Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як кредит в МФО впливає на кредитну історію

На форумах і сайтах про фінанси часто можна зустріти обговорення з приводу негативного впливу мікропозик на кредитну історію. Чи так це? Постараємося відповісти на це питання в цій статті.

Кредитний рейтинг, як і кредитну історію, необхідно регулярно перевіряти. Перед тим, як оформляти кредит на карту або кредит готівкою, рекомендуємо скористатися сервісом перевірки кредитного рейтингу на Finance.ua або звернутися в одне з бюро кредитних історій.

Чи може кредит в МФО зіпсувати КІ

Сам кредит в мікрофінансової організації не може негативно вплинути на кредитну історію: якщо позичальник дотримується дати внесення виплат і закриває займ вчасно, операція буде вважатися успішною, і бали в кредитній історії підвищаться.

Але в ході роботи з МФО, навіть якщо ви виплатите займ вчасно, можуть виникнути деякі неприємності, які в підсумку потім можуть привести до зниження балів в КІ.

Часто трапляється, що співробітники МФО забувають передавати інформацію про закриття кредиту в бюро кредитних історій. Щоб уникнути цього, рекомендується зафіксувати значення кредитної історії до оформлення кредиту і перевірити кредитну історію або кредитний рейтинг через 1-2 тижні після закриття позики в МФО.

Якщо становище погіршиться, слід звернутися безпосередньо в БКІ з проханням про внесення даних. Але для того, щоб це зробити, вам потрібно буде довести свою правоту: тому зберігайте чеки та квитанції про сплату боргу.

Чи видасть банк велику позику, якщо побачить в історії мікропозики

Деякі позичальники переживають, що банки відмовляться кредитувати їх, якщо побачать в кредитній історії мікропозики. Ці страхи не зовсім безпідставні.

Для деяких банків наявність великої кількості кредитів в МФО (більше 3-х поспіль) може стати показником того, що позичальник не вміє планувати витрати і, згодом, не зможе виплачувати борг вчасно.

Тому, перед тим, як оформляти велику позику (іпотека, кредит на машину), рекомендується не користуватися послугами мікрофінансових організацій хоча б півроку.
Також шанси на схвалення кредиту в банку збільшує використання кредитної картки. Банківські установи лояльніше до своїх постійних клієнтів, і частіше видають таким великі кредити.

За яких обставин можна не віддавати мікропозику

За жодних. Є думка, що так як мікрофінансових організація не є банківською установою, то і займ їй можна законно не віддавати. Таку теорію найчастіше культивують непрофесійні антиколектори - юристи, які допомагають клієнтам розбиратися з мікропозиками. Але це помилка.

Мікрофінансові організації в Україні регулюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг і працюють відповідно до законодавства України.

Якщо ви порушуєте умови кредитного договору, то МФО вправі передати ваш борг колекторському агентству або в суд (як і банк). Але і в разі невиконання обов'язків з боку мікрофінансової організації Також це дасть змогу відстоювати свої інтереси в суді.

Не варто виводити відносини з МФО з правової площини: уважно читайте договір, який підписуєте і виконуйте його, якщо умови вас влаштовують. При таких умовах проблем з мікропозиками бути не повинно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ