Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Збільшивши на п’ять копійок ціну на пальне, ми зможемо вирішити проблему з капітальним ремонтом доріг Львова — Роман Федишин

Збільшення ціни на пальне на п’ять копійок за один літр дозволить вирішити проблему з капітальним ремонтом доріг Львова. Переконаний голова фракції БЮТу Львівській міській раді Роман Федишин. Однак, щоб ці гроші не осіли у кишені когось із міських чиновників й, щоб підвищення цін на бензин не викликало протесту львів’ян, потрібен громадський контроль за їхнім цільовим використанням. Взагалі ж у Львові є багато гострих питань, вирішення яких не потребують великого фінансування. Детальніше про це в інтерв’ю «Гал-info» з Романом Федишином.

 

— Пане Романе, назвіть кілька проблем Львова, які на Ваш погляд є найгострішими на сьогодні. Як фракція БЮТ у Львівській міській раді бачить вирішення цих проблем?

— Найосновніше питання для нас — збільшення у кілька разів міського бюджету. Як цього можна досягти? Проаналізувати сьогоднішній бюджет: видатки на соціальну сферу, видатки, пов’язані із збільшення заробітної плати, із подорожчанням енергоносіїв — все це лягає на місто. При тому, що лише 20% податків і зборів Львова залишається безпосередньо в міському бюджеті, все інше йде у загальнодержавний бюджет. На мій погляд, це несправедливий розподіл грошей між містом і державним бюджетом. Отож депутати міської та обласної ради за співпраці із народними депутатами сьогодні повинні пролобіювати це питання, щоб у місті залишалося щонайменше 30-40% коштів, які тут збираються. Це основне питання, бо скільки б ми не заробляли, якщо майже всі кошти у нас вилучатимуть, жодним проблем ми не вирішимо.
 Ми також маємо подбати, щоб якнайефективніше запрацювали ресурси Львова, яких у нас ж дуже багато: земля, майно, інтелектуальний потенціал, історична спадщина. Коли проаналізувати кожен із них, то можна побачити, що реально ці ресурси сьогодні працюють щонайбільше на 10-20% від своїх можливостей. Це серйозне недопрацювання.
 Також у Львові є надзвичайно серйозні соціальні проблеми, однак вони знову ж таки не будуть вирішені без наповнення бюджету. Зокрема, це дитячі садочки, школи, проблема із підвищенням тарифів на комунальні послуги, це дороги, господарські питання, житло. Є хороші програми, якими напрацьовано механізми вирішення цих проблем. Однак, ще раз повторюся, що основне це наповнення бюджету.

— Які завдання фракція БЮТ у Львівській міськраді вважає для себе пріоритетними і збирається піднімати їх найближчим часом?

— Оскільки фракція БЮТ переконана, що ми є партією влади і в найкоротший термін буде сформована парламентська коаліція, для нас важливіших і менш важливих питань, звичайно, немає. Блок Юлії Тимошенко бере на себе дуже серйозну відповідальність за державні справи, а держава починається із органів місцевого самоврядування, тому всі питання для нас однаково важливі.

— Вирішення серйозних питань завжди впирається в кошти. Чи є, на Ваш погляд, такі проблеми, вирішення яких є дуже важливим сьогодні для міста, водночас вони не потребують значного фінансування?

— Звичайно є. Для прикладу, фракція БЮТ зараз працює над розробкою програми порятунку львівських доріг. Ми підрахували, що якщо підняти ціну на заправках Львова на 5 копійок і ці кошти направлялися на капітальний ремонт доріг, ми б отримати на ремонтні роботи в три рази більше коштів, ніж місто може виділити сьогодні.
 Чи зрозуміють це наші водії? Зараз ми працюємо над цією проблемою. Як ці кошти передати під громадський контроль, скажімо Асоціації перевізників чи Організації перевізників. Вони повинні контролювати за якістю та прозорістю виконання ремонтних робіт. Ці гроші йшли б окремою стрічкою бюджету, однак під громадським контролем, адже це є додатковий податок, запровадити яким ми можемо тільки за загальною згодою громадськості.
Так само ми вважаємо, що без будь-яких коштів можна очистити від вуличної торгівлі центральну частину Львова до святкування 750-річчя міста. Ми розробили програму, як це зробити, за прикладом європейських міст. Треба визначити спеціальні вулиці, де торгівля буде починатися із 8-ї ранку з повним демонтажем торгових яток о 17.00 чи 18.00, обов’язково із прибиранням, вивозом сміття. Ми вже найближчим часом звернемося до міського голови з такою пропозицією.
 У Львова сьогодні гостро стоїть проблема соціального житла. При тій вартості житла, яка є на вторинному ринку нерухомості міста, цілком реально вилучати 20-25% житла, збудованого комерційними структурами, реалізовувати це житло і на конкурсній основі будувати соціальне житло, ціна якого не перевищувала б 400-500 доларів за кв. метр. Для соціально незахищених категорій надавати це житло безкоштовно, для інших категорій черговиків надавати з довготерміновими кредитами, особливо це стосується молодіжним програм.

— Пане Романе, як Ви оцінюєте роботу міського голови та апарату міськради? На Ваш погляд, чи є достатнє бажання з боку Андрія Садового чути позицію депутатів з тих чи інших важливих питань?

— Як депутат попереднього скликання я можу порівняти атмосферу, яка була в сесійній залі за часів Любомира Буняка з тою, яка є зараз. Складається враження, що зараз у нас абсолютно конструктивна, робоча атмосфера і хотілося б, щоб такою вона залишилася до кінця нашої каденції.
 Зараз можна оцінювати лише намагання та підходи міського голови, а не самі вчинки, адже поки що йде тільки підготовчий етап. Намагання Андрія Садового показують, що він справді хоче вирішити проблеми міста, а чи доведе він ці потуги до кінця, можна буде судити вже по конкретних справах. Зі свого боку можу сказати, що коли фракція БЮТ зверталася до міського голови з конкретними питаннями і вони були достатньо обґрунтовані, відмови нам не було. Принаймні поки що є сприяння, розуміння і бажання вирішувати проблеми.

— Ви є депутатом міської ради вже не першу каденцію, скажіть будь ласка, чи є такі проблеми, які залишаються невирішеними з однієї каденції до іншої, від одного міського голови до іншого? Якщо є, як Ви думаєте, чому вони не вирішуються і чи будуть вирішені міською радою цього скликання?

— Першою на думку спадає проблема сміттєзвалища, вирішення якої весь час відкладається у довгий ящик, попри те, що ця проблема вже давно потребує кардинального рішення. Цим рішенням, на мій погляд, може стати будівництво сміттєпереробного заводу на конкурсній основі, можливо навіть не одного.
 Дуже швидко назріє питання міського цвинтаря. Де взяти ділянку під нього? Можливо, зараз воно стоїть не так гостро, але зовсім скоро, переконаний, «випливе на поверхню».
 Крім цього,  з року в рік не вирішуються питання впорядкування тарифів на воду, теплопостачання, питання визначення меж міста, питання взаємовідносин з військовими та прикордонними.
 Ми можемо закривати очі на ці проблеми, але рано чи пізно вони все одно назріють. Отож, я вважаю, що в цим питаннях нам потрібні кардинальні рішення, кардинальні зміни й чим швидше вони відбудуться, тим краще для нас самих, адже невирішуюючи проблему ми її ще більше загострюємо.
 

— На цих виборах органи місцевого самоврядування вперше були обрані за пропорційною системою голосування, пройшло вже майже півроку з часу виборів і за цей час вже можна було оцінити, наскільки ефективним було таке нововведення. Яка Ваша думка з цього приводу?

— Я був і є переконаний, що вибори до міської ради за партійними списками є великою помилкою. До органів місцевої влади депутати мають обиратися по округах, адже саме робота у своєму окрузі є однією із найважливіших для депутата, потім вже йде робота в комісії, а тоді вже робота у сесійному залі. Робота в округах, на жаль, на сьогодні в більшості випадків знівельована. Однак наша фракція закріпила за кожним із депутатів певний округ і ми далі продовжуємо цю роботу.
 Коли депутат періодично відвідує свій округ, він вникає в проблеми людей і цікавиться своїми виборцями, за пропорційної системи виборів народні обранці вже не мають відповідальності перед тими людьми, які за них голосували.
 Звичайно, намагатися вирішувати проблеми всього міста — це дуже добре, але ж проблеми міста складаються із проблем кожного окремого району, кожної окремої людини.

— Пане Романе, якщо будуть внесені зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування, за якими наступні вибори до місцевих рад будуть призначені на жовтень-листопад 2007 року, чи готова фракція блоку Тимошенко у міськраді до такого розвитку подій?

— Безперечно, це надзвичайно важливе питання і тому ми розписуємо своїх депутатів за округами, щоб вони вникали у проблеми львів’ян. Однак, це робиться не під вибори, ми працюємо так як запланували, як обіцяли виборцям — на конкретний результат, якщо він буде, то мешканці Львова його обов’язково оцінять, незалежно від того, коли будуть наступні вибори — через півтора роки чи через п’ять років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ