Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Віра Лясковська: Трьох чиновників буде покарано, а інші будуть боятися. А без цього нічого не зміниться

Нещодавно Львівська міська рада прийняла звернення, адресоване Генеральному прокурору України, Секретарю РНБО, Вищій раді юстиції та Раді суддів України з проханням адекватно відреагувати на спробу СП «Західна нафтова група» та причетних до неї структур, використовуючи підробку документів, заволодіти 350 га лісів під забудову та 15-ма земельними ділянками на теренах Львова під будівництво АЗС. Про корупцію у львівській владі і методи боротьби з нею «Гал-info» вирішило поспілкуватися з головою депутатської комісії з природокористування, охорони довкілля та благоустрою Вірою Лясковською.
– Скільки справ «веде» зараз Ваша комісія, в якому вони стані?
 
– Основна справа у нас – це Брюховицькі ліси. Брюховичі – це все ліси 1 групи – унікальні ліси з буків та дубів, і якраз вони стали об‘єктом захоплення злочинцями. Найбільша справа лісів у Брюховичах, по якій на сьогоднішній момент немає жодного вердикту суду, стосовно 328 га. По ній вже пройшли всі терміни, і СП «Західна нафтова група» не ризикнула подавати у Вищий адміністративний суд, тож рішення Апеляційного господарського суду у Львівській області залишилося без оскарження. Тобто 28 га лісопаркової зони ми, можна сказати, повернули.
Далі. Є справи, які стосуються незаконного вилучення приватними фірмами «Новобуддизайн» та «Буддизайн» 20-ти гектарів курортної зони лісопарку Брюховицького масиву (біля кардіологічного центру). Ще до сьогодні ця справа не завершена, і, не зважаючи на те, що була ухвала Верховного Суду, який відмовив цим фірмам у позові, і він оскарженню не підлягає, вони знайшли вихід на Вищий адміністративний суд – вже три місяці документи по цій справі лежать в Києві, і просування по справі немає. Зараз ми домоглися того, що прокуратура буде звертатися в суд, щоб повернули документи.
Далі – справа щодо незаконного захоплення 32 гектарів Брюховицького лісопарку та 328 га Брюховицького лісу. Кооператив «Ремонт» захопив цю землю для того, щоб побудувати там котеджне містечко на підставі сфальсифікованої ухвали Львівської міськради та інших документів.
За всіма цими справами проходить одне угруповання, яке використовує такі засоби, як підроблення, крадіжка документів, підроблення підписів навіть людей, що померли. Вони нічим не гребують, їх цікавлять лише гроші.
 
– Якщо говорити цифрами, то скільки справ за останній час розглядала комісія і скільки вдалося розплутати?
 
– Якщо взяти весь обсяг, тобто і ті справи, що йдуть через Мукачівський районний суд, Верховний Суд та інші суди, то за 2005 рік, 2006-й та 2007 роки було більше 30 справ. Сьогодні невирішеними залишилася зокрема справа будівництва СП «Західна нафтова група» АЗС на захопленій землі. Ця справа іде по кількох напрямках. Є вимоги від СП «Західна нафтова група» і зустрічні позови від міськради, адже ця фірма вимагає, щоб ми дали дозвіл на будівництво АЗС. Та є ще кримінальні справи, про які я не можу говорити через таємницю слідства, але можу сказати, що таких є три.
 
– При чому тут Мукачівський суд?
 
– До Львова приходить рішення до виконання Мукачівського районного суду з тим, щоб надати земельні ділянки, що були викуплені чи здані в підряд «Буддизайну». І заново розпочинається процес — підключається прокуратура, депутатський корпус і йде оскарження.         
 
– Які із зазначених справ ви програли?
 
– Слава Богу, таких мало. Ті справи, участь у розв‘язанні яких беруть депутати та ЗМІ, ми фактично виграємо. Наразі ми не виграли лише однієї справи, яка ще досі є у провадженні. Щодо тих, що перебувають на розгляді Вищого адміністративного суду, то я вже знаю, на якому рівні Верховний суд розглядає справи, – я спілкувалася особисто з суддями, що брали участь в судовому засіданні, і знаю, що ВС категорично проти передачі у власність «Новобуддизайну» та «Буддизайну» землі.
 
– Як вдається боротися з корупцією у Львівській міській раді та інших органах влади? Чи не вважаєте Ви раптом, що чиновники ЛМР святі, а підписи їхні підробляють злодії?
 
– Ні, святими я їх зовсім не вважаю, і власне боротьбою з ними ми і займаємося. Все-таки у державних установах формуються всі документи та дозволи, а чиновники їх підписують. Тому у нас величезні претензії насамперед не до бізнесмена, який приїхав до Львова і хоче собі щось придбати, а до тих чиновників, які зокрема працюють у міських та обласних правліннях земельних ресурсів, в обласній та міській раді.
Претензій до них багато. Скажімо, як можна було викрасти документи по справі будівництва СП «Західна нафтова група» АЗС з нашого архіву на другий день після того, коли я прийшла до Зеновія Сірика і сказала йому: беріть документи, робіть копії, завіряйте та ховайте їх по трьох різних сейфах. Проте минула ніч, і п‘ять пачок документів було викрадено з архіву. Хіба це могло би відбутися, якби тут не попрацювала людина, яка співпрацювала з тими бандитами? Звичайно, ні.
Далі – допитуємо як свідка Ігоря Базарника: яким чином він підписав акт купівлі- продажу між ПП «Галицькі страви» та «Західною нафтовою групою»? Він порядна людина, і я вважаю, що він не міг цього підписати. А він мені на це відповідає: «А що я можу знати? Мені, коли Лозинський був на лікарняному, приносять на підпис стопку документів. Приносять наші працівники з управління природних ресурсів, і я їх підписую». Він не пам‘ятає, хто саме йому їх приніс (і це не дивно) – чи Войналович, чи хтось інший. Ті, хто приносив, – або вони не знали, що принесли, а їм документи підсунув Солярчук, або той хто приносив, навпаки, добре знав, що робить.
Ще був випадок, коли ми приймали ухвалу по затвердженню меж Брюховицьких лісів. Таку ухвалу нам порадили ухвалити експерти, бо були лише постанови та акти Верховної Ради та Кабміну. Коли ми підготували цю ухвалу і вже через півгодини мала початися сесія, на якій ми збиралися її ухвалити, то Войналович став з цією ухвалою та переконував секретаря ЛМР Володимира Квурта її не підписувати.
 
– Якщо взяти час з 2005 року, то Ви можете назвати прізвище хоча б одного чиновника, що був звільнений за корупцію?
 
– Жодного не знаю, щоб звільнили за корупцію, і ви не знаєте. Тому сьогодні ми ставимо питання перед незаангажованою у львівських справах інспекцією (Державний інспекційний контроль), яка приїхала з Києва, єдине – що корумповані чиновники не повинні працювати. Подивіться, чому до цього часу працює землевпорядником в Жовківському районі Зубчик, якого, як мені кажуть, понизили лише на один ранг, котрий сфальсифікував всю статистичну документацію – він подав звітність, збільшивши територію сільради Брюхович на 328 га за рахунок зменшення території інших сіл. Тобто він зробив так, що в районі загальна площа території залишається. На суді від юриста опонентів я дізналася, що Брюховицька сільрада має вже не 1551 га, а 1879 га. Я дивлюся, а загальна площа незмінна, тож ми негайно звернулися в прокуратуру, в обласне управління земельних ресурсів, і начальник управління земельних ресурсів Пшевлоцький тут же міняє звітність, і через 4 місяці її повертають на таку, як була до цього. Нехай Зубчик скаже, хто його примусив і за які гроші це зробити?
Мені цікаво, чому до сих пір управління внутрішніх справ не допитало Зубчика, хто його змусив сфальсифікувати статистику і чому він і надалі працює на своєму місці? Ми вимагаємо звільнити за корупцію чиновників державних установ, бо вони завдають громаді міста збитки, які вираховуються не в один мільйон доларів.
 
– Чия ж це має бути воля, щоб бандити обласного масштабу сиділи у тюрмах?
 
– Воля має бути, по-перше, у самих начальників управлінь. Крім того, це, безумовно, має бути воля силових відомств – міліції та прокуратури, які повинні ініціювати звільнення та притягнення до відповідальності тих людей. Три чиновники буде покарано, тоді решта буде боятися, а без цього нічого не зміниться.  
 
Розмовляв Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ