Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Юлія Лукіна: Є певний переляк влади перед авторитетом особи Юрія Луценка і очолюваним ним рухом

Останнім часом представники силових структур почали активну протидію громадянському руху «Народна самооборона» і особисто її лідеру, екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. На його квартирі вчора представники Генеральної прокуратури провели обшук, пізніше запропонували йому підписку про невиїзд, яку лідер «Народної самооборони» не підписав. Про подальші дії самого Юрія Луценка, а також про дії його прихильників, зокрема на Львівщині, «Гал-info» розповідає координатор Координаційної ради «Народної самооборони» на Львівщині Юлія Лукіна.
            – Пані Юліє, чи будуть відбуватись якісь заходи «Народної самооборони» на Львівщині щодо дій Генпрокуратури стосовно лідера громадянського руху Юрія Луценка?
 
            Вчора відбулось чергове засідання Координаційної ради «Народної самооборони» на Львівщині. До Координаційної ради входить 25 осіб. Вони представляють різні політичні сили, партії, рухи, організації, тобто ми маємо широке коло представників. На цій Координаційній раді було прийнято рішення про проведення акцій протесту у зв‘язку із репресіями проти лідера Громадянського руху «Народна самооборона» Юрія Луценка. Те, що зараз відбувається, оцінено Координаційною радою як переслідування, які носять політичний присмак. Також нами різко засуджені дії Генеральної прокуратури. Виходячи із цього, Координаційна рада вирішила безстроково пікетувати Львівську обласну прокуратуру, починаючи із 22 березня, тобто із завтрашнього числа. Про це ще вчора була подана заявка у Львівську міську раду і, відповідно, будуть проводитись ці заходи. Із планом проведення заходів будуть ознайомлені усі мас-медіа Львова, можу вже сказати, що сьогодні почнеться збір підписів на підтримку Юрія Луценка в центрі міста, а із завтрашнього дня буде пікетування. І завтра, і післязавтра, і в понеділок… А далі вже час покаже.
           
            – А чому власне Ви  розцінюєте це як політичне переслідування?
 
            У цьому питанні однозначно треба звернутись до передісторії. Все це почалось і потихеньку наростало після 23 січня, адже саме із цього дня розпочались поїздки Юрія Луценка Україною. Представники влади не очікували, що ці поїздки набудуть такого розголосу. Насправді думали, ну, поїздить собі людина і так воно і закінчиться. А потім, коли у Вінниці зібралось вісім тисяч людей, а у Сумах — 18 тисяч, у Тернополі також десять тисяч людей, за різними оцінками, це засвідчило, що «Народна самооборона» почала наростати і наростала підтримка Юрія Луценка громадянами України. Особливо це було відчутно, коли Юрій Луценко поїхав на схід, тому що ніхто не розраховував, що його підтримають і в Харкові. Це абсолютно не те місто, як розраховували його опоненти, де, його би мали підтримати, і раптом така ситуація, яку, я думаю, створила сама влада, коли вчинила протидію. Український народ не любить такої протидії і такого тиску. Тому і була адекватна народна реакція на цей тиск, і там зібралось, по-моєму, близько 15 тисяч людей. Я сама, на жаль, не була там присутньою, проте постійно ми були на телефонному зв‘язку з представниками «Народної самооборони» з різних областей України, які там були присутні. До речі, одночасно в Харкові був проведений окремий мітинг альтернативних сил, і там було всього-на-всього від 800 до 1200 людей.
            Харків’яни прийшли на невеличкий майдан, аби послухати Луценка, причому їм довелось проходити через певні кордони, і це був громадянський вчинок з боку кожного мешканця міста. Наступного дня акція відбулась у Дніпропетровську, де також була неочікувана підтримка громадян. Власне, такої підтримки громадян Східної України влада не сподівалася. Сам Юрій Луценко передбачав і говорив про це під час перебування у Львові, що може таке статись, що його будуть намагатись зупинити, адже «Народна самооборона» набула справді великого розмаху.
            А як можна це зупинити? Тільки створивши якусь кримінальну справу і таким чином обмежити пересування Луценка Україною, навіть не обмежити, а перешкодити цьому. В нього забрали всі паспорти і в тому числі закордонні, всі про це знають і тепер за нормальною схемою, абсолютно класичною, звичайно, його щодня будуть викликати у прокуратуру на допити. Як кудись поїдеш, якщо ти маєш прийти у прокуратуру і дати відповіді на питання?
            З нашої точки зору, і ми вчора про це говорили на Координаційній раді, Львівщина — це не те місце, де владі можна дозволити так розпоясатись. Все ж таки у нас не такий контингент, і про це свідчить і той факт, що вчора у нас були контакти із депутатами із Львівської міської ради, і депутатами Львівської обласної ради, які підтримують наш протест щодо захисту Юрія Луценка. В четвер це питання планується обговорити на Президії Львівської обласної ради, аби винести його на позачергову сесію Львівської обласної ради. Представники різних політичних сил, які представлені у Львівській обласній раді, кажуть про те, що нині настав час для того, щоб об‘єднатись. Незважаючи на різницю в поглядах, позиціях, це саме той випадок, коли треба стояти всім разом. Я вважаю це дуже позитивним моментом і правильним моментом, обумовленим логікою подій.
 
            – Юліє Михайлівно, можете детальніше розповісти власне про підтримку депутатів ЛМР і ЛОР?
 
            Наприклад, із Львівської міської ради у Координаційну раду «Народної самооборони» на Львівщині долучився пан Зеновій Сірик, думаю, цю людину не варто представляти. Долучився з тим, щоб працювати у Координаційній раді і мати реальний вплив на розвиток «Народної самооборони» на Львівщині. Конкретно буде розроблятись і план дій. Що стосується представників Львівської обласної ради, то не варто наразі називати імена. Буде прийняте, сподіваюсь, це рішення на Президії, аби винести його на позачергову сесію Львівської обласної ради. Побачимо, хто із депутатів обласної ради візьме на себе сміливість озвучити заяву «Народної самооборони» під час позачергової сесії Львівської обласної ради. Ці люди уже є, просто для того, щоб не бути голослівною, я би не хотіла зараз називати їхні прізвища.
 
            – Як діятиме „Народна самооборона” під стінами Генеральної прокуратури у Києві?
 
            Ми постійно підтримуємо зв'язок із Києвом. Як уже відомо, Сергій Луценко як лідер «Антикримінального вибору» зараз скликає людей на мітинг біля прокуратури у Києві. Одночасно, за останніми даними, триває обшук в офісі «Антикримінального вибору» в Києві. Ведеться співбесіда на квартирі голови київського АКВ. Наступ триває. Але тут треба зазначити одну важливу деталь. Навіть не треба докладати особливих зусиль для того, щоб кияни прийшли захистити Юрія Луценка і висловити своє обурення проти дій влади. Кияни ідуть самі, навіть було повідомлення, що близько сорока журналістів були присутні під час обшуку у квартирі Луценка, вони на сходах там сиділи. Насправді їх було більше, і сьогодні вони також стоять біля Генеральної прокуратури України. Звичайно, певною мірою мета влади досягнута, адже планувалось, що днями Юрій Луценко мав бути на віче у Житомирі, потім на віче у Луганську і далі у Донецьку. Це, звісно, було сприйнято представниками влади як намагання дійти до форпосту Партії регіонів і на цьому шляху його мали зупинити. І зробили зараз таку спробу. Чи надовго це? Ці дії свідчать про те, що є певний переляк влади перед авторитетом особи Юрія Луценка і очолюваним ним рухом. Адже це дійсно дуже відомий політик в Україні, і не просто відомий, а такий, який користується великим авторитетом і, як виявилось з останніх подій, не тільки на заході України, як про це казали раніше представники влади, а й на сході. Така всенародна підтримка не могла не злякати владу, і стільці захитались.
 
            – Вчора Тарас Стецьків сказав, що будуть опротестовані дії слідчих, які безпосередньо перебували у помешканні Юрія Луценка. Можете щось детальніше розповісти?
 
            Адвокат Юрія Луценка Юрій Мартинюк говорив про це і казав, що буде доводити необґрунтованість пред’явлених звинувачень Юрію Луценку. Там є порушений цілий ряд процедурних питань, на думку юристів. Починаючи із того, що йому не пред’явили звинувачення о 6.30 ранку для пояснення причини обшуку. Скандал із цього приводу буде великий. До речі, голова правового комітету Микола Джига, якого ніколи не запідозриш у прихильності до Юрія Луценка, сказав в інтерв’ю журналістам вчора, що якщо у квартирі Луценка не знайдуть ні системних блоків, ні офісних меблів, ні ізраїльського паспорта, то це буде великий скандал. Оцей скандал і назріває, адже усі ми знаємо, що нічого у нього не знайшли.
            Хочу також відзначити велику допомогу народних депутатів, спочатку Давида Жванії, потім ще п’ятьох народних депутатів. Я думаю, що їхня присутність зіграла свою позитивну роль. Луценка поважають не тільки народні маси, а й еліта нації, і ясно, що вони стануть на його захист. Всі – як у Києві, так і у Львові. Тому у нас почнеться і збір підписів на підтримку Юрія Луценка і пікетування Львівської обласної прокуратури.      
 
 
Розмовляв Олег ДОВГАНИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ