Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

10 липня у Самбірському районі відбудеться відзначення 72-річниці створення УГВР

10 липня у селі Сприня Самбірського району Львівської області на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» відбудеться відзначення 72-річниці створення Української Головної Визвольної Ради. Про це Гал-інфо повідомили організатори.

У програмі святкування передбачені:

- автопробіг «повстанським маршрутом» від Площі Пам’яті з міста Самбора до села Сприні (9:00 год)

- спільна молитва за загиблими борцями за волю України, урочисте віче, святковий концерт з нагоди 72-річниці створення УГВР на території СТОК «Прикарпаття» ім. Кирила Осьмака у Сприні (13:00 год)

- нагородження команд учасників військово-спортивної патріотичної гри «Ігри нескорених»

- покладання квітів до пам’ятника засновникам УГВР від представників влади та громадськості

- експозиція у музеї-криївці, спогади учасників національно-визвольної боротьби

-демонстрація військової справи від військових частин Самбірщини, військова польова кухня

Прибуття гостей  до Сприні 10 липня о 12 годині. Початок заходу – 13:00 год.

Історична довідка.

11–15 липня 1944 р. поблизу с. Сприня  відбувся Перший великий збір українських політичних організацій, які сформували тимчасовий парламент України – Українську Головну Визвольну Раду (УГВР).  Ініціатором створення УГВР виступило командування УПА на чолі з Романом Шухевичем та керівництво ОУН(б). Учасники установчих зборів схвалили демократичні засади державно-політичного устрою та соціально-економічну програму побудови України, які були відображені у таких документах як “Платформа УГВР”, “Універсал” та “Тимчасовий устрій УГВР”. Під час зібрання поблизу с. Сприня був затверджений текст присяги воїнів УПА, яка проголошувалася єдиною збройною силою українського народу. УГВР була визначена “верховним органом українського народу”, що координував діяльність політичних центрів, керував визвольною боротьбою і визначав напрямки української державної політики, а також репрезентував український народ та його державницькі змагання на зовнішньополітичній арені. Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака.

У часи радянського тоталітарного режиму історія створення УГВР замовчувалися. І лише після проголошення державної незалежності України на самбірській землі знайшлися ентузіасти, які відродили славні сторінки історичної пам’яті українського народу. 17 липня 1992 р. з ініціативи Михайла Шпака та Миколи Петрущака на території теперішнього спортивно-туристичного табору “Прикарпаття” встановлено пам’ятний знак УГВР. 8 липня 2011 р. за сприяння місцевої громади і депутата Ярослава Дубневича споруджено пам’ятник на місці проведення Великого збору УГВР. За його ж підтримки 20 травня 2012 р. у с. Сприня відбулося урочисте відкриття краєзнавчого музею-криївки.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті". Законопроект N2538-1 в редакції Юрія Шухевича в цілому підтримав 271 депутат. Цим законом визнано організації, які боролись за незалежність України у ХХ столітті, серед яких – УГВР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ