим рестораном «Колиба» біля Львова постало непросте завдання — вчасно і якісно нагодувати 6 300 військовослужбовців, розташованих у 46 військових частинах.

 

«Але коли ми прийшли у військові частини, то побачили, що всі їдальні були в жахливому стані, навіть щурі бігали. Хоча це і не передбачено угодами про надання послуг з харчування військовослужбовців, ми почали за власний кошт ремонтувати приміщення: білити, фарбувати, навіть елементарне — треба було відмити підлогу від багаторічного шару бруду», — розповідає Дмитро Щербан. Він демонструє фотографії не ремонтованих по 30-40 років їдалень військових частин: «Подивіться, у господарів свині у кращих приміщеннях утримувались, ніж харчувались наші солдати». Для забезпечення безперебійного харчування та дотримання санітарних умов Дмитро Щербан закупив 10 автомобілів та майже 40 холодильників, забезпечив їдальні гарячою водою та посудом, до роботи було залучено більш ніж 700 працівників.

 

Але все змінилось з приходом на посаду нового міністра оборони Юрія Єханурова. Василь Бартків, колишній депутат від Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна», а нині директор Департаменту державних закупівель та ресурсного забезпечення Міноборони, запропонував Дмитру Щербану: «Хочеш і далі працювати з нами — плати». З тих грошей, які виділяються на харчування, треба було віддати «відкату» з розрахунку 5 гривень з кожного солдата в день. 6,3 тис. солдатів — це 6,3 тис. доларів щодня, або ж 2,3 млн. доларів за рік — чималенька сума. Чиновники Міноборони заявили прямо: ці кошти потрібні на президентські вибори. До речі, на харчування одного солдата в день тоді виділялось з держбюджету 22 грн. Тобто, Дмитру Щербану прямо запропонували вкрасти у солдатів чверть денного раціону харчування, який і так далеко не розкішний.

 

«Я відмовився, тому що не можу красти з тарілок солдатів», — розповідає підприємець.

 

Після відмови Міноборони перестало сплачувати за послуги харчування солдат. Але у Дмитра Щербана на руках був договір, який треба було виконувати, а в казармах — 6,3 тис. військовослужбовців, яких треба було нагодувати 3 рази на день. Для того, щоб виконати свою частину договору та сплачувати зарплату своїм робітникам, Дмитро Щербан брав кредити в банках. Одночасно керівництво Міноборони почало складати фіктивні акти про начебто допущені порушення при наданні послуг.

 

У вересні минулого року, так і не сплативши борги, Міноборони розірвало договір з компанію Дмитра Щербана та буквально виштовхало його з військових частин. «У військових частинах залишилось наше обладнання та автомобілі», розповідає Дмитро Щербан. Місце ж підприємця зараз зайняла компанія, співвласниками якої є родичі вищезгаданого Василя Бартківа та Михайла Полянчича — депутата Верховної Ради від НУНС.

 

В результаті несплати боргів військовими фірма «Ганна-Марія» опинилась на межі банкрутства, і хоча Дмитро Щербан має на руках судові рішення про виплату Міністерством оборони боргів його компанії, гроші не повертаються. До речі, Контрольно-ревізійне управління, яке перевіряло правильність використання державних коштів підприємцем, не знайшло жодних порушень. Але зловмисників, які обкрадають солдатів, це мало хвилює.

 

Дмитро Щербан неодноразово звертався за допомогою і до Президента Ющенка, бо ж він не тільки голосував за нинішнього гаранта законності на минулих виборах, але й підтримував Майдан, висилаючи до Києва теплі куртки та ковдри. Але відповіді на скарги на чиновників Міністерства оборони були короткі: «ваше звернення надіслало до Міністерства оборони України, яке поінформує Вас про прийняті рішення».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ