Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Якщо Садовий стане головою Львівської ОДА, то кандидати на його місце – Писарчук і Куйбіда

46,5% опитаних львів’ян задоволені діяльністю міського голови А.Садового, 42,1% – ні. Водночас тільки 18% схвально оцінили роботу голови Львівської ОДА М.Кметя і голови обласної ради М.Сеника, а більш як 40% – ні. При цьому понад 40% респондентів не змогли визначити свого ставлення щодо чільників області.

 

Такі результати соціологічного опитування населення Львова, яке19-25 березня провела Соціологічна група «Рейтинг». Було опитано 800 респондентів, віком від 18 років і старші.

 

Отож, на думку 28% опитаних загальна ситуація у Львові покращується. Разом з тим, на погіршення ситуації вказали 21% опитаних, а на думку відносної більшості (44%) - ситуація у місті залишається незмінною.

 

Щодо оцінок ситуації в різних сферах життя міста, на думку опитаних, за останні 4 роки найбільше ситуація покращилась у сфері водопостачання – так вважають три чверті респондентів (74%). Загальне покращення опитані відзначили в культурному житті міста (56%), освітленні вулиць (52%), прибиранні міста (48%), теплопостачанні, збереженні історичної спадщини (46%) і роботі міського транспорту (37%).

 

З приводу ремонту доріг думки мешканців розділилися: покращення ситуації відзначили 33%, а погіршення - 35%.

 

При цьому, найгірші оцінки отримали робота ЖЕКів і обслуговування в закладах охорони здоров’я міста (34 і 33% відповідно вказали на погіршення). Найменше помітні зміни, на думку опитаних також саме у закладах охорони здоров’я міста (47% вважають, що ситуація за 4 роки не змінилася).

 

З приводу реформування галузі, де мешканці найменше відзначили покращення ситуації, а саме робота ЖЕКів – думки опитаних розділилися майже порівну: 30% вважають, що владі потрібно сконцентруватися на наведенні порядку в існуючих ЖЕКах, 29% вважають, що влада, підтримуючи ЖЕКи, повинна основний акцент зробити на створенні ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), а 25% опитаних вважають, що потрібно найближчим часом ліквідувати ЖЕКи і перевести обслуговування будинків виключно на ОСББ. Ще 8% вказали, що їм байдуже до цього і стільки ж – не змогли визначитися з цього питання. При цьому, чим старші громадяни, тим більше вони відстоюють збереження ЖЕКів, а чим молодші – тим більше підтримують розвиток ОСББ.

 

Якби вибори міського голови Львова відбулися у березні, то перемогу на них здобув би Андрій Садовий – 34,4% опитаних львів’ян проголосували б за діючого міського голову. Другу і третю позицію зайняли б Петро Писарчук (16%) і Василь Куйбіда (15,5%). Решта кандидатів отримали рівень підтримки в межах статистичної похибки. Разом з тим, ще 12,3% опитаних мешканців не визначились зі своїм вибором.

 

При цьому, за умови проведення гіпотетичного другого туру під час виборів міського голови перемогу так само здобув би Андрій Садовий: якби до другого туру потрапили А.Садовий і П.Писарчук, то розподіл голосів станови в би 46 на 23% на користь діючого міського голови, а якби до другого туру потрапили б А.Садовий і В.Куйбіда, то розподіл склав би 42 на 25%. Як в першому, так і в другому випадку не підтримали б жодного з кандидатів 16% мешканців.

 

Підтримка основних кандидатів за демографічними ознаками має деякі особливості. Так, найбільше за Андрія Садового готові проголосувати молоді люди (або 44% від усієї опитаної молоді у віці 18-29 років), Петра Писарчука найбільше підтримують львів’яни у віці 40-49 років (23% від всіх опитаних такої вікової категорії), а Василя Куйбіду найбільше підтримує найстарша категорія виборців у віці 60 років і старші (24% від усіх таких).

 

Опитані з вищим рівнем освіти частіше віддавали перевагу Андрію Садовому і П.Писарчуку, ніж Василю Куйбіді. Щодо конфесійної приналежності виборців, то рівень підтримки діючого міського голови є рівномірним серед віруючих усіх основних конфесій, натомість рівень підтримки Петра Писарчука і Василя Куйбіди серед віруючих УПЦ Московського патріархату є дещо вищим, ніж серед віруючих решти конфесій.

 

Відносна більшість опитаних львів’ян вважають, що міський голова повинен бути позапартійним (40%) і тільки кожен п’ятий (22%) вважає, що міський голова повинен обов’язково належати до котроїсь із політичних сил. Ще для чверті – байдуже до цього, а кожен десятий не зміг визначитися з цього приводу (26 і 12% відповідно).

 

Лідером симпатій мешканців Львова щодо виборів до Верховної Ради є БЮТ – 24,5%. На другому місці ВО Свобода 12,4%. Третє місце поділили між собою Наша Україна (9,6%), Сильна Україна (9,1%) та Фронт змін (8,8%). Партія регіонів у Львові має підтримку 6% мешканців. Близько 3% львів’ян готові проголосувати на парламентських виборах за ймовірний Блок Віталія Кличка та за Громадянську ініціативу А.Гриценка.

 

На виборах до Львівської міської ради лідерами симпатій є ВО Свобода (15%) та БЮТ (14,4%). Третю і четверту позицію у рейтингу зайняли ймовірний блок А.Садового – 8% та Наша Україна – 7%. Долають тривідсотковий бар’єр також блок П.Писарчука «Рідне місто» - 5,5%, Фронт змін – 4,8%, Сильна Україна - 4,5%, Партія регіонів – 4,4%, блок В.Куйбіди – 3,6% і блок Кличка – 3,1%.

Решта політичних сил не набирають трьох відсотків. Не визначились зі своїм вибором – 10% опитаних.

 

Позитивний баланс довіри серед львів’ян мають тільки три національні політики Арсеній Яценюк (+13), Олег Тягнибок (+6) і Сергій Тігіпко (+4). Юлії Тимошенко довіряють у Львові майже стільки ж, скільки і не довіряють (44,8 і 48,1% відповідно). При цьому, за рівнем відносної довіри  лідирує Арсеній Яценюк (48,3%), а за рівнем цілковитої довіри лідирують Юлія Тимошенко і Олег Тягнибок (15 і 13% відповідно).

 

Колишньому Президенту Віктору Ющенку в тій чи іншій мірі довіряють 29,5% опитаних, а не довіряють вдвічі більше – 63,7%. Найбільше у Львові не довіряють голові ВРУ Володимиру Литвину і діючому Президенту Віктору Януковичу – 75%.

 

Очікування львів’ян від нещодавніх виборів Президента - переважно негативні або нейтральні. Так, в результаті цих виборів третина опитаних мешканців очікують погіршення економічної ситуації в країні (33,9%), майже половина – збільшення протистояння політиків (46,1%), майже 40% - поглиблення розколу країни (37,8%). На покращення у цих сферах львів’яни сподіваються менше: 24,4% - очікують покращення економічної ситуації, 17,6% - зменшення протистояння політиків, 15,1% - об’єднання країни. Разом з тим значна кількість опитаних не очікують в результаті виборів Президента особливих змін в державі в результаті виборів Президента (економічна ситуація не зміниться – 27,8%; політична ситуація не зміниться – 24%; не очікують ні поглиблення розколу, ні об’єднання країни – 33,3%).

 

Варто відзначити, що на позитивні зміни в результаті минулих виборів найбільше сподіваються прихильники Партії регіонів, негативних змін найбільше очікують прихильники Нашої України і Свободи, а не очікують особливих змін – найбільше прихильники Фронту змін, Сильної України та БЮТ.

Більше половини опитаних львів’ян (57%) вважають, що міський голова Львова повинен співпрацювати з новою владою виключно в інтересах міста. Підтримати опозицію і протистояти новообраному Президенту та Уряду радять міському голові 15,6% опитаних, а висловити політичну підтримку і широко співпрацювати з новою владою – лише 10,4%. Ще 17% респондентів не змогли визначитися з питання, яку позицію слід зайняти міському голові у стосунках із новою владою.

 

Аудиторія дослідження: населення міста Львова віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 800 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження: 19 – 25 березня 2010 р.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ