Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Найпоширеніші питання про канцерогенність червоного м'яса і м'ясної продукції

Інформація про віднесення червоного м'яса до групи ймовірно канцерогенних та м'ясної продукції до канцерогенних для людини продуктів мала широкий резонанс. Тому у жовтні ВООЗ опублікувала на своєму сайті низку питань та відповідей на цю тему. Агентство ВООЗ, що займається проблемою раку – МАВР (Міжнародне агентство з вивчення раку) – оцінило канцерогенний вплив вживання червоного м'яса і м'ясної продукції.

1. Що називають червоним м'ясом?

Червоне м'ясо – усі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

2. Що називають м'ясною продукцією?

М'ясна продукція – це продукти з м'яса, отримані за допомогою обробки (засолювання, в'ялення, ферментації, копчення або інших способів консервування), спрямованої на посилення смаку або збільшення терміну зберігання. Більшість видів м'ясної продукції містять свинину і яловичину, однак м'ясні продукти можуть також містити інші види червоного м'яса, м'ясо птиці, субпродукти або побічні продукти забою, такі як кров.
До прикладів м'ясної продукції можна віднести сосиски, шинку, ковбаси, яловичу солонину, білтонг або в'ялену яловичину, а також м'ясні консерви та м'ясовмісні кулінарні вироби і соуси.

3. Чому МАВР вирішило вивчити питання про канцерогенність червоного м'яса і м'ясної продукції?

Міжнародний консультативний комітет на нараді в 2014 році рекомендував у пріоритетному порядку провести оцінку канцерогенності червоного м'яса і м'ясної продукції в рамках програми монографій МАВР. Ця рекомендація була зроблена на основі епідеміологічних досліджень, які вказують на те, що з регулярним вживанням в їжу червоного м'яса або м'ясної продукції може бути пов'язано невелике підвищення ризику захворювання деякими видами раку. Незважаючи на те, що цей ризик невисокий, він може становити серйозну проблему для громадської охорони здоров'я, оскільки у світі дуже багато людей вживають м'ясо, і рівень вживання м'яса зростає в країнах із низьким і середнім рівнем доходу. Незважаючи на те, що деякі організації у сфері охорони здоров'я вже рекомендують обмежити вживання м'яса, ці рекомендації, головним чином, спрямовані на скорочення ризику інших захворювань. Беручи все це до уваги, з точки зору МАВР було важливо дати авторитетний науковий висновок про рівень ризику ракових захворювань, пов'язаний із вживанням в їжу червоного м'яса і м'ясної продукції.

4. Чи залежить рівень ризику від способів приготування м'яса?

У процесі високотемпературної обробки м'яса формуються речовини, які можуть сприяти підвищенню ризику ракових захворювань, проте їх роль до кінця не вивчена.

5. Які способи приготування м'яса найбільш безпечні (наприклад, смаження, варіння, приготування на відкритому вогні або грилі)?

У процесі приготування м’яса із застосуванням високих температур або за безпосереднього контакту м'яса із полум'ям або гарячою поверхнею, як, наприклад, при смаженні на сковороді або на грилі, в більших кількостях утворюються деякі канцерогенні речовини (такі як поліциклічні ароматичні вуглеводні і гетероциклічні ароматичні аміни). Однак, на думку Робочої групи МАВР, обсяг наявних фактичних даних недостатній для відповіді на питання про те, чи впливає спосіб приготування м'яса на рівень ризику розвитку ракових захворювань.

6. Уживання в їжу сирого м'яса безпечніше?

Робоча група МАВРне володіє даними, які дозволяли б судити про вплив вживання в їжу сирого м'яса на рівень ризику розвитку онкологічних захворювань. Проте не варто забувати про інше питанні: ризик інфекційних захворювань, пов'язаний із вживанням в їжу сирого м'яса.

7. Червоне м'ясо було віднесено до Групи 2А - продуктів «ймовірно канцерогенних для людини». Що конкретно це означає?

Віднесення червоного м'яса до цієї категорії засноване на наявності обмеженого обсягу фактичних даних, отриманих за підсумками епідеміологічних досліджень, які вказують на зв'язок між вживанням у їжу червоного м'яса і розвитком колоректального раку, а також переконливих механістичних даних. Формулювання «існує обмежений обсяг фактичних даних» означає, що був відзначений позитивний зв'язок між схильністю до впливу будь-якого фактора і виникненням ракового захворювання, проте повністю виключати якесь інше пояснення (випадковість, перекручення або помилка) не можна.

8. М'ясна продукція була віднесена до Групи 1 – продуктів «канцерогенних для людини». Що це означає?

До цієї категорії ми відносимо ті фактори, про канцерогенність яких для людини у нас є «достатній обсяг фактичних даних». Іншими словами, в таких випадках ми володіємо переконливими даними про те, що той чи інший фактор є причиною ракових захворювань. Як правило, оцінка заснована на епідеміологічних дослідженнях, що вказують на розвиток ракових захворювань у людей, схильних до впливу цього чинника.
Віднесення м'ясної продукції до цієї категорії засноване на наявності достатнього обсягу фактичних даних, отриманих за матеріалами епідеміологічних досліджень, які вказують на існування причинно-наслідкового зв'язку між вживанням у їжу м'ясної продукції і розвитком колоректального раку.

9. М'ясна продукція була визнана канцерогенною для людини. Куріння тютюну і схильність до впливу азбесту також вважаються канцерогенними для людини (і теж були віднесені до Групи 1). Чи означає це, що вживання м'ясної продукції в їжу є настільки ж канцерогенним, що і куріння тютюну або схильність до впливу азбесту?

Ні, та обставина, що м'ясна продукція була віднесена до тієї ж категорії канцерогенів, що і тютюн і азбест (МАВР Група 1, канцерогенні для людини), НЕ ОЗНАЧАЄ, що всі ці речовини і продукти є однаковою мірою небезпечними. Класифікація МАВР відображає ступінь переконливості наукових даних про те, що той чи інший фактор є причиною раку, а не рівень ризику розвитку ракових захворювань, характерний для кожного з факторів.

10. Якого типу ракові захворювання пов'язані або можуть бути пов'язані з вживанням в їжу червоного м'яса?

Найбільш переконливі, хоча і обмежені фактичні дані говорять про наявність зв'язку між вживанням в їжу червоного м'яса і розвитком колоректального раку. Також є фактичні дані, що вказують на певний зв'язок із розвитком раку підшлункової залози і простати.

11. Якого типу ракові захворювання пов'язані або можуть бути пов'язані з вживанням в їжу м'ясної продукції?

Робоча група МАВР ухвалила, що вживання в їжу м'ясної продукції призводить до колоректальному раку. Також був відзначений можливий зв'язок із захворюванням на рак шлунка, проте наявні фактичні дані не дозволяють зробити певний висновок.

12. Скільки випадків захворювання раком щороку можуть бути пов'язані з вживанням в їжу м'ясної продукції та червоного м'яса?
За останніми оцінками Проекту «Глобальний тягар хвороб», незалежної науково-дослідницької організації, щороку в усьому світі близько 34000 випадків смерті від ракових захворювань пов'язані з регулярним вживанням м'ясної продукції.
Поки у нас немає доказів того, що вживання червоного м'яса є причиною раку. Тим не менш, якщо допустити наявність причинно-наслідкового зв'язку, то за оцінками Проекту «Глобальний тягар хвороб» вживання червоного м'яса можна вважати причиною 50000 випадків смерті від раку щорічно.
Ці цифри значно менші одного мільйона випадків смертей на рік від раку, викликаного курінням, 600000 випадків смертей на рік від зловживання алкоголем і понад 200000 випадків смертей від хвороб, викликаних забрудненням повітря.

13. Чи можна кількісно оцінити ризик, пов'язаний із вживанням в їжу червоного м'яса або м'ясної продукції?
У розглянутих дослідженнях було відзначено, що вживання м'ясної продукції веде до підвищення ризику розвитку ракових захворювань. За даними цих досліджень рівень ризику, як правило, підвищувався в міру збільшення вживання м'ясної продукції. За підсумками аналізу даних 10 досліджень щоденне вживання в їжу 50 г м'ясної продукції підвищує ризик розвитку колоректального раку приблизно на 18%.
Виконати кількісну оцінку ризику, пов'язаного з вживанням в їжу червоного м'яса складніше, оскільки настільки ж переконливі дані про причинно-наслідковий зв'язок між вживанням червоного м'яса і розвитком раку відсутні. Тим не менш, якщо допустити наявність причинно-наслідкового зв'язку, дані тих же досліджень вказують на те, що щоденне вживання в їжу 100 г червоного м'яса може підвищувати ризик розвитку колоректального раку приблизно на 17%.

14. Чи відрізняється рівень ризику у дітей, літнього населення, жінок або ж чоловіків?

Чи визначені категорії населення, схильні до вищого ризику?
Наявні дані не дозволяють точно заявляти, якою мірою ризику піддаються ті чи інші категорії населення.

15. Як слід чинити людям, хворим на рак товстого кишечника? Чи слід їм відмовитися від вживання червоного м'яса в їжу?

Наявні дані не дозволяють зробити висновок про рівень ризику для осіб, які вже страждають від ракового захворювання.

16. Чи повинен я відмовитися від вживання м'яса?
Відомо, що вживання в їжу м'яса має ряд позитивних наслідків для здоров'я. У багатьох країнах органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції та червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

17. Вживання якої кількості м'яса можна вважати безпечним?

Ризик зростає в міру збільшення кількості вживання м'яса, проте наявні дані не дозволяють зробити висновок про існування певного безпечного рівня вживання.

18. Чому споживання червоного м'яса і м'ясної продукції підвищує ризик розвитку ракових захворювань?

М'ясо складається з безлічі компонентів, серед яких залізо. Страви можуть також містити хімічні речовини, які утворюються в процесі обробки або приготування сирого м'яса. Так, до канцерогенних речовин, що утворюються в процесі приготування м'яса, можна віднести нітрозаміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні, які також присутні в інших продуктах харчування і в забрудненому повітрі. Відомо, що деякі з цих хімічних речовин викликають або можуть викликати ракові захворювання, проте поки до кінця незясовано, які механізми ведуть до підвищення ризику раку в результаті вживання в їжу червоного м'яса або м'ясної продукції.

19. Наскільки ризик, пов'язаний із вживанням червоного м'яса, вище або нижче ризику, пов'язаного з вживанням м'ясної продукції?

За оцінками, рівень ризику у зв'язку з вживанням і того й іншого приблизно однаковий. При цьому оцінка виконувалася на основі типової порції, яка, у випадку з м'ясною продукцією, менше. При цьому, поки не доведено, що вживання червоного м'яса є причиною раку.

20. Що рекомендує ВООЗ для профілактики ризику виникнення ракових захворювань, пов'язаного з вживанням в їжу червоного м'яса і м'ясної продукції?

МАВР - дослідна установа, яка виконує оцінку наявних фактичних даних про ракові захворювання, і тому не дає рекомендацій у сфері охорони здоров'я. За розробку рекомендацій в області харчування відповідальність несуть уряди країн і ВООЗ. Ця доповідь МАВР підкріплює рекомендацію ВООЗ від 2002 року про те, що людям, що вживають м'ясну їжу, варто обмежити споживання м'ясної продукції для зниження ризику колоректального раку. У деяких інших рекомендаціях із питань харчування також рекомендується обмежити споживання червоного м'яса або м'ясної продукції, проте ці рекомендації, головним чином, стосуються питань скорочення споживання жирів і натрію, які є факторами ризику серцево-судинних захворювань та ожиріння. Тим, кого турбує ризик захворювання раком, можна порекомендувати скоротити вживання червоного м'яса або м'ясної продукції до випуску оновлених рекомендацій, які безпосередньо стосуються канцерогенності цих продуктів.

21. Чи слід вживати тільки м'ясо птиці та рибу?

Оцінка ризику розвитку ракових захворювань в результаті вживання в їжу м'яса птиці і риби не проводилася.

22. Чи слід перейти на вегетаріанство?
Як вегетаріанський раціон, так і раціон, що містить м'ясо, мають низку переваг і недоліків. Проте в рамках даного дослідження не проводилося безпосереднє порівняння ризиків для здоров'я, до яких схильні вегетаріанці з одного боку і люди, що вживають в їжу м'ясо, з іншого боку. Виконати таке порівняння важко, оскільки крім раціону харчування між цими групами населення можуть бути й інші відмінності.

23. Чи є види червоного м'яса менш небезпечні за інші?

Є кілька досліджень, присвячених вивченню рівня ризику ракових захворювань, пов'язаного з вживанням в їжу тих чи інших видів червоного м'яса, таких як яловичина і свинина, і м'ясної продукції, наприклад, шинки або сосисок. Проте немає достатньої інформації, щоб судити про більший або менший рівень ризику у зв'язку з вживанням того чи іншого виду червоного м'яса або м'ясної продукції.

24. Чи залежить рівень ризику від способу консервування (наприклад, засолювання, низькотемпературне заморожування або опромінення)?

Деякі методи консервування можуть призводити до утворення канцерогенів (наприклад, нітрозаміни), проте в якій мірі це підвищує ризик захворювання на рак - невідомо.

25. Скільки досліджень було проаналізовано?

Робоча група МАВР розглянула більше 800 досліджень, присвячених розвитку раку в людини (у деяких дослідженнях містилася інформація про канцерогенність обох типів м'ясопродуктів). Уцілому, більше 700 епідеміологічних досліджень були присвячені червоному м'ясу, і більш 400 - м'ясної продукції.

26. Скільки експертів брали участь в оцінці?

До складу робочої групи МАВР входило 22 експерти з 10 країн.

МАВР - дослідна установа, яка аналізує фактичні дані про причини раку і не висуває рекомендацій в області охорони здоров'я. Проте монографії МАВР нерідко беруться за основу при розробці політики, інструкцій та рекомендацій на національному та міжнародному рівнях, спрямованих на скорочення ризику ракових захворювань. Уряди країн можуть врахувати нову інформацію про канцерогенність м'ясної продукції поряд із іншими ризиками та перевагами для здоров'я при оновленні рекомендацій з питань харчування.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ