Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

В’ячеслав Єнбаєв: У боротьбі з рейдерством, як у боксі, – кожен має бити

Упродовж останнього часу рейдерство, тобто незаконне захоплення чужих підприємств, стало злоякісною пухлиною на тілі українського бізнесу. Не оминуло воно і Львівщину. Якщо перерахувати підприємства області, щодо яких у різний час були скоєні рейдерські атаки, то передусім пригадуються ТзОВ „Галбуд”, «Львівобленерго», «Магнус» та ВАТ «Агрофірма «Провесінь». А нещодавно про спробу рейдерського захоплення заговорили і обласні газопостачальні підприємства. Про те, що таке рейдерство і як з цим явищем боротися, «Гал-info» поспілкувалось з віце-президентом Асоціації економічної безпеки, членом аналітичної групи Міжвідомчої комісії при Кабміні В’ячеславом Єнбаєвим.
– Пане Єнбаєв, то що таке рейдерство і як з ним боротися?
 
– Рейдерство – це ціла наука, і я впевнений, що незабаром по ньому писатимуться докторські дисертації. Коли на початку минулого року преса почала активно писати про факти рейдерства в Україні, власники компаній, влада, правоохоронні органи та суди опинилися в стані розгубленості. Усі спочатку почали звертатися до Президента, до Кабміну, у відповідні міністерства та відомства, але безрезультатно.
На початку серпня 2006 року до мене щодо рейдерської атаки звернувся голова правління ВАТ «Агрофірма Провесінь» Іван Півень, який навіть не уявляв, з яким явищем він стикнувся. У цьому йому не змогли зарадити навіть його друзі, екс-співробітники спецслужб... Він та топ-менеджмент агрофірми були шоковані рейдерською атакою на своє підприємство.
Мій досвід роботи в комітеті ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією тоді підказав, що ми зіткнулися з чимось досі невизначеним, що не вкладається в рамки звичайних явищ. У підприємства виникли питання: до кого воно має звернутися – до влади, до прокуратури, територіального управління ДКЦПФР, до податкової, до суду чи ще кудись. Жодна з інстанцій вирішенню проблеми не змогла зарадити, а тим часом в агрофірми кожний день почали виникати нові питання та проблеми. Вона зіткнулася з глибоко продуманою системою атаки, яка готувалася не один день.
Ознак та схем рейдерства існує сотні. І «Агрофірма «Провесінь» не єдина, яка потрапила під цю атаку, подібне відбувалося по всій Україні. Ось тоді і виникла думка, що не зважаючи на досвід роботи, всім не вистачає елементарного поняття, що ми зіткнулися з особливою формою фінансових злочинів. Для того, щоб розбиратися в рейдерстві, необхідно бути одночасно юристом, народним депутатом, держслужбовцем, прокурором, Штірліцем та суддею, журналістом та фінансистом, економістом та банківським працівником тощо.
Як доречне порівняння, можна навести бокс – керівник підприємства, навіть якщо він олігарх і має гроші та політичні зв‘язки, опиняється боксером-любителем перед боксером-профі, у котрого замовник також олігарх, який натравив майстра спорту з боксу (рейдера), і той відправляє боксера-любителя в нокдаун. У такого підприємства є два виходи: або ж самому вчитися захисту протягом довгого часу, або ж найняти майстра спорту міжнародного класу по боротьбі з рейдерством.
Щодо першого варіанту, то навчити керівників підприємств ніхто поки що не зможе, бо ніхто такого предмета не викладає. До того ж у держави на це немає грошей. З іншого боку, оскільки є попит на рейдерство, то є попит і на антирейдерство, тому підприємству краще заплатити гроші кваліфікованому антирейдеру, аніж витрачати значно більші суми та час на власні помилки, які невідомо ще й як закінчаться. Але й самим потрібно постійно вчитися.
Чому зараз ці гроші потрібно витрачати на послуги антирейдерів? А тому, що керівник підприємства та його топ-менеджмент превентивно не займалися питаннями корпоративної безпеки. Насамперед – це недооцінка активів підприємства, що дає змогу з одного боку топ-менеджменту підприємства “обдирати” міноритарних акціонерів, з іншого – підставляє підприємство під рейдерську загрозу. Наприклад, у власності підприємства є 100 га землі, а ціна однієї його акції становить всього лише 25 копійок, які рейдери скуповують по 1,5 гривні. Зрозуміло, що міноритарні акціонери будуть продавати свої акції рейдерам. 
 
– Наскільки ефективним засобом проти рейдерів є консолідація пакету акцій?
 
– Зрозуміло, що така консолідація дуже ефективна, і її треба робити насамперед. Більшість підприємств зупиняється на контрольному пакеті акцій в 60 + 1 відсоток, проте достатньо і 10 відсотків, щоби провести позачергові збори акціонерів і на них змінити керівництво компанії. Чим більше акцій буде консолідовано, тим більш захищеним буде підприємство. Але і цього недостатньо, оскільки існують “чорні схеми”. Відтак для кожного підприємства треба розробити окрему стратегію захисту. Наприклад, якщо у рейдера стратегія захоплення –100 пунктів, то у антирейдера має бути 200.
 
– 18 травня у Львові має відбутися науково-просвітницька Перша міжнародна конференція «Антирейдер-Львів-2007» на тему “Захист від недружніх поглинань”. Наскільки вона може вирішити проблеми наших підприємців?
 
– На цю конференцію ми залучили всіх найкращих спеціалістів України, Казахстану і Росії, серед яких начальник відділу контролю за діяльністю емітентів і СРО Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України Сергій Домашенко, головний редактор ІА Advisers Олександр Орфьонов, генеральний директор “СИДКОН”, голова правління Агенції комерційної безпеки Павло Петровський, народний депутат Юрій Воропаєв, інші. Підтведили приїзд антирейдери із Казахстану.
З Львівської облдержадміністрації запрошений перший заступник голови ЛОДА Валерій П‘ятак – один із найкращих економістів та організаторів у державі, до якого ми в першу чергу і звернулися з нашою ініціативою, та заступник голови Зеновій Котик – голова робочої групи з питань протидії противоправному поглинанню та захопленню підприємств у складі ЛОДА, теж дуже досвідчений та шанований фахівець.
Проте конференції таких питань не вирішують. Ми звернули увагу на досвід інших країн, де спочатку теж шукали вирішення цієї проблеми і організовували антирейдерські зустрічі, конференції на кошти громадських організацій та підприємств, на які запрошувалися представники влади, правоохоронних органів, громадських об‘єднань. Власне у ході цих заходів відбувалася ломка свідомості у найвищого керівництва держави щодо необхідності спільної координації зусиль і організації командної роботи для боротьби з рейдерством. Фактично це було схоже на боротьбу з рекетом у 90-роки минулого століття.
Представники Кабміну України, правоохоронних органів та інших інституцій взяли участь в одній з таких конференції в Росії, на яку були запрошені професійні антирейдери із різних країн, і де учасники продемонстрували схеми, які були апробовані в інших країнах, дуже успішні схеми. В Україні ця схема почала діяти з виходом у світ відповідної постанови КМУ щодо створення Міжвідомчої комісії з питань протидії противоправному поглинанню та захопленню підприємств при КМУ (далі – МВК). МВК вперше, як і в інших успішних країнах, гармонізувала взаємодію влади, правоохоронних органів та громадських об’єднань. Вперше вони стали рівноправними партнерами, а вслід за тим прийшли і реальні успіхи.
Наприклад, МВК прийняла відповідне комплексне рішення по згаданій нами «Агрофірмі «Провесень”, яке озвучив на прес-конференції 11 травня заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин. Найголовнішим було те, що атака на «Провесінь» була визнана рейдерською, і я не виключаю, що деякі судді, котрі їй сприяли, можуть зняти свої мантії. Це можна назвати великим успіхом, адже досі, за словами голови правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» Івана Півня, для захисту підприємства нічого не робилося, і всі посилалися на відсутність вказівок з Києва.
 
– Тобто Ви хочете сказати, що клин клином вибивають, і для того, щоб зупинити рейдера, треба найняти іншого рейдера?
 
– Ні. Повторюю, потрібен антирейдер, до того по професійних якостях на голову вищий, як у боксі. Потрібні професіонали своєї справи для кожного підприємства треба розробити цілісну стратегію захисту, у тому числі за участю МВК і робочих груп. Це обов’язкова умова успіху.
Наша Асоціація першою створена як антирейдерська не під конкретне підприємство або вже “побитих”, а в тому числі і для активної просвітницької роботи в регіонах. Обласна конференція з антирефдерства, про яку я вже говорив, буде відбуватися за кошти співорганізаторів та учасників. Водночас нам потрібна спонсорська допомога, банків, які реально дбають про захист своїх клієнтів. Отримати прибуток з проведення цієї конференції за мету собі ніхто не ставить. Вже є підозра, що співорганізатори будуть у глибокому мінусі.
 
– Для боротьби з рейдерством створено було зокрема міжвідомчі робочі групи з питань протидії противоправному поглинанню та захопленню підприємств в складі ОДА. Яка ефективність їхньої діяльності?
 
– Не будемо поки що надавати оцінку. Вони тільки створені. Але під приводом проведення конференції львівські підприємства хоча би побачили в обличчя деяких членів робочої групи з питань протидії противоправному поглинанню та захопленню підприємств в складі ЛОДА. І це вже багато, це відкриває багато надій. А побажання... Деякі з членів групи, на жаль, ще не розуміють загальнодержавної схеми, яку проводить МВК, ролі спеціалізованих антирейдерських компаній, фахових громадських організацій, і бачать в нас лише конкурентів. Впадає в очі, що дехто має бажання тільки “керувати”. Ви всі особисто чули на прес-конференції в ЛОДА 11 травня і особливе ставлення до вас, тобто ЗМІ, в цьому питанні. Дехто закликає чомусь журналістів, грубо кажучи «стукати». Мовляв, той, хто щось підозріле чув, звертайтеся до нас. Але це тільки так наразі. Впевнений – зміни настануть і в регіонах. Ми ж працюємо у дружній команді професіоналів аналітичної групи з питань протидії противоправному поглинанню та захопленню підприємств Міжвідомчої комісії при Кабміні. Мине небагато часу і на місцях навчаться командній грі також. Адже фахівців – антирейдерів в регіонах поки що немає.
В нашу міжнародну громадську організацію «Асоціація економічної безпеки» ми запрошуємо тільки професіоналів, які реально можуть боротися з рейдерством – це і працівники правоохоронних органів, і суб‘єкти законодавчої ініціативи – народні депутати, і професійні антирейдери. Дуже важливу роль в цій роботі займає моніторинг. А ми маємо власний медіа-ресурс, і за гроші нашої громадської організації вже проводимо моніторинг та поглиблену аналітику ситуації з рейдерством в Україні та передаємо її до МВК КМУ, іншим громадським організаціям. Таким як антирейдерський Союз підприємців України, на чолі з НПО ”Сатурн”. У нас для всіх безкоштовний вільний доступ за адресою до www.advisers.ru. Своїм коштом випустили перший в Україні спеціалізований журнал “Ворожі поглинання в Україні”.
Інший негатив робочих груп – просвітницька робота. Тобто її відсутність. Я познайомився наприкінці березня в Києві на антирейдерській конференції з генеральним директором інвестиційної компанії «АІКОН» Галиною Ковалко, яка зараз є одним із співорганізаторів проведення антирейдерської конференції у Львові. Фактично єдиним представником зі всього Західного регіону, яка приїхала туди на запрошення замість влади. Жодного представника робочої групи із ОДА, львівських підприємств на цій конференції не було, хоча вартість участі не була аж такою великою – лише $750!!! А у Львові ця участь коштуватиме іще менше – $250, при вищій технічній організації. Ми демонструватимемо техніку захисту від навіть шпигунської спецтехніки.
Прикро, що робоча група самоусунулася від співпраці. Як же вони збираються підвищувати кваліфікацію підприємств Львівщини і свою у боротьбі з рейдерством?
На цій конференції будуть присутні відомі антирейдери і буде прийнято рішення об‘єднатися в єдиний антирейдерський фронт. Також плануємо вирішити й інші питання, наприклад, надання первинних консультацій для потерпілих від рейдерських атак на безкоштовній основі, як ми це вже робимо в Києві. Ми розраховуємо на те, що регіональні робочі групи створять класичну схему «рейдер-антирейдер». Наша організація виконує подвійну функцію, ми шукаємо антирейдерів та проводимо просвітницьку роботу, цивілізовано лобіюємо інтереси захисту українських підприємств.
 
– Скільки коштують послуги антирейдерів?
 
– У кожному випадку по-своєму, і зрозуміло, що ці цифри є конфіденційною інформацією. Але можна з впевненістю сказати, навіть на прикладі ВАТ «Агрофірма «Провесінь», що значно менше, аніж витрати на окремі юридичні послуги, суди інше. Антирейдером розробляється ціла стратегія, яка вирішує блоки питань. Взагалі, з іноземного досвіду, це в сто разів менше, ніж витрачає рейдер.
 
– Нещодавно було прийнято один з антирейдерських законів, яким визначається підсудність господарських справ у судах по місцю розташування підприємства. Чи зменшив він статистику підприємств, захоплених рейдерами?
 
– Статистику ні. Є навіть тенденція для розширення кількості нападів рейдерів. Але, звичайно, цей закон спростив роботу по захисту. Спочатку, коли підприємство попадає під рейдерську атаку, рейдер починає затягувати справи проти підприємства по судах по всій Україні. Тепер рейдерам працювати значно складніше, але вони працюють, просто ставки їхніх послуг замовникам також зросли.
 
– Хто замовляє антирейдерів?
 
– Пригадую першу кава-паузу на антирейдерській конференції в Києві, на якій до мене підійшли серйозні люди і дали свої візитки. Я їх питаюсь: що ж ви від мене хочете і кого представляєте, на що вони відповідають, що хочуть співпрацювати і є представниками структури захисту корпорації Рената Ахметова. Я дуже здивувався, як так може бути, а вони кажуть, що постійно готуються до захисту. Якщо найбагатша людина в України витрачає величезні гроші на захист свого холдингу та посилає своїх людей по всьому світу на конференції на навчання та в пошуках спеціалістів, хіба це не свідчить про те, що він знає, як захищатися. Натомість, якщо людина – власник підприємства нічого не робить, а лише висмоктує гроші з підприємства, не інвестуючи у виробництво, у безпеку та інші необхідні речі, то зрозуміло, що його бізнес незабаром хтось перехопить. І це буде завжди для нього несподіванкою.
Ще одна з проблем – дуже тонкою є межа між інвестиціями та рейдерством. До нас звернулося за допомогою одне львівське підприємство, яке нарікало на те, що на нього тисне податкова на замовлення рейдерів, але ми зробили перевірку і виявилося, що це підприємство 3 роки нахабно ухилялося від сплати податків, а потім це виставило як рейдерську атаку.
 
– Чи має рейдерство політичні кольори і яка імовірність того, що 30 антирейдерських законопроектів будуть прийняті за нового складу парламенту?
 
– Рейдерство та антирейдерство мусить бути поза політикою, хоча дехто з політиків бере його на озброєння. Якщо один з членів міжвідомчої комісії, робочої групи на місцях або якесь підприємство поведеться на політичні спекуляції, то, як вже довела практика, це дасть привід політикам загострити списи, але проблему підприємства не вирішить, лише загострить її. Яскравий приклад, знову ж таки, ВАТ «Агрофірма «Провесінь», де рейдерські атака та захист спочатку були під прапорами політичних сил, але проблеми не вирішили. А зараз всім їм стало не до Півня. МВК же працює, і всі бачили позитивний настрій членів робочої групи в ЛОДА.
 
Спілкувався Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ