Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

​Вступ до НАТО посилить Балто-Чорноморську вісь та сприятиме регіональному лідерству України - УІС

​Вступ до НАТО посилить Балто-Чорноморську вісь та сприятиме регіональному лідерству України - Українська інформаційна служба.

«Очевидно, українці будуть повністю задоволені співпрацею з НАТО лише тоді, коли в Україні запанує мир, коли буде повернено Крим і Донбас. Втім, ми маємо дякувати Альянсу за ту підтримку, яку вони нам дають.Ми не є членом НАТО, але та підтримка, яку надають країни Альянсу не члену цього блоку, є безпрецедентною. Ми маємо той рівень діалогу, що щодня посилює нас. Плюс безповоротна допомога  ( понад  1 млрд. доларів - УІС) є дуже суттєвою».

Так прокоментував Голова Правління Громадської Ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж і настрої тих громадян, які бажають більш глибоких й навіть негайних результатів від євроатлантичної інтеграції України під час семінару з євроатлантичної інтеграції в Дніпрі.

В той же час за словами заступника голова Дніпропетровської ОДА Володимира Юрченка, для області критично потрібно співпрацювати з НАТО і на підтримку Альянсу тут дуже розраховують: «В області – найбільша кількість демобілізованих по Україні – це 26 тисяч демобілізованих вояків. І хоч ми ніби й живо в мирному місті, кожного ранку чуємо вий сирен – це везуть поранених бійців в лікарню імені Мечникова. Ми завдячуємо мирним життям в Дніпрі нашим героям, і вірмо, що ті програми НАТО, які діють в рамках допомоги Україні, будуть їм дуже корисними!», - каже чиновник.

Тим часом за даними соціологічного опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, на кінець 2017 року підтримка вступу України в Альянс є рекордно високою за весь час незалежності України. Тим не менше, більше половини опитаних відчувають гострий брак інформації про НАТО. І ще одна небезпечна тенденція – понад 30% все ще виступають за нейтральний статус України: «Високий відсоток тих, хто підтримує нейтралітет – це не лише наслідок непоінформованості, це результат роботи проросійських ЗМІ. І якщо раніше такі ЗМІ «вєщалі», що Україні треба у військовому плані співпрацювати з Росією, то після війни всі як один кричать, що нейтралітет убезпечить від посилення агресії з боку РФ. На такі постулати, на жаль, часто «ведуться» й переконані патріоти України. І все – через маніпулювання цифрами, фактами, підміну понять,  до яких вдаються ЗМІ, підконтрольні кремлівській агентурі (це газета «Вєсті», канали «Інтер», «Ньюз Ван» та багато інших медіа). Маю запевнити наших патріотів – прихильників сильної і самодостатньої української держави: нейтралітет і позаблоковість нам нічого не дадуть, а ще - вступ до НАТО не суперечить балто-чорноморським ініціативам України, навпаки, посилить їх. Адже балто-чорноморське співробітництво робить східні кордони Альянсу сильнішими. Без України таке співробітництво неефективне, в той же час воно немає сенсу без членів Альянсу, таких як Польща, Литва, Латвія, Естонія, Румунія і т.д. Але жодна з цих країн зараз не захоче виходити з НАТО, щоб створювати альтернативні військові блоки. Так само й країна, яка не є членом ані ЄС, ані принаймні НАТО не може претендувати на геополітичне лідерство. І коли ми витрачаємо в умовах війни 5% ВВП на потреби оборони, то, будучи членом НАТО, витрачатимемо лише 2% і матимемо мир. Статус члена Альянсу вивільнить кошти, які позаблокова Україна мала б витрачати на оборони з необхідності, що, в свою чергу, сприятиме й економічному росту, без якого також важко замахуватися на регіональне лідерство», – вважає редактор УІС, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова, волонтер Координаційного центру допомоги учасникам АТО та їх сім’ям Сергій Пархоменко.

Солідарний в плані питання необхідності інтеграції до НАТО й народний депутат, заступник голови Проводу ГО «Вільні Люди» Сергій Висоцький: «З огляду на те, що хаос став інструментом Росії, тільки інтеграція НАТО із інститутами розвідки та політичними інститутами країн-членів зможе забезпечити необхідний рівень оборонних заходів Альянсу «, - вважає він.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ