Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 100 років тому у Львові затвердили Конституційні основи новоствореної держави ЗУНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

100 років тому у Львові затвердили Конституційні основи новоствореної держави ЗУНР

13 листопада 100 років тому у Львові Українська Національна Рада затвердила «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», яким проголосила створення на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Андрій Долуд, командир козацького загону ім. Івана Ґонти Галицької армії

Тим часом до Львова в район Замарстинова-Підзамча прибула група наддніпрянців загону імені Ґонти з Київщини під командуванням отамана Андрія Долуда. І хоч їх було всього 44, на поляків це мало неабиякий психологічний вплив.

Іван Боберський, референт пропаганди у Державному секретаріаті військових справ ЗУНР.

Іван Боберський, який вів щоденник листопадових подій, цього дня написав:

“На вулиці Валовій стрінув мене Вітовський. Налягає дещо на ногу. На лиці якийсь заклопотаний. Випрямлююсь і дашкую на привіт. Задержується і я пристаю.

“Перейдім до будинку намісництва, маю вам дещо сказати”. Ми зайшли на перший поверх до якоїсь високої кімнати. “Сідайте, будемо говорити”.

Зміст розмови був такий, щоб я обняв часопис Військового Секретаріяту, військові видання і поміг моїм досвідом, де буду міг і буду уважав за відповідне”.

Відтак, з 13 листопада до червня 1919-ого Іван Боберський очолював “Письменничий відділ”, тобто був референтом пропаганди Держсекретаріату Військових Справ ЗУНР.

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ