Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Як уникнути покарання за скандал або Що не так з постами політиків у соцмережах

Як відомо, на 25 жовтня 2020 року заплановане проведення місцевих виборів в Україні. Тож зараз, як ніколи, для політиків актуальне питання чистоти їх іміджу.

Напередодні, відбувся відкритий семінар з відбілювання репутації публічних персон і компаній. Навчання відбулось під головуванням політтехнолога, стратегічного директора Агенції кризових комунікацій Дмитра Раімова. Зокрема спікер розповів, як під час скандалів вийти сухими з води.

Photo by form PxHere

Гал-інфо підготувало підбірку сраміських випадків, у які вляпались слуги народу із Зе-команди. Цікаво, як депутати реагували на суспільну оцінку своїх дій та що це означає. Про це та більше читайте далі.

  1. "Х*й им в жопу": як у Раді депутат Радуцький призначення голови МОЗ обговорював

29 серпня 2019 року до об’єктиву фотографа Цензор.НЕТ потрапила не дуже цензурна переписка новообраного зе-депутата та засновника клініки "Борис". у діалозі мова йшла про кандидатів на пост голови Міністерства охорони здоров'я.

Як відреагував Радуцький?

Коли Радуцький дізнався, що його переписка потрапила у ЗМІ, депутат хотів спробувати примусити видання "Цензор.НЕТ" зняти новину.

Пізніше кореспонденти "Української правди" перестріли Радуцького у кулуарах та запитали про переписку. Він заявив, що йому соромно лише за лайку.

  1. “Година 100 доларів”: переписка/провокація Яременка

30 жовтня 2019 року депутат фракції “Слуга народу” Богдан Яременко під час голосування домовлявся про зустріч із повією. Про це стало відомо зі світлин, які опублікував сайт "Букви".

Автори фото стверджують, що депутат просто під час засідання Ради переглядав кілька чатів під назвою "Мережа знайомств Мам…" і "Loveeto".

Богдан Яременко був обраний як мажоритарник від "Слуги народу" у Києві, а до цього був дипломатом і працював у громадському секторі. На момент скандалу був головою комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва.

17 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову, згідно з якою Яременка, який опинився в центрі секс-скандалу, відкликали із посади голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. 

Як відреагував Яременко?

На своїй сторінці у Facebook, опублікував допис, де назвав листування "провокацією".

"Після того, як кілька колег по фракції стали жертвами любителів підглядати і читати через плече, ми застосували певні запобіжні заходи і тепер знаємо, коли "журналісти" підглядають в наші телефони. Отримавши такий сигнал я вчинив учора провокацію та дозволив сфотографувати сфабриковане "листування", - написав він у Facebook.

"Це спрацювало. Мисливець за паленими фактами сфотографував те, чого немає. Не варто вірити всьому, що публікують ніби-то ЗМІ", - пояснив Богдан Яременко і додав, що "далі буде".

Але згодом видалив цей пост і написав вибачення.

31 жовтня 2019 року Яременко вибачився під час виступу з трибуни парламенту: "Перш за все, хочу почати з вибачень перед тими, кому за останні пару днів я створив незручності і некомфортну ситуацію. Перш за все, це моя родина. Моя дружина - єдина людина в житті, яка знає про мене все, не має до мене претензій. Саме тому, що знає про мене все. Я хочу вибачитися перед своєю фракцією і перед Президентом - ви стали заручниками ситуації, ви не заслужили, щоб вас втоптували в багно разом зі мною. Я вибачаюсь, друзі. Я сприйму спокійно і з вдячністю будь-яке ваше рішення щодо мене".

  1. "Це такий штаб": чому ресторан Тищенка працював усупереч карантину

27 квітня журналісти Bihus.Info опублікували сюжет про те, що ресторан «Велюр», який належить Тищенку, продовжує працювати, незважаючи на введений у країні карантин в рамках боротьби з поширенням коронавірусу.

Журналісти зафіксували, як елітний ресторан «Велюр» в центрі Києва відвідують гості, серед яких були помічені нардеп Антон Яценко, депутат і колишній сценарист Кварталу 95 Олександр Кабанов, менеджер Метінвесту Віталій Кисіль, перший заступник голови Офісу президента і екс-продюсер Кварталу 95 Сергій Трофимов, депутат Ігор Негулевський та інші.

Голова фракції Слуги народу у Верховній Раді Давид Арахамія запевнив, що партія не має наміру покривати нардепа: «У нас точно немає ніякої мети нікого покривати і якщо працював ресторан, то він як його власник повинен понести законне покарання».

«Більше того, якщо факт правопорушення підтвердиться і ресторан працював на виробництво їжі, а не просто використовувався для зустрічей, то потрібне подвійне покарання. Не знаю чи можливо це в законному порядку, але він же депутат і значить на це потрібно жорстко відреагувати», — сказав Арахамія.

Згодом поліція закрила ресторан "Велюр". Про це на позачерговому засіданні Кабінету міністрів від 4 травня повідомив глава МВС Арсен Аваков.

Як відреагував Тищенко?

Написав пост в Instagram, заперечивши порушення. 

«Так, справді, у ресторані «Велюр» іноді проходять особисті зустрічі. По складах читайте: особисті зустрічі. Одиничні зустрічі. Це своєрідний такий штаб. Але ресторан не працює для відвідувачів», – заявив він. 

При цьому Тищенко зауважив, що суворо дотримується карантинних заходів. «У «Велюрі» я зустрічаюся зі своїми помічникам. З невеликою кількістю людей, які так чи інакше готують широку програму змінення міста Києва», – додав Тищенко. Зазначивши, що йому «неймовірно соромно, що рідкісні одиничні гості вимушені виходити з ресторану голодними».

  1. “Щоб президент переконався, що проблем немає ніяких," - Ляшко про те, чому Зеленський порушив карантин

3 червня цього року Офіс президента опублікував фото та розповів, як Володимир Зеленський сходив у Хмельницькому в кав’ярню. Але приміщення таких закладів мали право відкритися лише з 5 червня.

Крім Зеленського на фото можна зокрема побачити главу Офісу президента Андрія Єрмака, мера Хмельницького Олександра Симчишина, а головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко дивиться на цю компанію здалеку.

Ляшко мав усі підстави виписати закладу штраф, бо закриті приміщення кав’ярень та інших закладів громадського харчування могли відновити свою роботу лише з 5 червня.

Правоохоронці склали адміністративний протокол після розпиття кави президентом разом із командою у закладі харчування у період карантину.

Як відреагував Ляшко?

Дав коментар "Левому берегу", заявивши, що порушення карантину не було. 

"Що вийшло. Вчора президент зустрічався з бізнесом, було багато питань, в тому числі і по ослабленню карантину. Ми йшли центральною вулицею після обіду, хотіли взяти кави біля кафе на винос. Але один з рестораторів у цьому кафе сказав нам: "Ми вже готові сьогодні працювати за нормами, які головний санлікар вчора озвучив і показав". Ми зайшли в зал подивитися, чи реально все готове, і як воно буде працювати. Щоб президент переконався, що проблем, якщо дотримуватися всіх норм, немає ніяких", - продовжує Ляшко.

11 червня Ляшко заплатив штраф за порушення карантину під час відвідування кафе у Хмельницькому.

  1. "Баба робоча, як корабельна сосна," - діалог Корнієнка та Арахамії

24 червня цього року злий жарт із лідерами "Слуги народу" (головою партії Олександром Корнієнком і керівником фракції Давидом Арахамією) зіграв увімкнений мікрофон, який записував їх розмову у Миколаєві, куди політики приїхали представляти своїх кандидатів на місцеві вибори. 

Політики не усвідомлювали, що їхня розмова транслюється, й вільно жартували з людей, які прийшли.

Їхні жарти стосувались старих незнайомих гостей, яких вони називали "Зедіди", а також депутатки від "Слуги народу" Ірини Аллахвердієвої. Щодо неї пролунали різкі коментарі про її вигляд і витривалість. Її також, нібито, порівняли з корабельною сосною.

Пан Корнієнко назвав пані Аллахвердієву трохи "піддутою", натякнувши на можливі косметичні маніпуляції з її губами та грудьми.

"Чуть-чуть tuning too much", - сказав Корнієнко.

"Баба робоча взагалі, як корабельна сосна", - далі веде він, вказуючи, що така проведе сотні зустрічей з виборцями і виграє.

"До президента заведеш таку і побачиш - він там оху…., підстрибне, викурить усі Iqos і скаже - баба дааа, дааа", - сказав Корнієнко Арахамії. При цьому схоже, що він дещо пародіював стиль відповідей Зеленського.

Аллахвердієва прокоментувала ситуацію й назвала це фейком.

"Цей діалог політиків – не просто сексизм – дискримінація за статевою ознакою, а вже мізогінія – ненависть і зневага до жінок,” - говорить експертка з гендерних питань Ольга Веснянка.

Як відреагували?

Олександр Корнієнко вибачився за свої слова та спробував виправдати поведінку у дописі у Facebook.

Прізвище депутатки Аллахвердієвої на записі - це наслідок монтажу, твердить депутат.

"Вона жодного відношення до обговорюваних питань не мала", - каже він.

Користувачі мережі подібні вислови політиків щодо жінок назвали сексизмом. Також вважають, що депутатка сама вигороджує керівників партії.

Вже у другій половині дня Олександр Корнієнко записав звернення з новими вибаченнями.

Пан Корнієнко пояснив, що перша частина непристойного обговорення стосувалась їхньої колеги по фракції. Він ще раз вибачився за неприпустиму лексику.

Але друга частина, яка стосувалась "сосни корабельної", за словами Корнієнка, стосувалась можливої кандидатки у мери Миколаєва від "Слуги народу" Тетяни Домбровської.

Пан Арахамія вибачився перед нею за прояви сексизму та запросив далі претендувати стати кандидаткою від партії на виборах.

Отож бо:

Потрапивши в скандал, депутати заперечують або недолуго виправдовують свої дії. Пізніше, за потреби, вибачаються. Про що це говорить?

  1. Немає розуміння, що робити під час кризової ситуації, яку вони самі створюють.
  2. Розуміють, що не коментувати не можна, але як коментувати - не знають. Пости в соцмережах не є офіційними коментарями: це версії, які можна змінювати, скільки завгодно.
  3. Погана комунікація з пресою: ніхто, крім Ляшка, не пояснив своїх дій ЗМІ, писавши і переписувавши пости в інтернеті. Напевне, це вже стало правилом у “команді Зе!” - ігнорувати роль журналістів та експертів у комунікації і говорити напряму з народом. Але народ не надто схвально оцінив пости, написані абияк. Пояснення депутатів в конкретних ситуаціях виглядали аж надто недолуго, а версії інколи змінювали на ходу.
  4. Більшості з цих депутатів вдалось зберегти репутацію (в закритій групі людей, з якою вони працюють, наприклад, в партії), але їх популярність (серед народу) почала падати.

Інформаційного вакууму не буває. Його так чи інакше хтось заповнить. Чия інтерпретація перша прийде, той і сформує погляд громадськості на події, той і виграє в цих перегонах за голови українців. Виникає битва історій, битва наративів”, - пояснює фахівчиня зі стратегічних комунікацій Ярина Ключковська. 

Тому політики і хочуть встигнути розповісти свою версію подій. А наскільки в неї повірять, вирішувати читачам (точніше їх підписникам у соцмережах).

Софія Яворська

спеціально для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ