Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори в ОТГ Львівщини 29 жовтня: чого очікувати виборцям й кандидатам

Сьогодні, 25 жовтня, у Львівському прес-клубі експерти Громадянської мережі ОПОРА розповіли про перебіг виборчого процесу у восьми об’єднаних територіальних громадах Львівської області, вибори у яких пройдуть цієї неділі - 29 жовтня 2017 року.

“Перші вибори відбудуться у 201 об’єднаній територіальній громаді, з них у восьми громадах на Львівщині.  Це дві міські (Рудківська, Великомостівська), дві селищні – Щирецька та Славська та чотири сільські - Волицька, Солонківська, Підберізцівська та Воютицька. Спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, охоплюючи моніторингом кожну з них. Загалом перебіг кампанії на Львівщині не супроводжувався системними порушеннями, разом з тим були виявлені недоліки у роботі виборчих комісій. Також в останній тиждень кампанії спостерігався сплеск агітаційної активності кандидатів”, - уточнює аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут.

“Етап реєстрації кандидатів пройшов доволі спокійно. Якщо аналізувати реєстрацію кандидатів у містах, де вибори відбуваються за пропорційною  виборчою системою із закріпленням кандидатів у територіальних виборчих округах, то активність виявили 15 партій. Активність кандидатів під час реєстрації у сільських та селищних радах є не такою високою. Загалом на 6 ОТГ зареєстровано 589 кандидатів, які здебільшого є самовисуванцями. Виняток становить лише Волицька ОТГ, де партійні представники переважають над самовисуванцями”, - розповідає координатор громадського спостереження Наталія Радиш.

Не обійшлося цього разу і без проблем з нарізкою округів. “Якщо брати до уваги всі 192 округи, які бути утворені для обрання депутатів восьми рад, третина з них були утворені із порушенням вимоги про приблизно рівну кількість виборців”, - говорить Радиш. Якщо ж аналізувати розподіл кандидатів по округах, та те, скільки осіб будуть кандидатувати в межах одного округу, то найбільше їх у Великих Мостах – 11-12 кандидатів у кожному окрузі та у Рудках – 8-9.

Під час довготермінового спостереження спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення визначених Законом України “Про місцеві вибори” норм та процедур як виборчими комісіями, так і кандидатами. “Наприклад, у комісіях Щирця та Солонки є проблема з веденням та збереженням документації. Так, за словами комісії всі бухгалтерські документи залучені особи (бухгалтери) зберігають за своїм основним місцем роботи. Типовим порушенням залишається також незаконна агітація”, - розповідає Наталія Радиш. Агітаційні матеріали без вихідних даних спостерігачами були зафіксовані у Солонці та Великих Мостах. “Спостерігачі звернулися до відповідних комісій зі скаргами на дії кандидатів. На підставі цих скарг, комісії визнали дії кандидатів/партії такими, що суперечать Закону України “Про місцеві вибори»”, винесла попередження та зобов’язала кандидата «усунути факти правопорушень та утриматись від розміщення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей”, - ділиться Радиш. Станом на 24 жовтня до комісій надійшли повідомлення про відкриття фондів від однієї партії у Великих Мостах (“Батьківщина”), і однієї у Воютичах (“Самопоміч”). Крім того, фонди відкрили окремі кандидати від “Самопомочі”. Серед кандидатів на голови місцевих рад, фонди були відкриті Богданом Кремсою у  Рудках, Василем Білинцем, Володимиром Бегою, Михайлом Кінашем, Ігорем Ферином (кандидати у Славську), Миколою Пущаком (кандидат у Солонці). Всі крім останнього, вчасно подали проміжні фінансові звіти про використання коштів зі своїх виборчих фондів.

Що стосується інших процедурних порушень, то були порушення термінів підготовки і оприлюднення постанов, прийнятих на засіданнях комісії (Солонківська, Щирецька, Великомостівська виборчі комісії). “Допоки комісіями не було прийнято рішення про реєстрацію наших представників «офіційними спостерігачами від громадської організації», ми зверталися до комісій з проханням бути присутніми на засіданні з дозволу комісії (ч.9 ст.27). Однак одна з них – Солонківська сільська комісія двічі підряд приймала негативне рішення, тобто не дозволяла бути присутніми на засіданні, при цьому не наводячи жодних аргументів та не розглядаючи відповідне подання організації”, - скаржаться спостерігачі. 

Крім того, представники ОПОРИ говорять про відсутність під час виборчого процесу фактів системного використання адмінресурсу посадовими та службовими особами. Разом з тим, окремі інциденти мали місце (голова ЛОДА Олег Синютка був присутніій на презентації кандидатом Володимиром Бегою стратегії розвитку Славської ОТГ). Крім того, мало місце використання засобів масової інформації у агітаційних цілях без відповідного маркування (комунальне видання Пустомитівської районної ради «Голос народу»).  Зафіксовано також два судових процеси за позовом місцевих районних організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Перший – стосувався визнання протиправною бездіяльності Рудківської міської комісії щодо ухилення від розгляду повідомлення ЦВК, в якому йшлося про подвійне балотування десяти кандидатів. Інший судовий процес стосувався протиправних дій Сокальської районної виборчої комісії щодо відмови включення до складу дільничних виборчих комісій подання від кандидата на посаду міського голови Великомостівської ОТГ Романа Кісілевича, висуванця ВО «Свобода».

Нагадаємо, що на виборах голів ОТГ у Львівській області зареєстровано загалом 34 кандидати.

Найбільшою буде конкуренція на голову Рудківської ОТГ, де за посаду голови змагаються одразу сім кандидатів. Окрім міського голови Рудок Івана  Лозинського (самовисуванець), це – Ореста Зварич («Батьківщина»), Іван Колцьо («Самопоміч»), Богдан Кремса («Народний контроль»), Ярослав Матюшко (самовисуванець), Іван Пиртик (УКРОП) та Михайло Романович («Свобода»).

По шість кандидатів змагатимуться за посаду голови у Славській та Солонківській громадах. У Славську діючий селищний голова Ігор Ферин  змагатиметься з Володимиром Бегою, Василем Білинцем, Дмитром Вітвіцьким, Михайлом Кінашем  та Олегом Онацем. За винятком Василя Білинця, якого підтримує партія «Самопоміч», усі інші кандидати є самовисуванцями.  

Прагне зберегти за собою посаду і сільський голова Солонки Віталій Ткачук. Його конкурентами на виборах будуть Надія Баволяк, Віктор Кемський, Юрій Окопний, Микола Пущак  та Ростислав Федак. Як і у Славському усі кандидати на голову ОТГ за винятком Ростислава Федака, якого підтримує «Самопоміч», є самовисуванцями.  

По чотири претенденти є на голів Великомостівської та Воютицької ОТГ. У Великих Мостах конкуренцію діючому міському голові Ярославу Ройку, який на вибори йде самовисуванцем, складуть Роман Кісилевич («Свобода»), Михайло Лукач («Батьківщина») та Галина Березовська (Радикальна партія).

Самовисуванцем на вибори йде сільський голова Воютич Михайло Яремко, з яким за посаду голови ОТГ змагатимуться самовисуванець Богдан Сенейко, Іван Дуда («Батьківщина») та Михайло Ковалів («Свобода»).

Троє кандидатів змагатимуться за посаду голови Підберізцівської ОТГ, і усі вони самовисуванці. Це – Василь Коваль, Микола Пухальський та Назар Сорока.

Лише по двоє кандидатів є на посади голів Щирецької та Волицької ОТГ. У Щирці з нинішнім головою Олегом Василишиним змагатиметься Ігор Бей, і обоє вони йдуть на вибори самовисуванцями. А у Волиці за посаду голови громади змагатимуться самовисуванці Марія Дик і Тадей Марик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ